Du som letar efter en dator som inte använder Windows 10 har inte så lång tid på dig som du kanske skulle kunna tro. Microsoft har satt ett nytt datum för sista försäljningsdag för datorer som har Windows 7 eller Windows 8.1 förinstallerat. Om ett år är det Windows 10 som gäller på alla nya datorer.

Det krävs stora resurser för att hålla gammal mjukvara uppdaterad och säker. Av den och många andra anledningar försöker Microsoft sakta men säkert få bort så många användare som möjligt från äldre operativsystem. Faktum är dock att det fortfarande finns datorer på marknaden som säljs med Windows 7, ett sex år gammalt operativsystem. Snart är det dock slut på den lyxen. Microsoft har satt ett sista försäljningsdatum för datorer med både Windows 7 och Windows 8.1.

Ett år kvar

Efter en uppdatering av Microsofts så kallade ”Windows lifecycle fact sheet” är nu det sista försäljningsdatumet för Windows 7- och Windows 8.1-datorer den 31 oktober 2016. Det nya datumet är traditionellt sett inte hugget i sten för återförsäljare men det kommer med all säkerhet bli betydligt svårare att hitta nya datorer med de äldre operativsystemen efter detta datumet.

För dig som vill köpa en dator med Windows 7 är det bara Professional-versionen av operativsystemet som finns tillgänglig i butiker i dag. Alla andra datorer med billigare versioner av operativsystemet slutade säljas för ett år sen.

Microsoft Windows 7 2

Slut på support

Bara för att datorer med äldre operativsystem inte kommer att fortsätta säljas efter den 31 oktober 2016 betyder inte det att Microsoft inte kommer att ge stöd för dem. Windows 7:s förlängda supporttid slutar i januari 2020. Det betyder att en ny dator som drivs av Windows 7 och köps under hösten 2016 kommer att ha mindre än fyra år på sig tills Microsoft slutar skicka ut uppdateringar. Windows 8.1 har förlängd supporttid till år 2023.

Källa: Microsoft

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
pege63 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
pege63
Gäst
pege63

31 Okt 2014 för datorer med Win7 Home men det sälj ju forfarande med Win7 Home!?