AMD sägs påbörja utrullningen av sin färska mikroarkitektur Bulldozer under slutet av andra kvartalet. De första processorerna som utvecklats under namnet Zambezi kommer att döpas till AMD FX-serien och nu dyker det upp bilder och grafik som sägs representera de logotyper och produktförpackningar vi kommer att få se på butikshyllorna under sommaren.

Källan till de grafiska illustrationer som nu publicerats är inte helt klart men sägs föreställa den grafiska profil AMD tänkt använda sig av för att marknadsföra sina kommande processorer. Bilderna är i låg upplösning och gör det svårt att avläsa detaljerade specifikationer men vi får se produktförpackningar för vad verkar vara två till tre nya processorserier. AMD FX kommer som bekant bli familjenamnet för AMD:s nya Bulldozer-kretsar och de olika serierna kommer skiljas åt beroende på antalet beräkningsenheter/kärnor de besitter.

Uppdatering: Det har nu dykt upp högupplösta bilder av kartongerna som visar två 8-core och två 4-core boxar, alltså ännu inga spår av deras 6-core modeller.

amdfx8 amfx82
amdfx4 amdfx42

AMD FX 8-Core är benämningen på de åttakärniga Zambeziprocessorerna som på sina rödvita kartonger även stoltserar med Black Edition suffixet.

På de gulvita produktförpackningarna är det svårt att tyda antalet kärnor i produktnamnet, men den nedre boxen ser ut att tala om en AMD FX 4-Core processor samtidigt som den övre kan vara en AMD FX 6 eller 8-Core modell. Även här tycks vi skönja Black Edition namnet vilket man spelar på genom att skriva ”unlocked and loaded” resp ”Unlock Supremacy” på kartongerna.

Värt att notera är att denna produktgrafik bara sägs vara utkast, så detta behöver nödvändigtvis inte representera de slutgiltiga produkterna som ska finnas på butikshyllorna i juni månad. Produktkartongerna verkar stämma överrens med de tidigare uppgifter som påstått att vi kommer få se 8, 6 och 4-kärniga Zambezi-processorer från AMD under 2011, men de exakta produktnamnen verkar fortfarande inte vara helt spikade då tidigare uppgifter talat om FX8000, FX6000 resp. FX4000-serierna.

AMD trycker hårt på sin åttakärniga arkitektur

Vi ser även prov på lite av de marknadsföringsmaterial AMD experimenterat med och här råder det ingen tvekan om att man kommer slå hårt på trummorna för sina åttakärniga processorkretsar. Även om AMD:s Bulldozer-arkitektur i grunden är något av en hybridlösning där varje 2 kärnor ska motsvara prestandan på ungefär 1,8 vanliga CPU-kärnor. Detta då man delar vissa resurser mellan sina CPU-kärnor i Bulldozer-arkitekturen.

amdfx2

AMD menar att det är den effektivaste lösningen för att bjuda på stark prestanda i enkeltrådade applikationer samtidigt som arkitekturen håller god flertrådsprestanda. Man skäms inte för att marknadsföra sin nya AMD FX-familj som just en åttakärnig arkitektur, samt de första processorerna med 8 upplåsta kärnor till råga på allt. I ärlighetens namn spelar det mindre roll för oss konsumenter så länge prestandan lever upp till marknadsföringen, något vi ser fram emot att undersöka i sommar.

Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
10 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
Swedish Berserk
13 Årtal sedan

Snygg logotyp och förpackning!

Sennebring
Sennebring
13 Årtal sedan

Kul att se, hoppas att AMD presterar igen så man kan gå tillbaka till AMD nån gång 😀

this
this
13 Årtal sedan

Riktigt fräsch layout, det här kommer verkligen bli en uppfriskande nysatsningen för AMD’s del. Jag ska inte inge allt för stora förväntningar, men med all hype så kan man ju inte låta bli.

BlackGoat
BlackGoat
13 Årtal sedan

Kul att se ja. Vill dock se tester på grejorna innan jag uttalar mig 😉
Har alltid gillat AMD (CPU-mässigt) så hoppas på det bästa!

n0pax
n0pax
13 Årtal sedan

Ser snyggt men jag tänker på coca-cola när jag ser den ena av bilderna 🙂

Får nog gå ner till affären och köpa lite ^^

WIRN
13 Årtal sedan

Visst var det hallonsaft AMD säljer, va?

AmiDonc
AmiDonc
13 Årtal sedan

[quote name=”WIRN”]Visst var det hallonsaft AMD säljer, va?[/quote]

Tänkte mer på hallonkräm, men jag gillar hallon.