Steelseries Apex M800

Steelseries är tillbaka med en uppdaterad version av tangentbordsmodellen Apex. Den nya versionen heter Apex M800 och vid första anblick ser det inte så anmärkningsvärt ut om man sett ett Apex eller Apex Raw tidigare. Men det intressanta ligger under tangentopparna, Steelseries har nämligen utvecklat egna mekaniska brytare.

apexM800_1

Steelseries Apex M800
Brytare Steelseries QS1
Tangentbelysning Ja, RGB
USB-hub/ljud 2 x USB 2.0 utgång
Makrotangenter Ja, 6 st.
Mediatangenter Nej, F-funktion
Inbyggt minne
Mått 510×41×174mm
Kabel 2 meter
Anslutning 2 x USB 2.0
Cirkapris 1790 kronor (Lägst på prisjakt.se: Product price )

Design

Steelseries Apex M800 är den minsta modellen i Apex-Familjen. Steelseries har valt att plocka bort det inbygga handledsstödet från Apex och Apex Raw och detta resulterar i att tangentbordet tar upp mindre plats på skrivbordet, men på bekostnad av ergonomin. Bortsett från detta så ser Apex M800 precis ut som sina föregångare. På sidorna sitter dioder som lyser upp dessa. Bortsett från sidobelysningen så är Apex M800 ett stilrent tangentbord och i våra ögon ganska snyggt. Precis som på tidigare Apex-modeller så har Apex M800 en gigantisk mellanslagstangent. Det ser lite konstigt ut och till en början är det lite ovant men när man vänjer sig vid den så blir den väldigt bekväm att använda. Byggkvaliteten känns otroligt bra rakt igenom. Tangentbordet känns väldigt stabilt och ligger stilla på skrivbordet.

images/labswedish/artiklar/Kringutrustning/Svenska_tangentbordsguiden/largethumbnails/apexM800_7.JPG

Istället för att sätta bräckliga plastpluppar för att höja tangentbordet har Steelseries valt att använda sig av gummifötter. Om man anser att denordinarie lutningen är för liten kan man byta ut de bakre gummifötterna till en tjockare variant för ökad lutning. Det gör att de är väldigt robusta. Dock kan det vara lite jobbigt om man pendlar mellan vanligt läge och höjt läge, dels kan man tappa bort gummifötterna och framförallt är det lite omständigt att göra on-the-fly. Apex M800 är precis som sina syskon ett tangentbord med lågprofilstangeter, en ovanlig egenskap för mekaniska tangentbord.

apexM800_2

RGB-belysning

Precis som Logitechs Romer G brytare så har steelseries frångått Cherrys design när de utvecklat sin egna brytare QS1. För tangentbelysningen innebär detta att man har en diod placerad centralt i brytaren. Detta resulterar i väldigt jämn belysning och man har lyckats komma runt Cherry MX problem med skuggningar på vissa tangenter. Belysningen har inga uppenbara brister, den är stark och där Romer G hade problem med att skifta färg så känns QS1 silkesren. Vi är imponerad av belysningen som troligen är det bästa vi har sett på ett mekaniskt tangentbord.

Tangentbordet kommer utrustat med två USB 2.0 portar placerade vid sladdfästet vid tangentbordets baksida..

apexM800_5

Media- och makrotangenter

Apex M800 är det Apex-tangentbord med minst antal makrotangenter – M800 har bara sex stycken placerade på den vänstra sidan, till skillnad från Apex och Apex Raw som hade 22 respektive 17 makrotangenter. Makrotangenterna sitter på bra avstånd från WASD-klustret och programmeringsmöjligheterna i Steelseries mjukvara är väldigt bra. Det spelar ingen roll om du vill öppna Firefox med ett tangenttryck eller om du vill ha ett avancerat makro till ditt MMO-spel: M800s makrotangenter klarar av det.

Apex M800 har inga dedikerade mediatangenter utan istället har valt att använda sig av den populära F-funktionsmodellen. En bra detalj som Steelseries har tänkt på är att om belysningen är aktiverad och man håller ner FN-tangenten, eller steelseries-tangenten så inaktiveras belysningen för alla tangenter som inte har en F-funktionalitet. Media-, volym- och belysningsintensitetskontroller finns att tillgå. Det finns även en funktion för att stänga av Windowstangenten. Lite unikt för Steelseries M800 är att man istället för att plocka bort menytangenten har man plockat bort den högra windowstangenten till fördel för Steelseries-tangenten.

