Small preview image

Enligt rapporter som publicerats av Symantec och McAfee de senaste dagarna så visar det sig inte bara vilka länder som tillhör de farligaste att surfa på utan även att antalet farligheter på webben bara ökar och ökar. De nordiska länderna ligger i topp när det gäller säkerheten och det visar att stora länder som Rumänien (5,6 %) och Ryssland (4,5%) har en stor del sidor med farlig kod, men Tokelau (.tk) slår dock alla rekord med över 10% av sina sidor som direkt farliga, enligt McAfee.Dock så besöks dessa sidor inte lika ofta som de som Nederländerna, Tyskland, Storbritannien och Japan har vilket gör att väldigt mycket ont kommer av dessa fåtal sidor. Anledningen till detta är enkelt; billiga registreringar av domäner och dålig eller ingen övervakning av sidorna. Detta är också anledningen till att .biz-domänen är så populär bland spammers eftersom denna blir tillgänglig direkt vid registrering.


När man synar Symantecs rapport så visar det sig att Internet blir en farligare och farligare plats att vistas på. Under det sista halvåret av 2006 skapades ”8 258 nya virus, vilket innebär så många som drygt 45 nya virus varje dag.” Totalt skickades det ut 166 248 unika phishingmeddelanden, vilket är en ökning på 6%.


78% av all elakartad kod spreds via mail och 59% av alla övervakad mail-trafik var ren skräppost. 66% av all elakartad kod var utformad för att försöka komma åt konfidentiell information. USA var det land som spred mest ondska på webben under denna tid, med Sverige på en mindre hedrande tredjeplats (sett till per Internetanvändare).


Så även om de svenska domänerna är säkra så verkar det som att det finns svenskar som gärna sprider besvär och förstörelse runt om webben.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid