Sveriges krav på datalagring hos internetleverantörer sägs strida mot EU:s lagstiftning – men nu tycks operatörer och myndigheter närma sig en kompromiss.

När EU drev igenom lagstiftning mot krav om att internetleverantörer ska lagra data om sina kunder gick både Storbritannien och Sverige emot beslutet. Trots EU:s nya riktlinjer har svenska Post- och Telestyrelsen (PTS) fortsatt ställa krav om datalagring, med hård kritik från både EU och svenska operatörer. Motiveringen har varit datalagringens nytta som verktyg vid brottsbekämpning.

Datalagring kan fortsätta – vid grov brottslinghet

Kontroversen har bland annat lett till en tvist mellan PTS och operatören Tele2 som kommer prövas i EU-domstolen nästa år. Inför prövningen har nu Henrik Sugmandsgaard Øe, generaladvokat hos EU-domstolen, gått ut med ett uttalande om att datalagringen kan fortsätta utan att bryta mot EU:s lagar.

Läs även: Förvaltningsrätten stoppar PTS krav om kunduppgifter från Bahnhof

För att så ska vara fallet krävs dock att datalagringen endast får tillämpas vid grov brottslighet, såsom mord, terrorbrott eller grovt bedrägeri. Lindriga brott, såsom illegal fildelning eller stöld, skulle i så fall inte omfattas.

”Vi ser nu fram mot EU-domstolens slutliga dom i målet men hoppas oavsett den slutliga utgången i målet att få se ett väsentligt mer balanserat datalagringssystem i Sverige” säger Stefan Backman, chefsjurist på Tele2, till IDG:

Än så länge är det här endast ett uttalande och inte en officiell dom. Ett faktiskt beslut i frågan dröjer till nästa år – än så länge är dock Tele2 positiva och ser yttrandet som ett tecken på att prövningen åtminstone kan leda till ett mer balanserat system än vad som implementeras idag.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments