Intels kommande Ice Lake-krets för bärbara datorer verkar erbjuda smått otrolig prestanda över en kärna. Det påstår i alla fall ett nyligen publicerat Geekbench-test som visar på bättre prestanda över en kärna än AMD Ryzen 9 3900X.

Ett nytt prestandatest har dykt upp på Geekbench som ger oss en fingervisning om vad Intel kan erbjuda för prestanda i den kommande Ice Lake-serien av processorer för bärbara datorer. Testet sägs vara genomfört på en HP Spectre x360 med ett Intel Core i7-1065 G7-chipset som är klockat till 1,5 GHz med boost upp till 3,9 GHz. Testresultatet är 5 691 för en kärna och 17 741 för alla fyra kärnor. Det är oerhört imponerande med tanke på att 1065 G7 ska vara en mobil krets med ett TDP på 15 watt.

Det nya resultatet från Geekbench följer upp en liknande läcka från en Dell-laptop med samma krets som vi såg publiceras för en månad sen. Det testet visade prestanda över en kärna på 5 234, alltså betydligt lägre. Det kan möjligen bero på nya optimeringar som Intel fått in sedan dess. Det kan också bero på att Dell-datorn verkade ha en klockfrekvens på 1,3 GHz, inte 1,5. HP-datorn skulle möjligen kunna vara en överklockad variant, med högre TDP som konsekvens. Skillnaden mellan testresultaten är dock också en indikation på att det är värt att vänta lite innan vi drar några ordentliga slutsatser om var Ice Lake verkligen ligger i prestanda.

Snabbare än 3900X?

Om vi trots det skulle utgå ifrån att det nya testet med HP-datorn är korrekt, verkar Ice Lake vara oerhört kraftfull även i relativt små datorer. Geekbench-resultatet kan till exempel jämföras med laptop-kretsen Intel Core i7-8559U som levererar 5 202 respektive 17 644 med samma antal processorkärnor men en klockfrekvens på 2,7 GHz och 28 watt TDP. Även om kretsen i HP-datorn egentligen skulle ha ett TDP på 20 watt, vore den oerhört imponerande i jämförelse.

5 691 låter nästan för bra för att vara sant. Det är till och med lite högre än vad Geekbench listar AMD Ryzen 9 3900X på, 5 620. 3900X är visserligen en helt annan typ av processor som främst har fokus på sin flerkärniga prestanda. Det säger ändå en hel del om vilken typ av prestanda som testresultatet pekar på i Intels mobila 15 watt-krets. Med det sagt är Geekbench också ett relativt kort test som är dåligt på att testa prestanda över tid. Bärbara datorer som använder 15 wattkretsar är generellt tunna och har bristande kylningssystem. Det betyder möjligen att 5 691 är ett helt korrekt testresultat, på kort sikt. Vad som är sant får vi förhoppningsvis veta snart eftersom datorer väntas lanseras inom kort.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid