Microsoft har nu avtäckt två nya produkter i form av Windows 11 SE och Surface Laptop SE. Dessa är först och främst menade för skolor. En marknad Google och deras chromebooks haft ett gott grepp om hittills.

Microsoft har avtäckt en ny version av Windows 11 kallad Windows 11 SE. Denna är menad att skeppas tillsammans med billigare bärbara datorer i ett försök att ta sig an Googles chromebooks och Chrome OS. Microsoft lägger även lite extra krut bakom sin offensiv genom att lansera den bärbara datorn Surface Laptop SE.

Windows 11 SE

Windows 11 SE kommer att komma med alla de viktiga Microsoft 365-programmen förinstallerade. Detta tillsammans med optimeringar för Microsoft Edge, Office och deras molnbaserade applikationer. Operativsystemet blir däremot inte låst till att endast använda Microsoft-program.

När Microsoft lanserade Windows 10 S handlade det om ett operativsystem som endast kunde installera program från Microsoft Store. Hos Windows 11 SE kommer denna onlinebutik inte att vara närvarande. Istället har man valt att sammanställa en lista över tredjepartsprogram som administratörer har möjligheten att installera på datorer med operativsystemet. I dagsläget inkluderar listan till exempel Google Chrome och Zoom men Microsoft arbetar på att expandera antalet tillgänglig program och applikationer.

Andra aspekter som skiljer Windows 11 SE från originalversionen är att widgets nu har plockats bort. Detta efter att feedback från skolpersonal pekade ut hur denna funktion kan vara distraherande för elever. Operativsystemet kommer även ha synkronisering med OneDrive aktiverat från början.

Operativsystemet är som tidigare nämnt menat för billigare bärbara datorer som säljs till skolor. Tillverkare som bland annat Acer, Asus, Dell och HP kommer att lansera egna datorer som skeppas med Windows 11 under de kommande månaderna.

Surface Laptop SE

Tillsammans med Windows 11 SE sjösätter Microsoft även en ny bärbar dator i form av Surface Laptop SE. Denna visar vilken nivå av hårdvara Microsoft menar att operativsystemet ska användas med. Här ser vi en 11,6 tums skärm med en upplösning på 1 366 x 768 pixlar. Bildförhållandet ligger på 16:9 istället för 3:2 som Surface-enheterna använt sedan Surface Pro 3. Utöver skärmen kommer datorn med fyra eller åtta gigabyte internminne, upp till 128 GB eMMC-lagring och en processor i form av en Intel Celeron N4020 eller N4120.

Surface Laptop SE förväntas bli tillgänglig under början av nästa år. Prislappen här har spikats till 249 dollar.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid