I system med mindre formfaktorer kan det lätt bli ont utrymme för mer lagring, inte minst i samband med migrationen från vanlig SATA till M.2, som tar upp mer utrymme på själva moderkortet. Nu visar Apacer en intressant lösning där en DDR3-minnesmodul även utrustats med M.2- eller CF-plats för flashlagring.

Att ansluta lagring via internminnet har gjorts tidigare av flera aktörer och med flera olika metoder. Ett populärt sätt är att använda RAM-diskar, där en virtuell lagringsenhet skapas direkt i arbetsminnet – med nackdelen att all information försvinner vid omstart. Bland annat Adata och Viking Technology har även visat färdiga SSD-enheter som ansluts via en DIMM-plats på moderkortet.

Apacers nya lösning, som de kallar för SDIMM, har en lite annorlunda infallsvinkel. Istället för att hela minnesmodulen blir en dedikerad SSD så erbjuder SDIMM dels traditionellt internminne, och dels en monteringsplats för M.2-baserad flashlagring eller ett CF-minneskort. Själva lagringen går dock inte via minneskanalen, utan över en SATA-kontakt som finns på själva SDIMM-modulen och som ansluts till moderkortets ordinarie lagringsanslutningar. Dock är det DIMM-anslutningen som agerar strömförsörjning även för lagringen.

Främst för små formfaktorer

Det kan göra SDIMM särskilt användbart för system med små formfaktorer, där inbyggda M.2-platser sällan har plats för fullstora M.2-enheter i exempelvis 2280-formatet. I sådana fall agerar SDIMM helt enkelt som riser-kort för lagring – det blir ingen skillnad i prestanda eller lagringsutrymme, men utrymme frigörs för större enheter fristående från själva moderkortet.

För närvarande skickar Apacer ut testexemplar innan en massproduktion kan inledas, och vi har inte fått veta de exakta specifikationerna hos modulerna. Vi vet än så länge att de är DDR3-baserade och har en lågprofilerad design, men det vore rimligt att anta att även DDR4-varianter dyker upp om konceptet slår igenom.

Via: Anandtech


Relaterade artiklar

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
this Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Man vill dock åt den högre prestandan i M.2. Om man ansluter den till SATA så får man inte den extra prestandan.