I början av månaden publicerade vi en uppdatering till Svenska Grafikkortsguiden med fem olika Geforce GTX 980 Ti-modeller i entusiastklassen. Ett fel under testförfarandet för ett av grafikkorten, EVGA GTX 980 Ti Superclocked+ ACX 2.0, resulterade i att det kortet fick felaktiga temperatur- och ljudnivåresultat som nu har korrigerats.

När vi publicerade vårt jämförande test av Geforce GTX 980 Ti-grafikkort blev EVGA:s testdeltagare, GTX 980 Ti Superclocked+ ACX 2.0, den varmaste deltagaren som också genererade högst ljudnivå. I efterhand har det framkommit att resultatet för det här grafikkortet blev för högt på grund av ett fel med vårt ljud- och temperaturtestsystem som resulterade i att kortet nådde högre temperaturer i både vila och belastning än normalt. Vi har testat om grafikkortet för korrekta resultat och uppdaterat diagrammen i både Grafikkortsguiden och den sammanfattande testartikeln med de nya resultaten, som är 76 grader vid belastning, 45 grader vid vila och en maximal ljudnivå på 38 decibel. Vi har även verifierat att händelsen är isolerad för EVGA:s grafikkort genom kontrollmätningar – övriga kort och mätvärden har inte påverkats.

temp idle temp load
sound idle sound load

Klicka för fullstora diagram

Uppdaterat omdöme

Felet har inte påverkat övriga testade grafikkort och påverkar inte heller prestandatesterna som sker i ett separat testsystem. Vi har dock uppdaterat omdömet för grafikkortet med de nya resultaten som grund:

”EVGA har imponerat oss tidigare med sina grafikkort med ACX-kylare och fabriksöverklockade klockfrekvenser men den här varianten av Geforce GTX 980 Ti snubblar på mållinjen på grund av tuff konkurrens. EVGA:s ACX 2.0+ kylare presterar bra med inte bäst, vi mäter temperaturen under belastning till 76 grader Celsius, vilket gör att det blir det näst varmaste grafikkortet i vårt test. EVGA:s kylarlösning är heller inte tystast; med 38 decibel under belastning är EVGA:s kylarlösning ett av de mer högljudda korten i testet och kommer definitivt höras genom chassisidan. EVGA:s GTX 980 Ti kommer överklockad från fabrik, men har de lägsta klockfrekvenserna av våra testade kort vilket vi också ser i prestandatesterna, där EVGA ligger något bakom konkurrenterna. Priset för EVGA:s GTX 980 Ti är 6 990 kronor i skrivande stund och medan det är ett av de billigare GTX 980 Ti-korten på marknaden innebär den tuffa konkurrensen från det snäppet snabbare och billigare Inno3D-kortet att EVGA inte riktigt når en utmärkelse.”
Svenska Grafikkortsguiden – Prestandaklass, 2015-09-24

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid