Mamba TE och Razer Firefly - Summering

Här summerar vi testet av Razer Mamba Tournament Edition och musmattan Firefly och vi är riktigt imponerade av Razers vidareutveckling av Mamba-serien samt försöket att föra musmattans evolution vidare, men valet av datormus och matta är mycket personligt och alla har vi olika preferenser när det kommer till vilka funktioner som är viktiga eller vilken ergonomisk design som lämpar sig bäst. I våra tester så fokuserar vi på saker som byggkvalitet, prestanda, användarvänlighet och pris vilket är något som berör alla användare.


Razer Mamba Tournament Edition Omdöme sedan: 2015-07-03
razer_mamba_te_1
NordicHardware_award_Rekommenderar_BlueMamba Tournament Edition överraskar oss och Razer verkar vara inne på helt rätt spår då den nya 5G-sensorn imponerar med ultraresponsiv avläsning och hög exakthet utan någon märkbar acceleration. Men det är inte bara den nya lasersensorn som imponerar: den genomgående höga byggkvalitén hos Mamba TE är ett faktum och samtliga knappar har en taktil känsla och ger försäkrande klickljud.

Vi kan ärligt talat inte hitta några kvalitetsmässiga eller prestandarelaterade problem hos Mamba TE utan det vi kan anmärka på är de något högt placerade DPI-knapparna och tvångsregistreringen hos Razer för att få ladda hem mjukvaran Synpase som känns som en onödig process, men på den ljusa sidan så erbjuder mjukvaran en rad riktigt användbara funktioner som vi uppskattar.

Razer har lyckats skapa en ny gamingmus av hög kvalitet med prestanda i toppklass som bör passa de flesta högerhänta användare.

+ Utmärkt sensor
+ Bra knappar
+ Bra grepp
+ Bra scrollhjul med tiltfunktion
+ Mjukvaran stödjer molnlagring

– Mjukvaran kräver registrering för nedladdning
– DPI-knapparna är något svåråtkomliga

Cirkapris vid publiceringsdatum: 990 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

 

Razer Firefly Omdöme sedan: 2015-07-03
razer_firefly
Razer Firefly kan ses som alla belysningsentusiasters våta dröm och är förmodligen marknadens mest udda musmatta i dagsläget. Firefly är en hård plastmatta med fokus på full RGB-belysning för att ytterligare expandera Razers Chroma-serie av produkter. Runt musmattans nedre-, högre- och vänstersida samt logotyp har Razer implementerat en fullt anpassningsbar belysning som kan styras via programmet Razer Synapse. Där kan du välja mellan olika effekter, cykler i 16,8 miljoner olika färger allt för att du ska kunna matcha Firefly med din övriga utrustning. Om du som grädde på moset även råkar ha en Chroma-mus så kan du synkronisera ljuscyklarna så att både musen och mattan skiftar exakt likadant.

Razer Firefly ansluts via USB till datorn med en flätad USB-kabel som faktiskt är enkel att forma kring övrig utrustning, något som vi inte är vana vid att se när det gäller flätade USB-kablar. Dock så måste alla belysningskomponenter förvaras någonstans och här har Razer valt att göra det i en kloss på musmattans ovankant, så om du inte är van med storleken på musmattan kan det vara lätt hänt att du krockar med den.

Firefly klassar in som en normalstor musmatta och avläsningsytan har en medelhög friktionsnivå vilket ger en kombination av bra glid och kontroll. Vi upplever inga problem med avläsningsytan oavsett typ av sensor, både laser- och optiska sensorer fungerar bra på Razer Firefly.

På undersidan av Firefly sitter en gummimatta med små oktagoner som ska hålla musmattan på plats men vi upplever att den förflyttar sig en del vid speltester vilket är värt att nämna om du är en användare som vilar handleden på musmattan.

I och med musmattans storlek och placering av styrkomponenterna för belysningen så ser vi inte Firefly primärt som en musmatta för FPS-spelare utan lämpar sig snarare för övriga användare och entusiaster. Men om du funderar på att införskaffa en Razer Firefly så får du vara beredd på att lätta på lädret, vilket är just det som gör att Firefly inte når någon utmärkelse i svenska musguiden. Trots den otroligt trevliga belysningen och kvalitativa läsytan så känner vi helt enkelt inte att Razer kan motivera priset på Firefly i synnerlighet med tanke på att anti-glid beläggningen kunde varit bättre.

Mått: 255 x 355 x 4 mm

Fördelar
+ Belysningen är otrolig mysig och enkel att anpassa via Synapse
+ Bra avläsningsyta
+ Tyst för att vara en hård matta

Nackdelar
– Priset
– Anti-glid materialet under mattan kunde varit bättre

Cirkapris vid publiceringsdatum: 729 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)

 

Marknadsanalys 2015-07-03
Varde ljus! Man kan nästan tycka det är för mycket med så många gamingmöss som dyker upp på maknaden idag med sina 16,8 miljoner färger och Razer tar steget vidare med att introducera den första bakgrundsbelysta musmattan, men vi tycker det är bra. Det för utvecklingen av gamingtillbehör vidare och man kan nästan idag säga att full RGB-belysning är standard på gamingtillbehör. Blickar vi framåt mot vad vi vet komma skall så ser det ut som att tillverkarna av gamingmöss kommer att gå en tuff match om bästa FPS-mus nu i sommar och vi väntar spänt på våra exemplar för test i Sveriges största test av datormöss.


https://www.nordichardware.se/images/labswedish/mus_guiden.pngMer information finns i Svenska musguiden
Svenska Musguiden hittar du det fullständiga testet av Razer Mamba Tournament Edition och Razer Firefly tillsammans med massor av andra möss, där jämför vi form, prestanda och pris mellan alla dagens intressanta modeller.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments