Svenska Qpad är tillbaka med en ny mus, DX-20 med ambidextriösa drag och inspiration hämtad från klassiska Microsoft Intellimouse 1.1.

Den här artikeln är en del av Svenska Musguiden, din hub för musrelaterade tester och nyheter på Nordichardware. Där hittar du alltid våra nuvarande produktrekommendationer, marknadsanalyser och allt annat som har med datormöss och musmattor att göra.

Qpad DX-20
Anslutning Flätad USB-kabel – 2 m
Antal knappar 7
Sensor Pixart 3320
DPI/ CPI Upp till 3 500 CPI
Polling rate 125 – 1 000 Hz
Rekommenderad handstorlek S/M (L)
Dimensioner 127 x 64 x 38 mm
Vikt 93 g
Drivrutiner/ programvara DX-20 Software
Lägstapris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Qpad DX-20 har en helt ergonomisk design bortsett från att tumknapparna är dedikerade för högerhänta användare. Materialet är plast och ytan är matt vilket ger ett ökat grepp och mjuk känsla när du greppar den. DX-20 är en låg och lång gamingmus och passar därför i princip alla handstorlekar beroende på vilket musgrepp man som användare föredrar. Vi skulle vilja påstå att den lämpar sig bäst för finger- och klogrepp hos användare med handstorlek large och samtliga musgrepp bör fungera bra hos mindre handstorlekar.

Totalt har DX-20 sju knappar varav två är dedikerade tumknappar på vänster sida av musen, två knappar för CPI-justering samt sedvanliga vänster- och högerklick. Scrollhjulet är gummerat med tydliga räfflor vilket ger ett bra grepp samt värt att nämna är att även scrollen är klickbar.

qpad dx20 2

När det kommer till belysning så har DX-20 ett bakgrundsbelyst scrollhjul, Qpad-logotyp samt en list som går längs med botten runt hela musen vilket ger den ett stämningsfullt ljus med stöd för full RGB i 16,8 miljoner olika nyanser.

Vänder vi DX-20 på rygg så ser vi att IR-LED-sensorn är placerad i centrum och att musen har fyra stycken rejäla tilltagna musfötter som placerats i varje hörn. Den flätade USB-kabeln ansluter i centrum av fronten och är mjuk och enkel att forma kring vår övriga utrustning.

Prestanda och användande

Sensorn i Qpad DX-20 imponerar verkligen och det är svårt att riktigt sätta fingret på vad det är, men den absoluta ett-till-ett-känslan mellan rörelse och interaktion tillsammans med obefintlig fördröjning gör spelupplevelsen med DX-20 riktigt trevlig inte minst för FPS-spelande. Bortsett från detta så fungerar Pixart 3320-sensorn imponerade väl på de flesta underlag vi testat, bortsett från klara glasytor, men vi rekommenderar givetvis inte att man använder sin mus på något annat än en musmatta. Glidet i de fyra väl tilltagna musfötterna är mycket bra och även om vi bara testat DX-20 i några veckor så kan vi konstatera att man inte sliter ut dessa fötter i första taget.

qpad dx20 5

Samtliga knappar på DX-20 har en betryggande taktil känsla och mellanhård resistans samt håller hög kvalitet. Musen i sin helhet samt scrollhjulet har ett bra grepp men vi noterar att hjulet lider av ett knorrande ljud och är mycket lätt i sitt motstånd, vilket kan vara värt att notera. Däremot så missar den inga registreringar vilket är det viktigaste, men det knorrande ljudet innebär minskad kvalitetskänsla.

qpad dx20 6

I våra prestandatester kan vi slå fast vid att DX-20 lever upp till vad Qpad utlovar vad det gäller CPI och polling rate. Vi lyckas heller inte återskapa någon märkbar acceleration vare sig positiv eller negativ sådan vilket är något som vi uppskattar. Och när vi kontrollerar DX-20 i jitter- samt angle snapping-testet så kan vi se att det inte finns något påtagligt brus eller förutsägelser från sensorn.

Mjukvara

Qpad DX-20 använder den dedikerade mjukvaran DX-20 Software som låter oss justera alla tänkbara inställningar på musen. Programmet är i sin helhet identiskt med mjukvaran som 8K Optical använder och som vi testade för en tid sedan i musguiden.

dx 20 software 1

Mjukvaran hämtas enkelt från Qpads hemsida och väl i programmet så kan vi enkelt justera vanliga inställningar så som knyta knappar till kommandon, skapa profiler, CPI-nivåer, polling rate, justera pekarhastighet, scrollhastighet tillsammans med mer avancerade funktioner så som lift off distance och underlagskalibrering.

dx 20 software 3

Dock så noterar vi ett buggigt grafikfel i uppdateringsproccessen av DX-20, som gör att versionsnumret bakas in i informationstexten och vi kan omöjligen se vilken version vi uppdaterar till.

Mjukvaran till DX-20 är mycket slimmad och konsumerar endast 17 megabyte arbetsminne när programmet körs vilket vi tycker är mycket positivt, och faktum är att alla ändringar lagras i musen vilket betyder att du behöver endast starta mjukvaran när du vill justera något.

Summering

I vårt test av DX-20 så kan vi konstatera att Qpad lyckats skapa en ruggigt farlig FPS-råtta med anor från Microsoft Intellimouse-tiden. DX-20 imponerar på många plan och Pixart 3320-sensorn ger en känsla av absolut kontroll då rörelse och interaktion blir ett utan tillstymmelse av acceleration.

Samtliga knappar på DX-20 känns mycket högkvalitativa med en mellanhård resistans och scrollhjulet har ett bra grepp med ett lätt motstånd. Dock så retar vi oss på det knorrande ljudet som uppstår när man rullar på scrollhjulet, vilket inte känns enhetligt med musens i övrigt höga kvalitetskänsla.

DX-20 har däremot ett bra grepp, stämningsfull belysning och en mycket enkel samt slimmad mjuvara som är användarvänlig. Det gör att trots det knorrande scrollhjulet så ser vi Qpad DX-20 som ett bra köp då den erbjuder prestanda i toppklass i ambidextriös utformning.

Qpad DX-20
6.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypSymmetrisk
Vikt93 g
Fördelar
Superb sensor
Taktila knappar
Bra grepp
Nackdelar
Knorrande scrollhjul
Priset
Bra att veta
Den symmetriska designen gör det möjligt för både vänster- och högerhänta personer att använda musen.
Sensor7
Knappar7
Funktioner6
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid