TSMC med deras 7 nanometers tillverkningsprocess har fått mycket uppmärksamhet, så pass mycket att företaget nu tredubblar leveranstiden för färdiga kretsar baserade på processen.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) är en av världens största halvledartillverkare. Deras tillverkningsprocess på sju nanometer (nm) ligger till grund för produkter som AMD:s processorarkitektur Zen 2 och grafikarkitektur Navi.

Nu rapporterar DigiTimes att efterfrågan på AMD:s senaste utbud samt andra produkter baserade på samma tillverkningsprocess är så pass hög att leveranstiderna får lida. Tidigare har leveranstiden för färdiga 7 nm-kretsar legat på omkring två månader. Något som nu har ökats tills nästan sex månader.

Detta innebär att beställningar som gjorts efter att beslutet tagits kommer att ta tre gånger så lång tid att materialisera sig i faktiska kretsar. Något som kan komma att påverka tillgängligheten för till exempel AMD:s Zen 2-baserade Ryzen 3000-serie av processorer eller grafikkortsmodeller ur Radeon RX 5700-serien som baseras på arkitekturen Navi.

TSMC planerar att utöka sin verksamhet för att kunna möta efterfrågan. Dock finns det ingen klar tidsplan för när dessa planer kan komma att bli verklighet. Beroende på hur stark överansträngning det blir på TSMC:s fabriker och hur lång tid det tar för företaget att komma ikapp kan vi stå för en liknande period av låg tillgång på AMD-produkter som Intel upplever med produkter baserade på 14 nanometers tillverkningsprocess.

Bild: Peellden

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Bengt-Arne Johansson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Är detta verkligen allvar?
Seriöst…
Hos TSMC nämns det inte med ett ord!
Källhänvisning saknas totalt hos ”TechPowerUp”, inte ens ett ord om var dom fått information om att TSMCskulle öka leveranstiden från 2 månader till 6 månader, än mindre nämns att avtal redan är skrivna mellan TSMC och kunder som reglerar leveranser.

Så som bäst är detta ett rykte på rykte, SUCK!