Enligt Attunda tingsrätt är uppladdade undertexter för filmer en uppenbar del av filmverket och dömer nu mannen bakom Undertexter.se till skyddstillsyn.

Undertexter.se tillhandahöll under ett tiotal år mellan 2003 till 2013 uppladdade undertexter till piratkopierade filmer. Sajten och projektet ska enligt den nu fällde 32-åringen som drivit sajten startat som ett skolprojekt. Tanken var att tillhandahålla undertexter för att underlätta det för personer med hörselskador att ta del av filmer i olika former.

Polisen slog 2013 till mot sajtens skapare och det startades ett åtal som omfattade totalt 74 filmer som under ett års tid haft undertexter på sajten. Enligt utredningen ska Undertexter.se levererat nedladdade undertexter motsvarande totalt 65 mil och haft 40 000 besökare dagligen.

Undertexter ses som en del av filmverket

Under rättegången har försvaret hävdat att undertexter som skapas separat från filmerna inte ska räknas som en del av filmverket utan bara består av ljud och bild. Åklagaren har hävdat det motsatta och får nu medhåll från tingsrätten som bedömer att undertexter är en del av filmverket och alltså även är upphovsrättsskyddat. Detta efter utlåtande av en expert som ansett många av textningarna undermåliga och därmed inte att se som självständiga verk, eller rent av stulna från sanktionerade översättningar.

Genom att förmedla undertexter, han har inte själv skapat dem, har den 32-årige mannen därmed brutit mot upphovsrättslagen och döms nu till skyddstillsyn och skadestånd på 217 000 kronor. Åklagaren Henrik Rasmusson säger till IDG att han är nöjd med domen och att en överklagan kan göras senaste den 3 oktober.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid