Razer vidareutvecklar sin FPS-råtta med full RGB-belysning, och därmed föds Deathadder Chroma. Vi har hårdtestat Razers klassiker i ny tappning!

Den här artikeln är en del av Svenska Musguiden, din hub för musrelaterade tester och nyheter på Nordichardware. Där hittar du alltid våra nuvarande produktrekommendationer, marknadsanalyser och allt annat som har med datormöss och musmattor att göra.


 

Razer Deathadder Chroma
Anslutning Flätad USB-kabel – 2.1 m
Antal knappar 5
Sensor Avago S3989 – Optisk
DPI/CPI Upp till 10 000 DPI
Polling rate 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L
Dimensioner 127 x 70 x 44 mm
Vikt 105 g
Drivrutiner/ programvara Razer Synapse
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Razer Deathadder Chroma har inte fått några formmässiga förändringar jämfört med tidigare versioner och musen har en mattsvart ytbehandling som är genomgående för hela musen och ökar greppvänligheten. Den har en hög och lutad musrygg som skapats för högerhänta användare med handstorlek medium till large men passar trots det samtliga musgrepp så som finger-, klo- och handflategrepp.

Deathadder är en FPS-inriktad gamingmus och erbjuder totalt fem klickbara knappar och tittar vi på vänstersidan så ser vi två stora tumknappar samt en knottrig gummibeläggning för att öka greppet och snurrar vi på musen så hittar vi samma typ av gummibeläggning även på den högra sidan.

razer_deathadder_chroma_2

På ovansidan hittar vi förstås vänster- och höger musknapp tillsammans med ett gummerat samt belyst scrollhjul. Även logotypen i bakkant på Deathadder Chroma är belyst vilket kanske inte kommer som en överraskning med tanke på att den ingår i Razers Chroma-serie.

Vänder vi på Deathadder Chroma så ser vi en optisk sensor placerad i centrum av musen, tre små och ganska tunna glidytor samt även att den flätade USB-kabeln ansluter mitt i fronten av musen.

Prestanda och användande

Razer Deathadder Chroma andas kvalitet och är riktigt behaglig att omfamna om du är en högerhänt användare. Greppet är perfekt och vi upplever inga problem med att den skulle falla ur handen under våra intensiva tester.

Deathadder Chroma har en utmärkt optisk sensor från Avago, närmare bestämt S3989 som presterar helt anmärkningslöst. Det finns ingen inbyggd acceleration, vare sig negativ eller positiv och musen ger oss en skön ett-till-ett känsla som kan översättas till en förlängning av din arm. Detta är något som både vi och seriösa spelare uppskattar och som ses som krav vid inköp av ny FPS-mus.

razer_deathadder_chroma_5

Som förväntat är Deathadder Chroma en mus och presterar riktigt bra i just FPS-genren i våra speltester men den fungerar även givetvis bra till andra titlar.

Samtliga knappar på nya Deathaddern ger ett försäkrande klickljud och har en skön taktil känsla men värt att nämna är att höger- samt vänster musknapp har ett lättare motstånd jämfört med restande knappar. Det är dock något som vi noterat på tidigare modeller av Razers Deathadder möss.

Scrollhjulet presterar bra och missar inga steg. Den har även en trevlig bakgrundsbelysning som kan justeras enligt eget önskemål via mjukvaran men vi upplever ett smått störande knorrande ljud som märks tydligt i vardagligt användande när vi bläddrar genom webbsidor.

razer_deathadder_chroma_3

Något som förvånade oss är att denna FPS-råtta har tämligen små och tunna glidytor men trots det ger den oss inga problem med glid eller kontroll efter långstidtestande men frågan är hur de presterar efter år av användning? Vi rekommenderar att Deathadder Chroma används med en mörk och mjuk tygmatta för bästa möjliga prestanda från den optiska sensorn.

