Roccat gör premiär i Svenska musguiden med den modulära MMO-musen Nyth, en nytänkande gamingmus med utbytbara knappar och sidopaneler.

Den här artikeln är en del av Svenska Musguiden, din hub för musrelaterade tester och nyheter på Nordichardware. Där hittar du alltid våra nuvarande produktrekommendationer, marknadsanalyser och allt annat som har med datormöss och musmattor att göra.


Roccat Nyth
Anslutning Flätad USB-kabel, 2 m
Antal knappar 17
Sensor Philips Twin Eye
DPI/CPI 200 – 12 000 DPI
Polling rate 125 – 1 000 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L
Dimensioner 130 x 44 x 79 (85) mm
Vikt 124 g
Drivrutiner/ Mjukvara Roccat Swarm
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Roccat Nyth är en modulär gamingmus med hög rygg och utbytbar högerpanel vilket gör att den lämpar sig perfekt för användare med handstorlek medium till large oavsett musgrepp.

Nyth har en grå matt yta som täcker merparten av musen i form av ett skal som omfamnar i stort sett hela musen bortsett från den vänstra sidan som går i svart och det är på den vänstra sidan där tumknapparna sitter som Nyth utmärker sig.

roccat nyth 6

Tittar vi längs med den vänstra sidan av Nyth så hittar vi det som gör denna MMO-råttan unik på marknaden. Tolv stycken fullt modulära tumknappar, det vill säga att du som användare kan ändra samtliga tolv knappar med den design du själv önskar eller till och med plugga igen dem för att skapa just den knapp-layout som du själv önskar. Roccat introducerade nyligen även möjlighet att beställa egna 3D-utskrivna knappar för att ge användare ytterligare möjligheter att personifiera sin Nyth efter tycke och smak.

Kikar vi på ovansidan hittar vi sedvanliga vänster- och höger musknapp, DPI-knapp, gummerat scrollhjul, bakgrundsbelyst logotyp samt hajfeneknappen som gjort Roccat kända sedan tidigare i MMO-segmentet.

roccat nyth 1

Snurrar vi ytterligare på Nyth och tar en närmare titt på den högra sidan så kan den användas med två sidor. En smalare panel som lämpar sig bra för klo- eller fingergreppande användare samt en bredare panel med stöd för ringfingret samt ett gummigrepp för lillfingret som pryds av en graverad Roccat logotyp för ökat grepp. Båda panelerna fästs på plats med hjälp av 4 starka magneter som suger tag i de långa skruvarna på panelen.

Lägger vi Nyth på rygg så hittar vi skjutreglaget som släpper samtliga tumknappar fria och möjliggör de modulära tumknapparna, samt att Philips Twin Eye-sensorn har placerats så gott som i centrum. Sensorn omringas av en glidyta som sedan kompletteras av ytterligare fyra teflonytor och den flätade USB-kabeln ansluter i centrum av fronten.

Prestanda och användande

Roccat Nyth andas kvalitet, något som vi var tveksamma till i början då vi trodde att den modulära designen skulle påverka knapparnas respons på ett negativt sätt. Nyth imponerar på oss då samtliga knappar har en skönt taktil respons och hög kvalitetkänsla. Bortsett från de modulära tumknapparnas överlägsenhet i MMO-segmentet så finner vi hajfeneknappen mycket användbar då det sitter perfekt placerad för de användare som handflategreppar sina möss. Hajfenaknappen kan klickas åt höger samt vänster på ett smidigt sätt med insidan av pekfingret eller långfingret utan att den på påverkan komforten i musgreppet – dock så skramlar den lite på vårt exemplar.

roccat nyth 4

Sccrolhjulet har tydliga steg och ett bra grepp och vi lyckas inte få den att missa en enda registrering under våra tester.

Nyth använder en Philips Twin Eye VCSEL-sensor (känd i folkmun som lasersensor) som presterar ypperligt och är en av de bästa VCSEL-sensorerna på marknaden idag. En del lasersensorer har en påtaglig inbyggd acceleration men Roccats konfiguration av Philips Twin Eye sensor ger ingen märkbar acceleration, vare sig positiv eller negativ.

I vårt speltest presterar Nyth utmärkt i MMO-genren och den fungerar även överraskande bra i strategi- samt FPS-spel trots att musen är specialdesignad för just MMO-spelare. Med hela sjutton knappar att tillgå och Easy-Shift-funktion som gör det möjligt att binda flera kommandon till samma knapp så har vi inga som helst problem att slakta monster i något MMO-spel.

roccat nyth 5

Roccat Nyth har ett mycket bra grepp för att vara en MMO-mus och grepp samt stöd kan förbättras ytterligare genom att byta tumknapparna till pluggar och på så vis skapa ett stöd för tummen. Under våra tester upplever vi att Nyth ger en optimal användarupplevelse på hårda och mörka musmattor i plast eller aluminium men fungerar även på mörka tygmattor utan att förlora allt för mycket glid. Dock så hade vi gärna sett att Roccat hade valt en mjukare typ av USB-kabel då den flätade USB-kabeln kan vara lite bråkig att forma kring utrustningen på skrivbordet.

I prestandatestet så levererar Nyth enligt vad Roccat utlovar då DPI och pollingrate överensstämmer med vår konfiguration. Sensorn presterar även bra i vårt angle snapping- samt jitter-test då vi inte lyckas återskapa någon förutseelse eller kan upptäcka märkbart brus.

roccat nyth anglesnapping jitter

Mjukvara

Roccat Swarm är Roccats nya mjukvara som används för Nyth-musen. Roccat verkar även indikera att Swarm kommer att vara den gemensamma nämnaren för kommande Roccat produkter.

Swarm ger oss en positiv upplevelse eftersom det är en väl optimerad mjukvara som reagerar snabbt och har ett användarvänligt upplägg.

Swarm erbjuder givetvis de mest vanligt förekommande inställningarna som justering av DPI-nivåer, pekarkänslighet, polling rate och scrollhastighet, men Roccat har även petat in en del mer avancerade inställningar så som underlagskalibrering och lift off distance vilket är något som vi uppskattar mycket.

roccat nyth swarm 1

Det som utmärker Swarm är hur enkelt det faktiskt är att konfigurera knapparna på musen med specifika kommandon och i synnerlighet tumknapparna. Roccat har designat ett dra-och-släpp-system som gör det enkelt att matcha funktioner med den valda knappdesignen och sedan knyta den till ett kommando. Fullträff Roccat! Vi vill inte bara se mer nytänkande på hårdvarusidan av gamingmöss utan även i mjukvaran. Ett annat exempel på detta är Swarm connect som låter användaren styra sina inställningar via en app i din Windows-, Ios- eller Android-enhet, dock så är ingen applikationer för detta lanserade av Roccat ännu.

roccat nyth swarm 2

I övrigt så har Nyth stöd för fullt anpassningsbar RGB-belysning i 16,8 miljoner olika nyanser som kan justeras via Swarm att lysa statiskt eller med diverse effekter, och om du har en Alienware dator så kan Swarm synkronisera belysningen i Nyth med din dator.

roccat nyth swarm 3

Värt att notera är också att alla ändringar och inställningar som användaren gör i Swarm lagras i musens minne och det är således mycket enkelt att flytta musen till en annan dator utan att behöva göra några inställningar eller ladda hem Swarm på nytt.

Det enda som vi kan anmärka på hos Swarm är allokeringen av arbetsminne som verkar pendla kring cirka 40 megabyte men i retur så får vi och andra sidan en rapp mjukvara utan några lagg eller väntetider.

Summering

Roccat gör en minst sagt stadig entré i Svenska musguiden då de lyckats konstruerat en MMO-mus med modulär design och hög kvalitet som håller måttet för de allra mest krävande användarna. Med en riktigt bra VCSEL-sensor presterar Nyth suveränt i spel utan någon märkbar acceleration, angle snapping eller jitter och samtliga knappar har en skön taktil känsla.

Den modulära designen öppnar upp för samtliga typer av grepp hos användare med handstorlek medium till large vilket är något vi uppskattar, och de utbytbara tumknapparna som även kan 3D-printas håller hög kvalitet och kan kombineras i en rad olika utföranden men är det verkligen värt pengarna?

Det som i slutändan övertygade oss var Roccats mjukvara Swarm som på ett användarvänligt sätt låter oss anpassa musen intuitivt. Swarm är en fullträff och det är snabbt och enkelt att konfigurera sin Nyth precis som man önskar.

Men även solen har sina fläckar och i Nyths fall rör det sig om en något styv USB-kabel samt att hajfeneknappen skramlar lite på vårt exemplar men det är inget som vi anser överskuggar musen i övrigt suveräna byggkvalitet och funktionalitet

Roccat Nyth må vara dyr, men ack så bra den är. Är du som användare på jakt efter marknadens bästa MMO-mus just nu så är det ingen tvekan om att det är Roccat Nyth som är valet för dig. Nyth är dyr men den levererar hög kvalitet, en mångsidighet och en mjukvara som ingen av konkurrenterna kan mäta sig med idag. Därför förtjänar Nyth en utmärkelse i Sveriges störta test av datormöss.

Roccat Nyth
8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypMMO
Vikt124 g
Fördelar
Modulär design
Mjukvaran
Taktila knappar
Nackdelar
Priset
Något styv USB-kabel
Hajfeneknappen skramlar
Bra att veta
Den modulära designen gör att musen kan byggas efter tycke och smak.
Sensor6
Knappar9
Funktioner9
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid