Microsofts nästa generations Xbox-konsol sägs gå under utvecklingsnamnet ”Loop” och baseras på en ARM-processor med flera dedikerade kärnor för grafik, fysik, AI, ljud och nätverk. De senaste ryktena säger även att konsolen blir mindre än X360 och bygger på Windows 9.

Ganska nyligen kunde vi höra rykten om Microsoft nästa generations Xbox-konsol och att en lansering var planerad till år 2013. Nu kommer nya uppgifter som säger att mjukvarujätten arbetar på en skräddarsydd plattform för konsolen som går under utvecklingsnamnet Loop.

Microsoft sägs överge PowerPC-arkitekturen i förmån för den starkt växande ARM-arkitekturen i en kraftfull systemprocessor med dedikerade assistprocessorer för olika ändamål. Microsoft sägs arbeta på en specialutvecklad ARM-processor tillsammans med två partners och kretsen ska förutom ARM CPU-kärnor husera processorer dedikerade för grafik, fysik, AI, ljud, nätverk, kryptering och olika sensorer. En konstellation som låter mycket likt de systemprocessorer vi ser i smartphones och surfplattor idag, med vissa tillskott. Hur Microsoft gör med de olika delarna av systemprocessorn, ifall man återigen anliter AMD för grafikdelen exempelvis, är ännu oklart.

Xbox Loop lär bli en betydligt kraftfullare lösning än dagens Xbox 360 men samtidigt verkar Microsoft vara på det klara med att man under 2013 inte kommer kunna sälja superkonsoler till höga priser. Vilket den mobila spelmarknaden troligtvis kommer se till. Istället sägs man satsa på en konsol som inte bara är mycket mindre än Xbox 360 utan även billigare.

_DSC4546Microsoft slopar PowerPC-arkitekturen i förmån för ARM i nästa generations spelkonsol.

Sista pusselbiten sägs vara ett operativsystem baserast på samma kärna som Windows 9 och Windows Phone 9, vilket tydligt visar på Microsofts stora planer för sitt egna ekosystem. Med samma grundplattform bör det bli lättare och inte minst billigare att utveckla mjukvara och spel för de separata plattformarna.

Dessa rykten ska som sig bör tas med en ganska stor nypa salt. Men allt mer pekar på att Microsoft planerar en ny spelkonsol under 2013 och att vi inte ska bli förvåna om nästa generations spelkonsol gärna pratar och samarbetar med allt från datorer, surfplattor och smartphones med Microsofts operativsystem i.

Relaterade artiklar:

Annons

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Jacob HugossonthisSwedish BerserkOndjultomtectrl Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
fackamato
Medlem

Hm, tillbaka till dedikerade processorer per ändamål… Amiga någon? custom chipset etc. Varför inte 😉

Vore väldigt coolt om detta stämmer med ARM.

this
Medlem
this

Låter som en riktigt bra idé, men Windows 9 känns jävligt skumt, Win 8 skulle väl lanseras i slutet av 2012 och konsolen kommer 2013, vilket alltså skulle betyda att Win 9 lanseras året efter (?)..

Ulf Widlund
Medlem

För egen del hoppas jag verkligen på en fusion mellan spelandet i Xbox och Windows. Spelar själv både på pc och xbox och om plattformarna kunde flyta ihop vore det toppen. Ser heller ingen anledning för Microsoft att i längden hålla det åtskilt. Intressant att se är också om kommande Xboxen helt kan ersätta HTPC:n i vardagsrummet. Som mediespelare är Xboxen helt underlägsen en HTPC. Om uppgifterna i artikeln stämmer tror jag knappt på lansering under 2013.

mitrix
Medlem
mitrix

Nu vet jag att det här är grovt spekulerande från min sida, men undrar om det här kan ha något att göra med nvidias project Denver? Av två partners känns det ju rimligt om nvidia är den ena, de har erfarenhet från både GPU och systemprocessortillverkning, och har Microsoft övergett PowerPc kan man väl ha övergett ATI för grafiken också…? Kan också bli intressant och se hur det här påverkar konsolmarknaden 2013 och framåt. Microsoft satsar på en lite enklare men billigare konsol för att ha en chans att konkurrera mot bärbara apparater. Kan dock inte se Sony välja den… Läs hela »

Andreas G
Medlem

Så Microsoft följer Nintendo (igen?) med en mer lättåtkomlig konsol? 🙂

lang
Medlem
lang

Dom är smarta kan dom sälja sina arcade spel både till xbox (arm) och smartphone / tablet (arm)
Blev det hela mycket enklare.

lang
Medlem
lang

[quote name=”Delph1″]Så Microsoft följer Nintendo (igen?) med en mer lättåtkomlig konsol? :-)[/quote]

Blir du bannad idag hindras din xbox360 från tex framtida uppdateringar, spelinnehåll, med mera. Är dom redan så långt framme så har nog cpu föga liten relevans. Plus att utan dessa nya funktioner vilket kan leda till att man inte kan spela nya spel blir det hela oattraktivt. Allt skydd går och ta bort på något vis om man vill. Men endå.

Andreas G
Medlem

[quote name=”lang”][quote name=”Delph1″]Så Microsoft följer Nintendo (igen?) med en mer lättåtkomlig konsol? :-)[/quote] Blir du bannad idag hindras din xbox360 från tex framtida uppdateringar, spelinnehåll, med mera. Är dom redan så långt framme så har nog cpu föga liten relevans. Plus att utan dessa nya funktioner vilket kan leda till att man inte kan spela nya spel blir det hela oattraktivt. Allt skydd går och ta bort på något vis om man vill. Men endå.[/quote] Jag tror du missförstod mig där. Jag menade ”tillgänglig” som i att många kan enkelt ta till sig den, en konsol för massorna inte bara… Läs hela »

Micke
Medlem
Micke

Okejj då kan vi stryka bakåtkompatibilitet med 360-spel då i alla fall. 😕 Intressant med Windows 9 dock. Tänk om det går att få upp ett desktop på den. Frågan är också om det blir nå blu-ray. /s

ctrl
Gäst
ctrl

Någon form av externt medium måste de ju ha, annars låser de ut större delen av världen. Digital Distribution fungerar kanske här i Sverige, men i t.ex. England eller andra länder i EU så är fast snabb internet ganska dyrt/ovanligt. Tanka ner mer än 9gb för att spela är inte rimligt för de flesta personer i världen.

Ondjultomte
Medlem
Ondjultomte

Kul, redan nu begränsar konsolerna grafiken for datorspel, detta kommer resultera i ännu sämre spel i framtiden.

Svensken
Medlem
Svensken

ARM delen låter intressant och trovärdig. Med tanke på att den slimmade Xboxen idag kör en Fusion liknande lösning. Jag trodde dock de skulle välja en AMD APU till nästa konsol.

Angående Windows 9 känns det betydligt mer luddigt.

this
Medlem
this

[quote name=”mitrix”]Nu vet jag att det här är grovt spekulerande från min sida, men undrar om det här kan ha något att göra med nvidias project Denver? Av två partners känns det ju rimligt om nvidia är den ena, de har erfarenhet från både GPU och systemprocessortillverkning, och har Microsoft övergett PowerPc kan man väl ha övergett ATI för grafiken också…? Kan också bli intressant och se hur det här påverkar konsolmarknaden 2013 och framåt. Microsoft satsar på en lite enklare men billigare konsol för att ha en chans att konkurrera mot bärbara apparater. Kan dock inte se Sony välja… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

@this: Denver låter helt klart intressant, men tyvärr låter det som att den kommer efter NVIDIA ”Tegra” Stark – alltså 2015 🙁