Deathadder Chroma kommer med en mjuk, lång och flätad USB-kabel vilket är något som vi verkligen uppskattar då det underlättar kabeldragningen och minskar risken för att kabeln ska fastna någonstans vid användande.

När vi prestandatestar musen så kan vi se att Razer håller vad de lovar då DPI- och polling rate-nivåer överensstämmer med vad de utlovar och i vårt anglesnapping- och jitter-test så kan vi inte notera några som helst problem med förutsägelse eller brus från sensorn.

razer_deathadder_chroma_anglesnappingjitter

Mjukvara

Razer Synapse som är mjukvaran för Deathadder Chroma är ingen nyhet för oss vid det här laget. Synapse är den mjukvaran som används för de allra flesta Razer produkter och erbjuder förutom en intuitiv design möjlighet att justera alla de vanligaste musinställningarna så som att knyta knappar till kommandon, skapa profiler, DPI-nivåer, polling rate, justera pekarhastighet tillsammans med mer avancerade funktioner så som lift off distance och underlagskalibrering.

razer_deathadder_chroma_synapse_1

Vi fortsätter att ge Razer kritk för den påtvingande registreringen hos dem för att ens få ladda hem och använda Synapse då det inte är något som samtliga användare uppskattar men med registreringen kommer också möjlighet att molnlagra sina musinställningar vilket är något som vi givetvis uppskattar. Så det är faktiskt både på gott och ont.

Nytt för Deathadder Chroma är också möjligheten att kunna anpassa bakgrundsbelysningen där vi kan välja och vraka fritt bland 16,8 miljoner olika nyanser för belysningen på logotypen och scrollhjulet.

razer_deathadder_chroma_synapse_3

Synapse körs i två processer på datorn och allokerar ovanligt mycket arbetsminne för att vara en mjukvara för tillbehör. Vid våra kontroller så upptar dessa processer i snitt cirka 50 megabyte arbetsminne tillsammans.

Summering

Vi förstår varför många spelare i FPS-genren använder sig av just en Deathadder då den har en ergonomisk utformning och ett grepp som är utmärkt för användningsområdet. Nya Deathadder Chroma andas hög kvalitet och ger en skön ett-till-ett känsla och reagerar exakt på våra rörelser utan någon som helst inbyggda förutselser.

Samtliga knappar och scrollhjulet har en skön taktil känsla och ger försäkrande klickljud vid användande och vänster- samt högerklick har ett aningen lättare motstånd än de andra knapparna vilket kan vara skillnaden mellan liv och död i heta FPS-sessioner.

Dock så uppmärksammar vi ett knorrande ljud från scrollhjulet som blir aningen störande vid vardagligt användande. Ett litet problem kan tyckas men i Svenska musguiden är konkurensen stenhård och varje detalj räknas.

Det överskuggar dock inte denna FPS-råttas helhetsintryck då den levererar det den ska med bravur och har numera även stöd för full RGB-belysning som enkelt kan justeras tillsammans med andra inställningar i Razer Synapse. Det är trist att Razer påtvingar registering för att ens ladda hem mjukvaran och använda den men på den ljusa sidan så ger de alla användare möjlighet att molnlagra alla sina musinställningar så skiftet mellan datorer blir superenkelt. Därför förtjänar Razer Deathadder Chroma en utmärkelse i Sveriges största test av datormöss.

Razer Deathadder Chroma
7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypFPS
Vikt105 g
Fördelar
Utmärkt sensor
Mjuk USB-kabel
Molnlagring
Nackdelar
Scrollen knorrar
Registrering
Priset
Bra att veta
Razers Chroma-serie erbjuder utökade möjligheter att justera belysningen.
Sensor8
Knappar7
Funktioner6
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Den här artikeln är en del av Svenska Musguiden, din hub för musrelaterade tester och nyheter på Nordichardware. Där hittar du alltid våra nuvarande produktrekommendationer, marknadsanalyser och allt annat som har med datormöss och musmattor att göra.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid