Trots att Windows XP inte har haft något officiellt stöd från Microsoft i flera år så används det fortfarande av upp fler än en tredjedel av vissa europeiska länders företag och myndigheter. I Ukraina ligger siffran i dag över 40 procent, trots att användning av operativsystemet kan innebära stora risker.

Genom åren har Microsoft gjort mycket för att få företag, myndigheter och privatpersoner att uppgradera till ny mjukvara. Företaget har bland annat drivit en kampanj för att få sina användare att sluta använda Internet Explorer 6. Under sommaren startades också en kampanj för att få användare av Windows 7 att Windows 8 att uppgradera till Windows 10. Alla användare har dock inte hängt med i svängarna. Trots att Windows XP är mer än 14 år gammalt är det fortfarande många företag och myndigheter som använder det i Europa.

Stora säkerhetsproblem

Att använda ett gammalt operativsystem kan ha flera fördelar för organisationer. Den största fördelen är faktumet att speciella program inte behöver anpassas för moderna operativsystem – en process som kan vara väldigt kostsam för vissa organisationer. Den uppenbara nackdelen är dock att Microsoft inte längre erbjuder officiellt stöd och att de inte längre skickar ut säkerhetsuppdateringar till alla användare. Organisationer riskerar därför att bli attackerade av skadlig mjukvara som utnyttjar säkerhetsproblem som inte fixats. Microsoft har skrivna kontrakt med vissa organisationer som är beredda att betala för uppdateringar men dessa kostnader sägs vara höga.

Störst marknadsandel i östeuropa

Att inte uppdatera till ett nytt operativsystem är troligen en ren finansiell kalkyl för många organisationer. Därför är det inte konstigt att det främst är östeuropeiska länder som har stora mängder Windows XP-användare. Enligt en undersökning som genomförts av antivirus-företaget Bitdefender har Ukraina störst andel företag och myndigheter i Europa som fortfarande använder Windows XP, nämligen 41,2 procent. Näst flest användare hittar vi i Ungern som ligger på 37,5 procent medan Rumänien tar tredje plats med 34 procent Windows XP-användare i företag och myndigheter.

Windows XP har försvunnit från svensk statistik

Trots de höga Windows XP-siffrorna sjunker användandet av Windows XP drastiskt. I Rumänien har Windows XP:s marknadsandel bland företag och myndigheter sjunkit med 23 procentenheter, från 57 till 34 procent, det senaste året. Även bland konsumenter sjunker siffran snabbt. I Rumänien har den totala andelen Windows XP-användare sjunkit från knappt 25 procent till 14,5 procent på ett år, enligt Statcounter. I Sverige är Windows XP:s andel av kakan så liten att Statcounter inte längre presenterar någon marknadsandel för operativsystemet. Tittar vi på längre tidsperspektiv kan vi dock få fram information om dagens Windows XP-andel i Sverige: 1,81 procent, en siffra som låg på 7,67 procent för bara två år sedan.

För dig som är intresserad ligger Windows 10 i dag på 8,11 procent av den svenska marknaden, enligt Statcounter.

Windows XP StatCounter

Källa: ZDNet

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
TestHerbert Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
TestHerbert
Gäst
TestHerbert

Tja, kör man Windows 10 så blir man ju hackad av Microsoft istället. What is the difference?

.