Summering och omdömen

Fitbit Charge

Charge är den till funktionaliteten enklaste enheten vi har testat hittills i Svenska Wearables-guiden, men samtidigt också en av de mest anspråkslösa. Fokus ligger just på träning och hälsostatistik, och på den punkten får vi trots allt säga att båda enheterna har levererat. Den starkaste konkurrenten vi har i guiden just nu är Samsungs klocka Gear Fit, vars fördelar är en större och vassare skärm och bredare funktionsutbud så som mediakontroller och bättre stöd för notiser.

Det är punkter som Charge inte matchar, men den stora styrkan gentemot Samsung är den smidiga appen och faktumet att alla Fitbit-enheter fungerar både till de vanligaste mobila operativsystemen och till Mac- och Windows-datorer. Det gör att Fitbit tilltalar en bredare massa, mer specifikt de som kanske inte är ute efter en regelrätt smart klocka med mängder av funktioner, utan snarare vill ha en enklare enhet med smarta sensorer.

”Charge skiljer sig en hel del från de andra klockorna vi har testat i den här artikeln, då det är en klocka främst i andra hand och fokus ligger på sensorerna. Just som klocka gör den inte mycket mer än ett vanligt digitalt armbandsur, där den största ”smarta” funktionen tillsammans med en mobiltelefon är möjligheten att få notiser vid inkommande telefonsamtal. Ett irritationsmoment är också att skärmen måste tändas manuellt för att läsa av tiden.

Men som träningsredskap är Charge en riktigt trevlig klocka, just för dig som lägger större vikt vid sensorerna än vid tidsavläsningen. Fitbits app är tydlig och enkel samt fungerar med många plattformar – du får dessutom med en sändare till PC och Mac i kartongen, och det finns ett API du kan använda för att ta fram egna appar. Batteritiden är inget annat än imponerande, med en vecka av väldigt aktivt användande.

Det vi har att anmärka med just Charge är att laddningskontakten känns lite bräcklig, att armbandet är svårt att knäppa med en ledig hand och att den saknar pulsmätare – vill du ha den funktionen får du istället kika på den dyrare Charge HR. Är pulsmätaren inte en funktion du saknar är Charge fortfarande riktigt bra på det den gör, men utan vare sig den funktionen eller bredare integrering med telefonen så svider prislappen på nästan 1 300 kronor lite väl mycket. Den dyker dock upp som fyndvara lite då och då, så hittar du den för under tusenlappen kan den vara ett riktigt kap som just träningsverktyg.” – Svenska Wearables-guiden 2015-04-02

Lägstapris på Prisjakt.se:

Fitbit Charge HR

Charge HR kommer med alla de fördelar vi nämnt hos vanliga Charge, däribland den riktigt smidiga appen, det imponerande breda plattformsstödet och den bra batteritiden – fast då i den mån att batteritiden fortfarande är bra jämfört med konkurrensen, medan den faktiskt är en dag eller två kortare än den vanliga Charge.

Samtidigt är armbandet bekvämare och lättare att knäppa med en ledig hand, och på undersidan sitter en pulsmätare som inte bara är pålitligare än Samsungs dito utan som också klarar av att mäta kontinuerligt under dagen. Det innebär att du kan se din puls från hela dagen eller det senaste träningspasset som ett diagram och se statistik över både din vilopuls och din träningspuls.

Precis som med lillebror Charge så är det Samsung Gear Fit som är den starkaste konkurrenten, men baserat på den utmärkelse vi tidigare delat ut till Gear Fit så passar Charge HR målgruppen bättre. Gear Fit har mer funktioner, men den som vill åt pekskärmsgfunktionaliteten och liknande funktioner kan med fördel kika på mer påkostade klockor som klarar av de sysslorna bättre och med stöd för fler telefonmodeller. Och är det just ett träningsverktyg du vill ha, så har Charge HR både bättre plattformsstöd, pålitligare och mer användbar pulsmätare och minst lika bra batteritid. Av den anledningen får Charge HR vår utmärkelse Bra Köp, just för dig som vill ha en smidig träningsklocka som håller hela veckan ut.

fitbit_charge_hr_award

”Charge HR är verkligen på gränsen för vad vi annars hade kallat en smart klocka, och den ligger egentligen närmare ett träningsarmband förutom möjligheten att läsa av tiden och se din statistik och inkommande samtal på handleden. Men trots sin enkelhet visar sig Charge HR vara en av de bättre klockorna vi testat hittills, även om den inte alls försöker platsa i samma liga som de Android- Android Wear- och Tizen-baserade klockorna som är tänkta att tilltala teknikentusiaster.

Dels lyfts Charge HR upp av sitt oerhört breda plattformsstöd, med mjukvara tillgänglig för både till mobiltelefoner och datorer med en medföljande sändare, och dels för sin kontinuerliga pulsmätare som låter dig se din puls som ett histogram under exempelvis ett träningspass. Den tillhörande appen är smidig och lättförstådd, även det ett stort plus i kanten. Batteritiden är inte riktigt lika bra som dess lillebror utan pulsmätare, men med uppåt fem till sex dagar av aktivt användande dygnet runt är batteritiden verkligen inte något vi ska klaga på i det här fallet.

Samsungs träningsklocka Gear Fit erbjuder förvisso mer funktionalitet, men snubblar på det faktum att den endast fungerar med Samsung-telefoner och att pulsmätaren inte är tillräckligt pålitlig. Så ska vi rekommendera en träningsklocka så är det i nuläget Charge HR som drar det längsta strået. Därför vinner den också vår utmärkelse Bra köp, just för dig som vill ha ett kompetent träningsverktyg med grym batteritid.” – Svenska Wearables-guiden 2015-04-02

Lägstapris på Prisjakt.se:

Utmärkelser och uppdateringar i Svenska Wearables-guiden

Som nämnt här ovanför så knuffar Fitbit Charge HR bort Samsung Gear Fit från dess Bra Köp-utmärkelse, som byggde just på dess bra batteritid och träningsfunktionalitet. Övriga utmärkelser står dock kvar oförändrade då vi inte har hunnit testa några andra mer avancerade klockor som konkurrerar med testvinnarna LG G Watch R och Sony Smartwatch 3 ännu.

https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/smartwatch_guiden.pngVi har fortfarande inte fått sätta tänderna i den våg av nya klockor som presenterats under bland annat MWC, och Apples lansering av Apple Watch samt Huaweis klocka Huawei Watch ligger fortfarande en bit bort. Tills dess kommer vi börja hugga in i den enorma mängd smarta armband och hybrider som utgör en markant del av wearables-marknaden idag, samtidigt som vi inväntar att kunna testa Motorolas populära Android Wear-klocka Moto 360. Efter att ha fått testa två enheter från Fitbit ser vi dessutom fram emot att få ta en titt på Surge, företagets mer regelrätta smarta klocka, som lanserades i början av året.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Pierre Krafft
Pierre Krafft
9 Årtal sedan

Det räcker inte med pulsmätare – den måste vara precis med. Vad jag hört kan man inte få bra mätning på klockor alls. Skulle ni kunna jämföra Fitbit Charge HRs pulsmätare den med en verifierat bra pulsmätare man sätter på bröstet? Skulle även uppskatta en titt på hur bra de mäter steg med. Blir det steg om jag skakar armen lite t.ex?

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”Pierre Krafft”]Det räcker inte med pulsmätare – den måste vara precis med. Vad jag hört kan man inte få bra mätning på klockor alls. Skulle ni kunna jämföra Fitbit Charge HRs pulsmätare den med en verifierat bra pulsmätare man sätter på bröstet? Skulle även uppskatta en titt på hur bra de mäter steg med. Blir det steg om jag skakar armen lite t.ex?[/quote] Pulsmätning är svårt att få 100-procentigt pricksäkert på handleden i och med att de flesta mätarna utgår ifrån förändringar i kapillärtryck, men det finns fortfarande bättre och sämre mätare just inom klockkategorin. Främst är mätare som… Läs hela »

Thomas G
Thomas G
9 Årtal sedan

Man ska undvika att vara exakt och försöka jobba på elit-nivå säger man nu. denna (HR) registrerar på mig 62slag i vilopuls (prövade bröstburna av kollegan och där låg jag på 54 den gången jag vila) och där är jag nöjd då detta inte är ett fininstrument för elit exakthet. antalet steg är heller något man kan manipulera men vad ger det att ljuga för sig själv? jag jämför inte stegen med andra instrument utan utgår från denna jag har på mig och försöker slå rekord nytt på nytt… Iphone 6 är kanske är exaktare i steg men som jag… Läs hela »

Thomas G
Thomas G
9 Årtal sedan

Edit: såg ett stort fel! 🙁
”Antalet steg kan man manipulera, men vad ger det att ljuga för sig själv?”
jag är inte alls duktig på att korrekturläsa när jag skriver på mobilen….. men hoppas mitt budskap går ut 🙂