apexM800_3

apexM800_4

Brytare

Som vi tidigare nämnt har Steelseries utvecklat en egen mekanisk brytare, QS1, som påminner lite om Logitechs Romer G. Likt Romer G har de en centralt monterat diod för belysningen. De har även samma aktiveringspunkt på 1,5 millimeter som är högre än Cherry MX som oftast ligger på 2 millimeter. Men även om de har vissa saker gemensamt så skiljer de sig. Romer G kändes som en mekanisk brytare med rubberdome-influenser. QS1 känns mer som en rubberdome-brytare med mekaniska-influenser.

apexM800_6

De känns ganska snarlika rubberdome-brytare fast inte så ”svampiga” som vi är vana vid. Men de saknar den mekaniska känslan som Cherry MX har och ska man jämföra brytarnas känsla med en välkänd brytartyp så är rubberdome det närmaste vi kan komma. Men QS1 är en snabb, precis och bra brytare som också håller en ganska låg ljudnivå. Vi hade lite svårt för QS1 till en början men den växte enormt på oss. Om man inte är något fan av den tradionella mekaniska brytaren men ändå vill ha ett tangentbord som ändå har responsen och kort slaglängd så är QS1 ett bra alternativ.

Mjukvara

Steelseries har använt sig av Steelseries Engine, samma mjukvara som använts för tidigare möss och tangentbord. Vi är nu uppe i version 3 och mjukvaran är riktigt bra. Den är enkel att använda och det är lätt att ställa in avancerade belysningskonfigurationer och att programmera makrotangenterna. I den tidigare versionen fanns inte möjligheten att direkt se ändringarna i belysningsprofilen, något vi tyckte var lite synd när vi testade Apex, Steelseries har nu tagit tag i detta och det är nu möjligt att direkt se vad man ställt in. Steelseries Engine 3 är en kompetent mjukvara som gör det möjligt att personifiera sitt tangentbord till max. Mjukvaran känns lite enklare än Corsairs, som även om den är kraftfull och avancerad känndes lite krånglig att använda.

apexM800_8

Användning – Spel och kontorsarbete

Steelseries Apex M800 är först och främst ett speltangentbord. Och Apex M800 planerar inte på att göra någon spelare besviken: med kort slaglängd, bra respons och anti-ghosting så blir Apex M800 ett dödligt vapen i en spelares händer. Makrotangenterna sitter på ett bra avstånd, man kommer inte åt dem av misstag men de sitter inte för långt bort för att kännas krångliga att nå. Även när det kommer till att skriva på Apex M800 så känns tangentbordet väldigt bra. Det är smidigt att skriva på och tack vare den låga ljudnivån i brytarna så skulle det här tangentbordet även lämpa sig för kontorsarbete om man stänger av belysningen.

Slutsats

Steelseries Apex M800 är ett riktigt bra tangentbord och med en prislapp närmare 2 000 kronor är det precis vad vi förväntar oss. Belysningen är en av de bästa vi har sett, tangentbordet är stilfullt designat och det är välbyggt. De nya brytarna är imponerande och att de är så pass tysta är ett stort plus. Mjukvaran är även den inutiv och enkel att använda på samma gång som den är avancerad.

Subscribe
Notifiera vid
24 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
mullcom
mullcom
9 Årtal sedan

Varför måste alla tangentbord med mycket lull lull vara så äckligt fula?

Gascogne
Gascogne
9 Årtal sedan

Jag skulle gärna vilja se lite tester med tex från tillverkaren Filco.

Själv tycker jag om enklare tangentbord med hög kvalité utan en massa lull lull.
Min favorit hittills är Filco Ninja Majestouch-2 Tenkeyless, tycker om lite mer kompakta tangentbord eftersom jag personligen har ingen direkt användning av numpad.

Morkul
Morkul
9 Årtal sedan

Förstår inte riktigt hur tangentbords tester egentligen kan ge betyg… Vad jag menar är att vad man tycker om ett tangentbord är extremt personlig. Sist jag skulle byta tangentbord så köpta jag först ett Logitech G710+ vilket jag inte alls tyckte om, nu mer använder min son det och han tycker älskar det. Näst på tur var just Corsair Vengeance 95, eftersom jag läste så mycket bra om det. Detta var ett tangentbord som varken jag eller min son tyckte om. Tillslut så köpta jag ett Qpad MK85, eftersom jag har haft ett sådant förut och tyckte om det. Min… Läs hela »

