Tillgång till en pålitlig internetuppkoppling blir allt mer av ett krav snarare än en lyx i samhället, och fler och fler länder har börjat se på internetuppkoppling som en lika vital tillgång som värme och vatten. Näst ut blir Storbritannien, där det nu beslutats att alla medborgare ska ha rätt till en uppkoppling på minst 10 megabit per sekund.

I en intervju med BBC uppger nu den brittiska premiärministern David Cameron att tillgång till internet har blivit så pass viktigt för livet i ett modernt samhälle att det ska bli en rättighet för alla invånare, precis som elektricitet och vatten. Detta då så pass många samhällsfunktioner, däribland bankärenden, utbildning och annan samhällsinformation, har digitaliserat under 2000-talet.

Idag har redan majoriteten av den brittiska befolkningen tillgång till snabb internetuppkoppling, men målet är att få med ännu fler, exempelvis i glesorter eller låginkomstområden. Den nya lagen ska innebära dels att internetleverantörerna får större krav på att kunna leverera bredband även till dessa områden och dels att prissättningen ska regleras för att fler ska ha råd att teckna ett internetabonnemang. Idag har 83 procent av invånarna tillgång till 24 megabit per sekund eller snabbare uppkoppling, men tanken är att det ska öka till 95 procent på två år.

En liknande lag gäller redan i vårt grannland Finland, där det har varit en laglig rätt för alla invånare att få tillgång till en internetuppkoppling på minst 1 megabit per sekund sedan mitten av 2010. Med en liknande satsning från stor och inflytelserik ekonomi som Storbritannien är det inte omöjligt att vi kommer få se motsvarande lagstiftning i andra länder – eller rent av för hela EU – framöver.

Källa: BBC via PC för alla

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Relaterade artiklar

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Full med rättighet Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Full med rättighet
Gäst
Full med rättighet

Som vanligt talas det enbart om rättigheter i media, inget om skyldigheter.