Qpad 5K har onekligen varit populär hos alla handflategreppande användare och i dagens test så sätter vi den nya och optiska varianten Qpad 8K Optical på prov.

Den här artikeln är en del av Svenska Musguiden, din hub för musrelaterade tester och nyheter på Nordichardware. Där hittar du alltid våra nuvarande produktrekommendationer, marknadsanalyser och allt annat som har med datormöss och musmattor att göra.


Qpad 8K Optical
Anslutning Flätad USB-kabel, 2 m
Antal knappar 7
Sensor Pixart PMW 3310 – Optisk
DPI/ CPI 200 – 5000 CPI
Polling rate 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L
Dimensioner 125 x 42 x 90
Vikt 155 g
Drivrutiner Qpad 8K Optical Software
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Qpad 8K Optical följer samma form- och designspråk som tidigare 5K-modeller vilket inte är så konstigt då det är just designen som prisats av många spelare och vi kan inte annat än att hålla med. 8K Optical är en gamingmus för högerhänta användare som handflategreppar och rekommenderad handstorlek är medium till large för bästa komfort.

Hela 8K Optical har en mattsvart och silkeslen anti-svett-ytbehandling som ökar greppet och ger musen både ett trevligt utseende samt en behaglig känsla att greppa. För det är just det som är 8K Opticals specialitet, då stöden på högersidan för ring- och lillfinger ger alla handflategreppande användare ett bra och avslappnat stöd samt med urskålningarna på respektive sida så kan vi fortfarande lyfta musen utan att byta till en onaturligt grepp.

qpad_8k_optical_2

Qpads nya 8K-råtta bjuder på total sju knappar varav vi hittar två längs den vänstra sidan i form av tumknappar och är långsmala i sin design. Kikar vi på ovansidan så hittar vi förstås vänster- och högerklick tillsammans med ett bakgrundsbelyst scrollhjul av gummi, DPI-knappar, bakgrundsbelyst Qpad logotyp samt en indikator för vald DPI-nivå.

Vänder vi på musen så hittar vi fyra rejält tilltagna glidytor som är placerade runt om musens kanter och sensorn är placerad något ovanför centrum. Längst fram så ser vi den att den flätade USB-kabeln ansluter i mitten av fronten och trots tjockleken på kabeln så är den enkel att forma kring vår övriga utrustning.

qpad_8k_optical_5

Prestanda och användande

Qpad 8K Optical kör med den mycket välbeprövade optiska sensorn Pixart PMW3310 som är en sensor vi testat tidigare i Svenska musguiden och nu likasom då levererar denna sensorn en utmärkt ett-till-ett-känsla av kontroll. Det vill säga att muspekaren känns exakt som en förlängning av din arm och dina rörelser. Vilket är något vi uppskattar då det öppnar upp för ett mer precist spelande och känsla. Pixart PMW3310 är även helt befriad från alla former av inbyggd acceleration och angle snapping.

Bäst glid får vi givetvis när vi använder en hård musmatta men vi upplever en mer precis avläsning med mörka tygmattor.

qpad_8k_optical_4

Samtliga knappar på 8K Optical har en trevlig taktil känsla samt respons och höger- och vänsterklick använder sig av Omron-brytare for en lifslängs på upp till tjugo miljoner klick. Omron-brytare har en egen känsla och motstånd men i 8K Optical upplever vi de som ovanligt lätta, vilket kan bero på musknapparnas längd och tyngdpunkt. Det ger 8K Optical en mycket lätt klickkänsla och det känns som att vi alltid har fingret på avtryckaren redo att dominera.

Scrollhjulet har en trevlig bakgrundsbelysning som lyser upp hela hjulet och varje steg på scrollen är distinkt och lätt att känna när vi bläddrar.

I prestandatestet så levererar 8K Optical enligt våra fördefinerade inställningar och håller de DPI samt polling rate-nivåer som Qpad utlovar. I vårt test av angle snapping och jitter visar 8K Optical inga tecken på inbyggd förutsägelse eller brus i sensorn.

qpad_8k_optical_anglesnappingjitter

Mjukvara

Qpad 8K Optical använder mjukvaran som så simpelt heter Qpad 8K Optical Software och är specialdesignad för just denna modellen.

Mjukvaran hämtas enkelt från Qpads hemsida och väl i programmet så kan vi enkelt justera vanliga inställningar så som knyta knappar till kommandon, skapa profiler, DPI-nivåer, polling rate, justera pekarhastighet, scrollhastighet tillsammans med mer avancerade funktioner så som lift off distance och underlagskalibrering.

qpad_8k_optical_software_2

8K Optical Software har även ett avsnitt för att anpassa bakgrundsbelysningen på scrollhjulet och logotypen i vilken nyans vi vill och det är fritt fram att välja och vraka mellan 16,8 miljoner färger. Dock så är det inte möjligt att justera färgerna på indikatorn för vald DPI-nivå.

qpad_8k_optical_software_3

Mjukvaran allokerar cirka 38 megabyte arbetsminne medans den körs i bakgrunden. Det är i högsta laget sett till konkurrenters mjukvara men fördelen är att 8K Optical har ett inbyggt minne och vi behöver således inte längre ha mjukvaran efter vi utfört våra inställningar då de lagras i musen.

Summering

Qpad överraskar oss verkligen med uppföljaren till de populära 5K-mössen och den optiska versionen av 8K har utrustats med en gamingsensor av rang. Hela bygget av 8K Optical andas hög kvalitet och samtliga knappar, inklusive scrollhjul känns riktigt kvalitativa med skön taktil respons och distinkta klick.

8K Optical ger oss en ett-till-ett-känsla i spel och musen känns snarare som en förlängning av armen än ett datortillbehör vilket är något som är sällsynt i dagsläget trots våra åtskilliga test av gamingmöss. Det enda vi kan anmärka på hos 8K Optical är att vi inte kan ändra färger på indikatorn för vald DPI-nivå, men det överskuggar knappast helheten av musen.

Qpad har lyckats ta fram det som vi och så många andra efterfrågar, en gamingmus med hög prestanda, kvalitet samt enkla men ändå smarta funktioner. Så om du är högerhänt och föredrar handflategrepp så kan vi varmt rekommendera att du testar Svensk kvalité från Qpad i form av 8K Optical.

Qpad 8K Optical
7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypFPS
Vikt155 g
Fördelar
Utmärkt sensor
Taktila knappar
Bra scrollhjul
Nackdelar
Färg på DPI-indikatorn
Bra att veta
Denna musen passar bra till stora händer och handflategrepp.
Sensor7
Knappar8
Funktioner6
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Campaigner Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Campaigner
Medlem
Campaigner

Har ni testat att binda en musknapp till en tangent?
Jag har försökt det och programmet kraschar HELA TIDEN! Ibland går det igenom ändå men du kan INTE sätta en musknapp till NUMPAD 0 (används i Company of Heroes för den taktiska kartan).