I en konversation på Twitter bekräftar två Microsoft-anställda att företaget har planer på att ersätta den traditionella kontrollpanelen med den relativt nya Inställningar-appen. Tanken är att alla inställningar ska finnas tillgängliga på ett ställe och att operativsystemet inte ska behöva tyngas ner av dubbel kod.

När Windows 2.0 lanserades år 1987 introducerades något som kallades Kontrollpanelen. Användare kunde gå till Kontrollpanelen för att hitta datorns viktigaste inställningar. Knappt trettio år senare är Windows 10 Microsofts senaste operativsystem och Kontrollpanelen finns kvar – även om den ser lite annorlunda ut. Microsoft har dock också en app kallad Inställningar som är tänkt att ge användare tillgång till de viktigaste inställningarna i ett användarvänligt användargränssnitt.

Bekräftas av två Microsoft-anställda

Att ha både en Kontrollpanel och en Inställningar-app kan tyckas vara lite underligt. Det verkar Microsoft vara väl medvetna om när nu både Microsoft Insider-chefen Gabe Aul och Microsofts Senior Program Manager, Brandon LeBlanc, bekräftar att Kontrollpanalen är på väg ut.


Flera förklaringar till flytten

Som de två Microsoft-anställda påpekar så har Microsoft planer på att ersätta Kontrollpanelen med Inställningar-appen, vilket knappast kommer som någon större överraskning. Anledningen till att flytten inte genomförts tidigare är att alla funktioner inte hunnit flyttas över ännu. Det finns dock flera anledningar att se till att alla inställningar samlas på en plats. Utöver att det troligen blir lättare för användare att förstå var alla inställningar finns påpekar Gabe Aul att det kommer att göra Windows 10 ett mindre resurskrävande operativsystem, både när det gäller lagringsutrymme och arbetsminne.

Det finns ingen meddelad tidsplan för den kommande inställningsrevolutionen. Detta betyder att det rent teoretiskt kan dröja flera år innan förändringen genomförs. Med tanke på förändringens omfattning skulle vi inte bli förvånade om det dröjer ett bra tag till innan den faktiskt når användare.

Källa: Neowin

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
MorkulRrålandS0urcerr0R_AnKaN_ Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Thomaseronum
Gäst
Thomaseronum

Menne! Kontrollpanelen är ju mycket lättare att hitta allt i. 🙁
Settings/inställningar= 😡

SvenTobak
Gäst
SvenTobak

Så nu ska de ge oss en ”app” för att ändra våra inställningar? LOL!

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Bra tycker jag. Att ha 2 olika är omständigt och inkosekvent. Bättre att ha allt på samma ställe. Så länge appen blir lite bättre. Frågan är när vi kommer få se DPI-medtvetena MMC snap-ins också?

Morkul
Medlem
Morkul

MS lovade att i och med Win 10 att de som inte ville skulle inte behöva hålla på med appar, där ser man hur långt det löftet räckte.

Skulle inte förvåna mig att man snart kommer bli påtvingad att använda SM konto också trots tidigare löfte om att så inte ska bli fallet.

Johan
Medlem
Johan

Hade det inte varit enklare att bara behålla kontrollpanelen, som alla redan är vana vid, och skippa inställningar?
MS vill göra det enklare genom att klydda till det..

Zider
Gäst
Zider

[quote name=”MacAllan”]Hade det inte varit enklare att bara behålla kontrollpanelen, som alla redan är vana vid, och skippa inställningar?
MS vill göra det enklare genom att klydda till det..[/quote]

Kontrollpanelen är inte vidare touchvänligt..

Carlghh
Gäst
Carlghh

Kontrollpanelen är inte vidare touchvänligt..[/quote]
Jag tycker inte att det är några problem med att använda touch på den klassiska kontrollpanelen.

_AnKaN_
Medlem
_AnKaN_

Kan bli bra, om man vågar acceptera förändring

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Själv har jag klagat högljutt över varför man ska behöva ha ”två kontrollpaneler” i W8/10, tex på NHW forumet. Blir nog dock som vanligt när man tror att dom avser att göra förbättringar eftersom det blivit trendigt att ta ett steg fram och två tebax. Antagligen kommer dom alltså sålla bort ofantligt mycket från kontrollpanelen som dom ”tycker” att ingen behöver, så man tvingas förlita sej på 3rd party program för självklara saker som man alltid kunnat styra över på en PC. Sånt som inte är så mainstream men likt förbannat behövs i en riktig dator.Tex val av MIDI-synth (och… Läs hela »

Rråland
Gäst
Rråland

Undrar om de lägger in funktioner där så att man enkelt kan hitta och stänga av alla inbyggda spiongrejer som av någon anledning är påslagna per default?

Skulle inte tro det…

.

Morkul
Medlem
Morkul

MS som företag börjar allt mer bli likt Apple vilket jag inte alls tycker om. Detta har även börjat avspeglat sig på de beslut de har tagit vad gäller deras OS, vilket jag tycker ännu mindre om.

Ska man inte spela så finns det i dags läget alternativ som fungerar bra, om inte bättre än Windows så jag tror och hoppas att MS kommer få en jobbigare framtid. Konkurrens mår alla bra av. Får vi sedan se flera speltittlar på Linux tack vare Valve så blir framtiden ännu intressantare.

Medlem
Valentin Bockarovski

[quote name=”Carlghh”]Kontrollpanelen är inte vidare touchvänligt..[/quote]

Det är inga problem, men ändå så är det lättare i appen…