Det är dags för ännu en uppdatering till Sveriges största test av datormöss, den här gången med tre deltagare från Attitude One. Vi hårdtestar de två spelmössen Rapira One och Rapira Elite samt musmattan Saiga.

Attitude One är kanske mest kända för sitt headset Tunguska men faktum är att de även har gamingmöss i sin produktportfölj – den här gången tar vi en titt på Rapira Elite och Rapira One.

Det här är en sammanfattande artikel som bygger på vårt fullstora test i Svenska Musguiden. Där kan du läsa mer om Attitude One Rapira Elite och Rapira One samt jämföra med mängder av andra möss i olika prisklasser.


Attitude One Rapira Elite Rapira One
Anslutning Flätad USB-kabel – 2 m Flätad USB-kabel – 2m
Antal knappar 7 7
Sensor Avago 9800 – Laser Avago 3050 – Optisk
DPI/ CPI Upp till 8200 DPI Upp till 3500 CPI
Polling rate 125 – 1000 Hz 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L M/L
Dimensioner 83 x 40 x 130 mm 83 x 40 x130 mm
Vikt 150 g 150 g
Drivrutiner/ programvara Rapira Elite Drivers Rapira One Drivers
Cirkapris 349 SEK 249 SEK

 

Form och design

Attitude Ones Rapira One och Rapira Elite är formmässigt helt identiska med varandra och det är svårt att undgå hur slående lika de är Mionix Naos. Det är dock inget negativt ur konsumentsynpunkt då just designen är välbeprövad och uppskattad.

Både Rapira One och Elite har således en bred design med stöd för både tumme och ringfinger samt en strömlinjeformad rygg som sträcker sig långt. Därför lämpar sig Rapira One och Elite för användare med handstorlek medium till large som använder handflate-, klo- eller fingergrepp.

a1_rapira_elite_3

Mössen är lackade med en matt svart lack för att öka greppet förutom tumknapparna samt knapparna för att justera DPI-nivån. Scrollhjulet har en en gummibeläggning samt bakgrundbelysning tillsammans med de tidigare nämnde knapparna och Attitude One logotypen.

Varje Rapira mus har totalt 7 knappar. 2 tumknappar, musknapp 1 och 2, klickbart scrollhjul samt upp/ner-knapp för DPI-nivå.

Tar vi en närmare titt på undersidan av mössen så kan vi se vad som skiljer dem åt. Rapira One använder en optisk sensor medans Elite varianten använder en lasersensor. Placeringen är dock densamma strax bakom centrum. Förutom sensorn så hittar vi givetvis också glidytorna som på Rapira-mössen är de rejält tilltagna och det följer faktiskt med en extra uppsättningen med teflonytor. Vi hittar även en av/på-knapp för belysningen vilket kan vara en uppskattad funktion hos de användare som inte lägger så mycket vikt vid färger och belysning. USB-kabeln är placerad i mitten av mössens front, är flätad och relativt enkelt att forma kring övrig utrustning.

Prestanda och användande

Under vårt test av Rapira One och Rapira Elite så märker vi snabbt att alla knappar har en distinkt och taktil respons. Det är tumknapparna som har en ganska lång slaglängd men även dem avslutas med ett responsivt klick.

Något som är gemensamt för båda mössen är att scrollhjulet är ganska halt och har otydliga steg, dessutom så varierar motståndet på hjulet allt eftersom vi rullar på det.

a1_rapira_elite_5

En annan tråkig sak vi upptäcker hos båda mössen är att musknapp 1 och 2 har en tendens att fastna i varandra när vi trycker ner dem samtidigt. Mellanrummet mellan knapparna är alltså för smalt vilket leder till att de vid vissa tillfällen hakar i varandra.

Positivt för båda mössen är att glidytorna i teflon är rejält tilltagna och ger ett bra glid, dessutom följer det med en extra uppsättning till varje mus men glöm inte att ta bort skyddsplasten på dem innan användning.

Spel och prestandatest

Attitude One Rapira One

Rapira One är den optiska musen i Rapira serien som vid våra speltester får oss att reagera lite. Det är till en början svårt att sätta fingret på vad det är som gör att den känns lite udda, den känns lite som att det inte riktigt hänger med och Rapira One har en hög samt fast lift off distance. Det går alltså inte att justera den i mjukvaran vilket begränsar musen till användare som föredrar hög lift off distance. Vid låga CPI-inställningar följer sensorn bra men vi medel eller högre CPI-nivåer så blir det en påtaglig försämring och det känns som den sporadiskt accelererar.

a1_rapira_one_6

Rapira One bör användas på en svart musmatta och för bästa avläsning rekommenderar vi en mjuk tygmatta och vid prestandatest så stämmer CPI-nivåer och polling rate överens med de värden vi angett i mjukvaran.

