Utorrent har länge varit en av de mest populära torrentklienterna med bred funktionalitet och kostnadsfri installation. Nu avslöjas att den senaste uppdateringen av utorrent innehåller mjukvara som gräver värdefulla kryptovalutor med hjälp av användarnas processorkraft. Enligt företaget är det för välgörenhet men har skapat het debatt.

För att finansiera sin torrentklient har utvecklarna BitTorrent under lång tid använt sig av sponsrad mjukvara som i installationsfasen låter användare välja att installera eller avstå från att installera extra mjukvara i sina datorer. Problemet är att även om installationsgränssnittet låter användare göra ett val har BitTorrent som så många andra mjukvaruutvecklare valt att maskera dessa alternativ på bästa möjliga vis. Detta sker med förbockade valrutor och knappar som accepterar mjukvaruinstallationer placeras där användare är vana att se ”fortsätt”-menyer vid traditionella installationer. Kontentan blir att många, särskilt stressade eller omedvetna användare, installerar den extra mjukvaran trots att man varken vill eller har tänkt sig använda dem.

Epic Scale gräver Litecoin för välgörenhet

Nu har utorrent hamnat i hetluften sedan det upptäckts att en av dessa sponsrade mjukvaror kan bli en riktig prestandaslukare. Mjukvaran som bakats in i den senaste uppdateringen av Utorrent heter Epic Scale och är ett Windowsprogam som när det väl installerats ligger i bakgrunden av användarens dator och arbetar med att gräva fram kryptovalutan Litecoin. Epic Scale säger sig vara en välgörenhetsorganisation som inledningsvis ger 100 procent av sin vinst till välgörande ändamål men har framtida planer på expansion och då omfördelning av sina intäkter.

Epicscale

”Our team is a small group of developers who are determined to solve these problems. We started with cryptocurrency mining as a way to advance the first mission. Today 100% of our profits go to charity because we are just starting out and want to make as big of an impact as we can. As our company grows our plan is to donate 75% of our profits to charity. Our next step was to start helping researchers with compute problems” skriver Epic Scale i ett uttalande

Trots sina till synes goda avsikter har Epic Scale tillsammans med Utorrent blivit hårt kritiserade och båda två gått ut med egna uttalande kring installationen i Utorrent. Företagen har bifogat instruktioner på hur mjukvaran kan avinstalleras och Utorrent har för tillfället dragit tillbaka ”erbjudandet” om att installera Epic Scale vid sin programinstallation.

Diskussionerna om malware och säkerhetsproblem med sponsrad mjukvara är ständigt pågående. Applikationer som användare lätt kan installera av misstag är ett utbrett problem och när de samtidigt är utvecklade för att utan direkt vetskap använda stora delar av PC-användares datorkraft öppnar det upp för ytterligare problem.

Notis: NordicHardware har testat den senaste versionen av Utorrent 3.4.2 (Build 38913) och denna innhöll inget erbjudande från Epic Scale och Utorrent säger sig för tillfället dragit tillbaka just detta mjukvaruerbjudande i sin installationsfas.

Källa: Utorrent, Epic Scale, Trustedreviews

Relaterade artiklar

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Skuggan7S0urcerr0RRackhamDenRödeGunnarG-Boris- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Boris-
Medlem
-Boris-

1.8.3 är versionen att använda. Den äldsta möjliga med magnet-länkar. Fortfarande minimalt litet utan krafs.

GunnarG
Gäst
GunnarG

Rätt lätt att ge 100% av vinsten. Först tar vi bort lönekostnader, oj, lite andra kostnader också… 100% av intäkterna är däremot en annan femma

RackhamDenRöde
Gäst
RackhamDenRöde

@ GunnarG

Det är ju précis så som BRIS med flera gör. Där sitter en hoper synnerligen välavlönade tanter och hittar på saker såsom alla Sveriges svältande barn. Det de får in går då till att bekosta deras loner och deras fina kontor. Det som blir over går till barnen.

.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Filehippo är en sajt jag brukar använda för att hitta äldre versioner av olika program.

För min del får man gärna stoppa in o integrera ”välgörenhetsknappar” i uTorrent. Dock endast neutrala varianter (forskning och ”neutral välgörenhet”).
Knappar för start och stopp ska isf finnas i uTorrent, och indikeras tydligt med olika ”wellfare”-bars/indikatorer/stats.

Som det gjorts nu så verkar Epic Scale gömma sej i bakgrunden o uppföra sej bedrägligt.
Visst att man kanske accepterat ett avtal och så, men implementeringen har inte gjorts snyggt. Som upplagt för att reta upp folk när deras laptop får halverad batteritid.

Skuggan7
Gäst
Skuggan7

Uttalandet att man går skylla sig själv är ett hån mot alla användare.
Det är inte ens 0.1% som läser igenom avtalet, att gömma sig inne i detta är tydligen väldigt lätt men fortfarande på gränsen till bedrägligt. Håll er på behörigt avstånd.