Välkända filmsajten Swefilm stängs nu ner efter en polisransakan hos en av sajtens administratörer. Samtidigt som ansvariga för sajten bekräftar tillslaget och meddelar att Swefilmer stängs ner för gott framkommer det nu nya detaljer i målet. Polisen yrkar på en kvarstad på inte mindre än 13 miljoner kronor, som sajten sägs dragit på sin verksamhet.

Swefilmer har till skillnad mot traditionella fildelningssajter som uppmärksammade The Pirate Bay inte förmedlat nerladdningsbara filmer utan låtit användare av sajten strömma video direkt i sin webbläsare. Materialet som mestadels bestått av olagligt kopierade versioner av filmer och TV-serier har lagrats på ryska sajter men förmedlats till Svenska användare genom Swefilmer. Något som Rättighetsalliansen, tidigare Antipiratbyrån, hävdar är brottsligt och är även dem som ligger bakom polisanmälan som låg bakom husrannsakan.

Husrannsakan som skedde i början på juli jos Swefilmers administratör Ola Johansson har följts upp av en så kallad kvarstad på 13 miljoner kronor. Pengar som enligt Paul Pintér, nationell samordnare i materialrättsliga brott hos polisen, menar att sajten Swefilmer genererat via donering och annonsintäkter.

– Han är misstänkt för brott mot upphovsrättslagen. Även om Swefilmers servrar inte har själva filmerna, utan använder sig av ryska sajter, tillgängliggör man upphovsrättskyddat material utan rättighetshavarnas godkännande. Så det finns inget lagligt någonstans i den kedjan, säger Paul Pintér till DN.se.

Enligt Pintér finns det även fler misstänkta i ärendet och medan polisen beslagtog både datorer och telefoner under sitt tillslag är sajten fortfarande inte nerstängd, något polisen själva inte har befogenhet att göra. Ola Johansson meddelar dock i sitt Youtube-klipp att sajten kommer att stängas ner för gott den 31 juli.

Det är ännu oklart om fallet kommer att gå till rättegång då förundersökningen pågår och åklagare kommer ta ett beslut först när förundersökningen är klar.

Samtidigt som filmbranschen och konkurrerande lagliga strömmningstjänster är positivt inställda till nyheten att Swefilmer slår igen portarna är de flesta överrens om att illegala sajter kommer och går. Något Per Strömbäck, talesperson för Film- och tv-branschens samarbetskommitté, menar inte bara har att göra med bristen på bra lagliga alternativ.

Relaterade artiklar

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Lagl0rdenLoppanHSkuggan777 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Skuggan777
Gäst
Skuggan777

Det var lika bra det, den var ändå så fruktansvärt långsam att strömma från och ofta fick man byta mellan olika källor att strömma från.

För att inte tala om all satans reklam som man förstår nu varför det påtvingades, hoppas snubben bakom får lika långt straff som jag tappat tid på att klicka bort reklam, dvs ett par år minst. ;p

LoppanH
Medlem
LoppanH

Dom hävdar att det är brottsligt? Dom kan väl hävda hur mycket dom vill det lär väl stå i lagenboken om det är förbjudet annars ör det inte det å då får dom ändra det där och inte hävda.
Har aldrig streamat på swefilmer eller nån annanstans för den delen, eller jo Netflix är väl streamning.

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Och de har räknat hur mycket de ”tjänat” på samma sätt som de räknade med att TPB orsakat reella ”förluster” på 57 ggr världens samlade BNP år 2006 förstår jag… och så säger de dagens skolutbildning är dåligt på lära ut Matematik :-*

Fast det viktiga är nog inte hur mycket de tjänat utan hur mycket polis/åklagare fått betalt under bordet för att driva sånt här.