Det kan vara en krånglig historia att uppgradera lagringen i sin ultrabook, inte minst i och med att en traditionell 2,5-tumsenhet sällan får plats i de nyare modellerna. Nu kommer Samsung börja leverera sina 840 Evo-enheter med upp till 1 terabyte i mSATA-format för mindre datorer.

Med mindre och mindre tillverkningsprocesser och möjligheten att stapla NAND-kretsar så har SSD-enheter börjat skjuta i höjden i lagringsdensitet, men hittills har de flesta tillverkare riktat sig nästan uteslutande mot 2,5-tumsformatet och gett de mindre formfaktorerna väldigt lite kärlek. För framtidens ultrabooks tycks M.2, tidigare NGFF, bli nästa standard men ännu har vi inte kommit riktigt så långt att det är dags att fasa ut mindre formfaktorer med SATA.

Samsung satte en ny ribba för hög lagringsdensitet för konsumenter med sin 840 Evo och dess 1 terabyte lagringsutrymme. Den som vill ha 1 terabyte flashlagring får fortfarande betala betydligt mer än kostnaden för en hårddisk, men i och med nya tillverkningstekniker kan konsumenter för första gången på allvar överväga ett helt flashbaserat system för både operativsystemet och sina filer. Det kommer fortfarande med ett premiumpris, men det representerar en utveckling vi välkomnar med öppna armar.

Samsung tar sikte mot mSATA

Däremot har 2,5-tumsformatet övergått till att bli mer av en standard för stationära datorer, trots att formatet har sina rötter i bärbara datorer. Dagens ultraportabla datorer är helt enkelt ofta för tunna för att kunna husera en 2,5-tumsenhet, vilket driver tillverkarna till lösningar som mSATA, M.2 eller att löda fast flashkretsarna direkt på moderkortet.

Nu har Samsung meddelat att de även kommer börja leverera sina 840 Evo-enheter till det mindre mSATA-formatet för bärbara datorer och små stationära datorer som Intel NUC. Enheterna kommer finnas i 120, 250, 500 samt 1 000 gigabytes utförande.

Imponerande är också att Samsung fortfarande utlovar hastigheter på 540 megabyte per sekund vid läsning och 520 megabyte per sekund vid skrivning. Så här långt verkar 840 Evo i mSATA-format kunna bli en riktigt potent uppgradering till en ultrabook eller en NUC med behov av snabb och stor lagring.

Däremot har vi fortfarande inte fått ta del av någon prislapp för de nya enheterna, vilket förhoppningsvis bör dyka upp inom kort. Vi håller nu tummarna för att fler tillverkare ska hoppa på tåget, och vi ser fram emot att se vilka lösningar som kan presenteras för det PCIe-baserade M.2-formatet, som bör ge ännu mer prestanda i ett ännu mindre format.

Glöm inte att läsa vårt test av Samsung 840 Evo i Svenska SSD-Guiden!


Relaterade nyheter

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments