Den 18-åring som hotades med att dras inför rätta har hittat en lösning på sin tvist med Umeå kommun. Kommunen går nu med på att lägga ner fallet om mannen betalar 25 000 kronor. Kommunen har tidigare krävt nära en halv miljon kronor för att mannen, som vid händelsen var 16 år gammal, hackade sig in på sin skolas IT-system för att demonstrera systemets säkerhetsbrister.

Det var för två år sedan som en 16-åring, Erik Sundqvist, som gick på en gymnasieskola i Umeå kommun uppmärksammade kommunens IT-ansvariga om att kommunens IT-system inte var säkert. När kommunen inte åtgärdade felet tog han sig in i systemet för att göra de ansvarig uppmärksamma på felen. Som svar ställdes pojken inför rätta och dömdes till 35 timmars samhällstjänst. Kommunen tyckte inte att detta räckte och krävde 487 485 kronor i skadestånd för intrånget. Summan kom från en summering av kostnader relaterade till byten av lösenord, informationsmöten och bevishantering, påstod kommunen.

Nu har de kommit överrens

Nu har alltså kommunen och Erik Sundqvist kommit överrens om att målet inte ska tas upp i tingsrätt. De har nu kommit överrens om att Erik ska betala ett skadestånd på 25 000 kronor samt betala eventuella advokatkostnader. Detta betyder att Erik inte längre hotas av ytterligare en dom.

”De [Umeå kommun] har ju oerhört mycket bättre ekonomiska förutsättningar. En privatperson har ju inte alltid råd att tvista mot stor en kommun. Det är en av de stora anledningarna till att vi inte valde att tvista i rätten.”, säger Erik Sundqvist i en intervju med SVT.

Eriks pappa har tidigare talat ut om Umeå kommuns strategi kring fallet.

”Jag tycker det är tragiskt när kommun väljer att gå an så hårt mot ett barn. Han var sexton år. De hade kunnat lyssna på honom men väljer att försöka förstöra hans liv genom att döma honom civilsrättsligt. Det är tufft som förälder, men jag är stolt över honom. Han har varit vuxen i det här och har fått sitt straff i tingsrätten.”, säger Joakim Sundqvist till SVT.

I slutändan säger Erik Sundqvist att han ångrar vad han har gjort.

”Jag skulle ha gett upp och låtit dem ha sitt osäkra system”, säger Erik Sundqvist i en intervju som gjordes av SVT i mars.

Källa: SVT, SVT (2)

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
KällkritikS0urcerr0RmetalmuminMichael Z Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
pa1983
Medlem
pa1983

Uppenbart olagligt att hacka sig in på ett system, men det är också korkat att ha ett system som är känt för att ha stora brister, det är problemet i lilla sverige dock och rena USA fasoner. Däremot kan man fråga sig, hur förbannat oansvarigt är det inte när någon påvisar ett eller flera allvarliga problem i ett system samhället förlitar sig på i en eller annan grad?Vi har sett det för inte bara i Sverige och utfallet är det samma. Rättsväsendet används för att tysta hackern med goda avsikter istället för att faktiskt inse att man har ett större… Läs hela »

milohenke
Medlem
milohenke

Av allt att döma så åstadkom den där killen bara en skada när han bevisade att IT-säkerheten var dålig. Han skadade där muppen till säkerhetschefs prestige. Känns i ärlighetens namn som att det bara är det detta handlar om i det här fallet. Någon borde ta honom i öronen…

MissPenguin
Medlem
MissPenguin

Jag blir rasande på kommunen för deras hantering av det här… HUR i hela fridens namn kan de säga att det är ”extra kostnader”? Om deras IT hade upptäckt felet själva hade de väl ändå gjort samma sak förhoppningsvis! Vilket j*vla sätt…

metalmumin
Gäst
metalmumin

Kommuner är som stora familjeföretag. Råkar de ha koll så är det fel person med för lite inflytande (läs: barnen). Värst är SD i kommunerna. I Helsingborg hade vi en SD politiker som hoppat av grundskolan. Hur kan en sådan person ha ett jobb på 40k/mån? Jo, för att kommuner ÄR stora familjeföretag.

MiniMe Inm8
Gäst
MiniMe Inm8

[quote name=”metalmumin”]Kommuner är som stora familjeföretag. Råkar de ha koll så är det fel person med för lite inflytande (läs: barnen). Värst är SD i kommunerna. I Helsingborg hade vi en SD politiker som hoppat av grundskolan. Hur kan en sådan person ha ett jobb på 40k/mån? Jo, för att kommuner ÄR stora familjeföretag.[/quote]

Då är ett värre att ha en pajas som Stefan löfven.SD är småfisk mot vand han sysslar med. https://en.wikipedia.org/wiki/Stefan_L%C3%B6fven (pajas)

OnT:De som sitter i kommunerna är såna som inget annat företag vill ha så det är inte kontigt att säkerheten är så bristfälig

Michael Z
Gäst
Michael Z

Ge mig hans bankkonto så skänker jag 25000
Om ni(läsare/NH) kan ge mig lite kontaktuppgifter så fixar jag det direkt.

Medlem
Wargreymon

[quote name=”Michael Z”]Ge mig hans bankkonto så skänker jag 25000
Om ni(läsare/NH) kan ge mig lite kontaktuppgifter så fixar jag det direkt.[/quote]
Namnen på killen och farsan står i artikeln, kan inte vara så svårt att få tag i dem.

metalmumin
Gäst
metalmumin

[quote name=”MiniMe Inm8″][quote name=”metalmumin”]Kommuner är som stora familjeföretag. Råkar de ha koll så är det fel person med för lite inflytande (läs: barnen). Värst är SD i kommunerna. I Helsingborg hade vi en SD politiker som hoppat av grundskolan. Hur kan en sådan person ha ett jobb på 40k/mån? Jo, för att kommuner ÄR stora familjeföretag.[/quote] Då är ett värre att ha en pajas som Stefan löfven.SD är småfisk mot vand han sysslar med. https://en.wikipedia.org/wiki/Stefan_L%C3%B6fven (pajas) OnT:De som sitter i kommunerna är såna som inget annat företag vill ha så det är inte kontigt att säkerheten är så bristfälig[/quote]Vi hade… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

NHW utökade nyligen omfånget av sin Kalkon-utmärkelse.Jag tycker ni kan utöka omfånget av denna utmärkelse till att även täcka Umeå kommuns IT-avdelning. Skämt åsido så är det jäkligt dåligt att kommunen valde att inte lyssna på denna talang när han kom första gången, men sen vet jag inte hur ”bad mannered” han var när han tog sej in servrarna.Om han la av en fet bajs inuti servern så förstår jag deras upprördhet, men det verkar ju som att han endast haft en ”proof of concept” approach, så det är riktigt illa att dom kräver pengar av honom istället för att… Läs hela »

Källkritik
Gäst
Källkritik

Jag blev själv arg då jag läste om detta första gången, sedan läste jag (som vissa andra) förundersökningsprotokollet och tyckte helt plötsligt inte synd om den här killen. Jag skulle rekommendera att man i alla fall ögnar igenom den här krönikan innan man tror att man har alla korten på bordet: http://techworld.idg.se/2.2524/1.618205/sluta-gulla-med-hackaren För att saxa lite från det så: ”För att sammanfatta förundersökningsprotokollet som mer detaljerat beskriver händelsen ska han ha gjort följande:• installerat en miner-mjukvara för Litecoin (kryptovaluta likt Bitcoin) på kommunens servrar (”ändra processoranvändningen”). (Förtydligande 2015-03-28: Man har bevisat att Sundqvist har använt enorm datorkraft på kommunens servrar… Läs hela »