Attitude One Rapira Elite

Rapira Elite använder den välbeprövade laser sensorn Avago 9800 som vid lansering hade en del problem med påtaglig acceleration men som Avago senare löste med en uppdatering. När vi speltestar Rapira Elite så verkar det också som att Attitude One använder sig av den senare uppdateringen för vi upplever ingen märkbar acceleration. Rapira Elite har en god avläsning på alla typ av musmattor vi testat och klarar av hastigare förflyttningar. Vid prestandatest så stämmer CPI-nivåer och polling rate överens med de värden vi angett i mjukvaran.

a1_rapira_elite_6

 

Delar inte enbart samma design utan även samma problem

Rapira mössen delar inte enbart samma design utan även de byggkvalitetsproblem som finns. Det inkonsekventa motståndet tillsammans med otydliga steg i scrollhjulet ger ingen vidare kvalitetskänsla men en kanske mer avgörande faktor är att musknapp 1 och 2 tenderar att fastna i varandra på grund av undermåligt mellanrum mellan knapparna. Något som är mycket synd för två produkter som annars vi annars hade sett som mycket prisvärda gamingmöss.

a1_rapira_elite_2

”Rapira Elite använder sig av en välbeprövad sensor som fungerar bra och som många inbitna laserspelare använder än idag men det går inte bara att stoppa in en beprövad sensor i en gamingmus och förvänta sig mirakel. Rapira Elite överskuggas av en del designmissar och byggkvalitetsproblem så som för litet mellanrum mellan musknapp 1 och 2 samt ett icke konstant motstånd i scrollhjulet som dessutom är ganska halt och har otydliga steg, vilket inte ger något högt kvalitetsintryck.

Vi uppskattar tillverkarens mjukvara då den är intuitiv och användarvänlig men trots det och en konkurenskraftig prissättning så räcker det inte för en utmärkelse i svenska musguiden.” – Svenska musguiden 2015-04-28

a1_rapira_one_2

”Rapira One må ha en en attraktiv prissättning och bra glid men det är ungefär där allt det goda om denna gamingmus slutar. Likt sitt syskon i Rapira serien så lider Rapira One av bygg och kvalitetsproblem så som okonsekvent motsånd i scrollhjulet med otydliga steg och hal greppyta följt av musknapp 1 och 2 som tenderar att fastna i varandra vilket inte ger något högre kvalitetsintryck. Rapira One använder en enklare typ av optiskt sensor från Avago som får problem med följsamhet vid högre CPI-nivåer och det känns som att den sporadiskt accelererar.

Även om programvaran för Rapira One är användarvänlig så har den bantats rejält i jämförelse med sitt syskon i Rapira serien så är den i princip överflödig och tyvärr är de negativa aspekterna av Rapira One fler än de positiva och musen förtjänar därför inte någon utmärkelse i vårt test.” – Svenska musguiden 2015-04-28

Mer kvalitet i musmattan Saiga

Under vårt test av Attitude Ones Rapira-möss passade vi även på att hårdköra deras musmatta Saiga XL som till skillnad från Rapira-mössen håller en genomgående hög kvalitet till ett attraktivt pris och kammar således hem en färgmatchad utmärkelse.

Attitude One Saiga XL Omdöme sedan 2015-04-28
a1_saiga_xl
NordicHardware_award_MestForPengarna_OrangeAttitude One Saiga XL kan vara ett bra alternativ för dig som söker en stor musmatta med låg profil och diskret design.

Saiga XL är en tygmatta som har en yta som erbjuder en blandning mellan bra glid och kontroll då tyget är tätt vävt utan att för den skull vara glansigt. Det ger en utmärkt balans mellan snabbt glid och läsvänlighet hos dagens mus-sensorer, vilket är något vi kan intyga då den fungerar ypperligt till både optiska och laserbaserade möss.

Något som allt för ofta glöms bort är musmattans undersida men Saiga XL har en mönstrad undersida av gummi som gör att den ligger på plats utan att glida iväg under intensiva spelsessioner. Det är något som vi har som krav i vårt test av musmattor i Svenska musguiden och Saiga XL klarar det med bravur.

Dock så saknar vi sydda kanter för att förhindra att den fransar upp sig efter lång tids användning och den sträva ytan tenderar att samla på sig en del damm men det är inget som drar ner betydet allt för mycket då den har ett riktigt bra pris.

Fördelar
+ Ligger på plats
+ Bra balans mellan glid och kontroll
+ Priset

Nackdelar
– Saknar sydda kanter
– Damm fastnar lätt

Cirkapris vid publiceringsdatum: 129 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)

Marknadsanalys 2015-04-28
Just nu är det lite stiltje på marknaden av gamingmöss men vi ser fram emot vad tillverkarna kan tänkas ha under utveckling just nu. Fram tills dess så gräver vi vidare bland de möss som anlänt till redaktionen och förbereder för nästa test.

https://www.nordichardware.se/images/labswedish/mus_guiden.pngMer information finns i Svenska musguiden
I Svenska Musguiden hittar du de fullständiga testerna av Rapira Elite och Rapira One tillsammans med massor av andra möss och musmattor, där jämför vi form, prestanda och pris mellan alla dagens intressanta modeller.

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
lajmyTripptrapptrull Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Bilder på mössen i profil efterfrågas. I övrigt roligt att ni testar möss seriöst.