Iphone X har många spännande funktioner men den mest kontroversiella är utan tvekan Face ID. Nu säger säkerhetsforskare att en 3D-mask kan lura systemet.

Iphone X är marknadens mest påkostade smartphone och i den minst sagt gedigna prislappen hittas flera heta nyheter. Förutom den uppenbart unika skärmen med dess ofta kritiserade ”lugg” har Face ID varit en het potatis sedan telefonen presenterades.

Att använda kameror och olika sensorer för att låsa upp en telefon med ansiktet har potentiella fördelar mot en fingeravtrycksläsare. Samtidigt finns det även användarscenario där Face ID inte är optimalt och den viktigaste av alla frågor, den om säkerhet, verkar nu fått ett rejält bakslag. Nu verkar det nämligen som att Face ID inte är så säkert som Apple tidigare hävdat. En vietnamesisk säkerhetsfirma säger sig nu ha lyckats knäcka Face ID genom en specialtillverkad 3D-mask. Masken vars bas skrivits ut med en 3D-skrivare har påklistrade 2D-bilder vid ögon och mun samt en silikonnäsa. Allt som allt ska masken kostat runt 1 500 kronor i material att tillverka.

Med detta sagt är Bkav inte de enda som försökt lura Face ID med masker och faktiskt de första som officiellt lyckats. Vilket man själva hävdar är på grund av att det kort och gott inte är särskilt lätt. Själv tillverkningen är enkelt men att göra en mask som lurar Face ID och dess algoritmer är desto svårare.

Det faktum att Bkav ändå lyckats lura Face ID med en mask är minst sagt dåliga nyheter för Apple. Företaget påpekade nämligen under sin presentation av Iphone X att detta inte skulle vara möjligt.

Medan Face ID åtminstone i dagsläget går att lura är det alltså ingen lätt uppgift att lösa. Vanliga användare ska enligt Bkev inte behöva oroa sig men högt uppsatta personer med affärshemligheter i sina enheter bör vara mer på sin vakt. Fingeravtryckssensorer ska enligt Bkev vara det biometriska säkerhetssystem med högst säkerhet. Men alla säkerhetssystem går i slutändan att lura som Joel Oscarsson, chefredaktör på vår systersajt Surfa.se, påpekar i ett uttalande till redaktionen.

Joel Oscarsson, chefredaktör på Surfa.se

– Vi vet inte exakt hur säkert Face ID är i nuläget. Detta verkar vara ett exempel på någon som har lyckats lura säkerhetssystemet. Det ska dock noteras att Face ID har en inlärningsfunktion som aktiveras vid misslyckade försök som efterföljs av upplåsningar med PIN-kod. Det skulle kunna vara ett potentiellt sätt att få in data från en ansiktsmask. Då krävs givetvis den riktiga koden och då är ju Face ID irrelevant.

I slutänden är säkerhet aldrig en absolut term. Det är orimligt att tro att FaceID är omöjligt att lura. Det ska bli intressant att se hur mycket som krävs. Det krävs dock mer än en demonstration från en källa för att vi ska kunna skapa oss en bra uppfattning, kommenterar Joel Oscarsson.

För de användare med en enäggstvilling är det dock värre. Med tillräckligt lika ansiktsdrag ska tvillingar kunna lyckas lura Face ID utan avancerade 3D-masker.

Missa inte heller Surfas fullständiga videotest av Iphone X som publiceras under morgondagen.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Jawad Alawislither io Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
slither io
Gäst

This is so fun! What a great idea. Also I love how authentic you seem to be. Your style and passion for blogging is contagious. Thank you for sharing your life!

Jawad Alawi
Gäst

Very interesting information my friend nice video. Thanks for your sharing this with us.