Flyfisherman
Flyfisherman
9 Årtal sedan

Bra jobbat, klart intressant och hoppas att ni orkar fortsätta att hålla alla guiderna uppdaterade, för jag förstår ju att det krävs en hel del arbete bakom. För övrigt är det bra med dessa guider, för alla har inte möjlighet att kunna prova och man skall ju också se dessa som just en guide, vägledning, och inget absolut måste när det gäller personliga preferenser. Det gäller ju då dom subjektiva mätningarna man utfört och det står om testmetod i kap.4 Däremot om testresultat eller annat framkommer i nån deltest, så är ju det fakta som är viktiga att få reda… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
9 Årtal sedan

[quote name=”mullcom”]Varför måste alla tangentbord med mycket lull lull vara så äckligt fula?[/quote]Smaken är som baken mullcom, vissas är bättre än andras! 😉 [quote name=”Gascogne”]Jag skulle gärna vilja se lite tester med tex från tillverkaren Filco. Själv tycker jag om enklare tangentbord med hög kvalité utan en massa lull lull. Min favorit hittills är Filco Ninja Majestouch-2 Tenkeyless, tycker om lite mer kompakta tangentbord eftersom jag personligen har ingen direkt användning av numpad.[/quote]Bra tips Gascogne! Det är lite ducky-stil på Filco så de ska defenitivt in på listan över listan av tangentbord att hålla ögonen efter! [quote name=”Morkul”]Förstår inte riktigt… Läs hela »

Marquzz
Marquzz
9 Årtal sedan

Det där med tangentbord är verkligen är individuellt. Jag t.ex. gillar kompakta tenkeyless-tangentbord med scissor eller rubber dome. Finns inte mycket att välja på då eftersom jag samtidigt inte vill ha såna superkompakta där de klämt ihop alla tangenter.

Köpte [url=http://www.inkonline.se/sv/ovrigt/zippy/zippy-zippy-mini-keyboard-black.html]detta[/url] för ett tag sedan och är faktiskt riktigt nöjd, hög kvalitetskänsla.

Anton Karmehed
Admin
9 Årtal sedan

[quote name=”Marquzz”]Det där med tangentbord är verkligen är individuellt. Jag t.ex. gillar kompakta tenkeyless-tangentbord med scissor eller rubber dome. Finns inte mycket att välja på då eftersom jag samtidigt inte vill ha såna superkompakta där de klämt ihop alla tangenter.

Köpte [url=http://www.inkonline.se/sv/ovrigt/zippy/zippy-zippy-mini-keyboard-black.html]detta[/url] för ett tag sedan och är faktiskt riktigt nöjd, hög kvalitetskänsla.[/quote]
Ja vi ska försöka få in lite kompakta keyless-modeller också, det ligger högt på listan eftersom flera verkar vara intresserade av att se mer av de lösningarna!

GLaDER
GLaDER
9 Årtal sedan

Som många redan har nämnt vore tester av tangentbord som Das Keyboard, Filco, WASD och Ducky intressanta att se. Även Vortex vore högintressant!

Morkul
Morkul
9 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”] [quote name=”Morkul”]… Text…[/quote]Du har helt klart en poäng Morkul, vissa aspekter på ett tangentbord handlar mycket om personlig preferens. Däremot går det ofta att på ett objektivt sätt plocka fram styrkor och svagheter i ett tangentbord, exempelvis dålig byggkvalité, smarta designlösningar, dåligt utvecklad mjukvara osv. Tyvärr går det ju inte att garantera att alla gillar en viss sorts layout eller en viss slaglängd på tangenterna. Men vi är övertygade om att vi kan göra det bra mycket lättare för de flesta att hitta rätt modell.Vår utmaning blir att förmedla betyg och utmärkelser på ett så konsumentvägledande sätt… Läs hela »

Keithfan
Keithfan
9 Årtal sedan

[quote name=”GLaDER”]Som många redan har nämnt vore tester av tangentbord som Das Keyboard, Filco, WASD och Ducky intressanta att se. Även Vortex vore högintressant![/quote]

Skulle vara kul om Func KB-460
kunde halka med där.

Anton Karmehed
Admin
9 Årtal sedan

[quote name=”GLaDER”]Som många redan har nämnt vore tester av tangentbord som Das Keyboard, Filco, WASD och Ducky intressanta att se. Även Vortex vore högintressant![/quote]Tyvärr fick vi igår reda på att Webhallen, enda återförsäljaren i Sverige av Filco, plockar ur dem ur sitt sortiment. Det är tydligen för omständigt med svenska layouter och långa beställningstider från tillverkaren. men vi fortsätter att jaga övriga! 🙂 [quote name=”Morkul”][quote name=”Anton Karmehed”] [quote name=”Morkul”]… Text…[/quote]Du har helt klart en poäng Morkul, vissa aspekter på ett tangentbord handlar mycket om personlig preferens. Däremot går det ofta att på ett objektivt sätt plocka fram styrkor och svagheter… Läs hela »

Json_81
9 Årtal sedan

Bra test!

Inget som får mig att byta mitt razer lycosa än, men Corsair K95 RGB verkar intressant.
Kommer det testas?

Lergrodan
Lergrodan
9 Årtal sedan

Finns det någon chans att ni gör en bildskärms guide?

Lergrodan
Lergrodan
9 Årtal sedan

Finns det någon chans att ni gör en bildskärms guide?

martinot
martinot
9 Årtal sedan

Fint med en översikt, men som så många andra här så saknar jag de största och mest kända tillverkarna av mekaniska tangentbord så som Ducky, Filco, CM Storm och Topre (även om den sista inte har mekaniska brytare så är det hökvalitativa rubberdomes). Alla de är mycket högra kvalitet och snyggare än alla i testet och tar mindre plats (iaf Filco och Ducky). Förutom TKL så skulle jag gärna även se 60%-tangentbord som tex Ducky Mini. Är perfekt till notebook och laptop på resa. Samma sak med Filco Minla. Har det i BT-variant som är perfekta tangentbord för iPads eller… Läs hela »

Börje123
Börje123
9 Årtal sedan

Hej Linus Sjölinder

Jag har köpt G910 från ditt test och rekommendation. Jag gillar tangentbordet.
Men har märkt att tangentbord knapparna är målade svarta. Jag tror man kommer att slita ut dem fort och om några år då kommer LED belysningen att lysa igenom under svarta färgen.

Plus handledsstödet är så fult!
Och att led färgen stämmer inte på skärmen och tangentbordet. Orange är vit och lilla är blå typ

Linus Sjölinder
Linus Sjölinder
9 Årtal sedan

[quote name=”Börje123″]Hej Linus Sjölinder Jag har köpt G910 från ditt test och rekommendation. Jag gillar tangentbordet. Men har märkt att tangentbord knapparna är målade svarta. Jag tror man kommer att slita ut dem fort och om några år då kommer LED belysningen att lysa igenom under svarta färgen. Plus handledsstödet är så fult! Och att led färgen stämmer inte på skärmen och tangentbordet. Orange är vit och lilla är blå typ[/quote] Tjena Börje. Jag tror inte det är någon större risk att färgen på topparna slits bort faktiskt. Jag använder mig av G910 i stort sett dagligen och har gjort… Läs hela »

MrMouse
9 Årtal sedan

[quote name=”Morkul”][quote name=”Anton Karmehed”] [quote name=”Morkul”]… Text…[/quote]Du har helt klart en poäng Morkul, vissa aspekter på ett tangentbord handlar mycket om personlig preferens. Däremot går det ofta att på ett objektivt sätt plocka fram styrkor och svagheter i ett tangentbord, exempelvis dålig byggkvalité, smarta designlösningar, dåligt utvecklad mjukvara osv. Tyvärr går det ju inte att garantera att alla gillar en viss sorts layout eller en viss slaglängd på tangenterna. Men vi är övertygade om att vi kan göra det bra mycket lättare för de flesta att hitta rätt modell.Vår utmaning blir att förmedla betyg och utmärkelser på ett så konsumentvägledande… Läs hela »

Skuggan7
Skuggan7
9 Årtal sedan

Mad Catz Strike 7 borde helt klart vara med, det är membran men med feedback som om det vore mekaniskt. Skönt att skriva på utan oljudet som jag hatar från mekaniska klickandet. 🙂
Extremt bra kvalitet med metallram och dessutom modulärt, samt en skärm som slår varenda Logitechdynga med hästlängder.

toefjutt
toefjutt
8 Årtal sedan

Heppe!

Några planer på att testa några av dessa:
Qpad MK-90 Pro
Corsair Gaming Strafe
Cherry MX-Board 6.0
Razer BlackWidow Tournament Chroma

Hermes
Hermes
8 Årtal sedan

Macro tangenterna för hermers tangenbordet som ligger under höger ctr, är bra ifall man använder musen i vänster hand och ”springer” runt med piltangenterna. Är inte alla Gamers som använder wasd, eller esdf movement

Keiko
8 Årtal sedan

Vart hittar jag ’ symbolen?

Olive
Olive
8 Årtal sedan

Kailh* 🙂

Klas
Klas
7 Årtal sedan

Jag saknar en test på trådlösa tangentbord som fungerar bra i spel.