Sony har nu på allvar kastat sig in på tabletmarknaden genom att lansera sina allt annat än hemliga surfplattor i S-serien. Sony S1 bygger kring en 9,4-tum pekskärm med en unik så kallad ”ocentrerad tyngdpunkts-formfaktor”. Sony S2 i sin tur använder sig av en vikbar design med två stycken 5,5-tums skärmar. 

Sony satsar rakt av på NVIDIA:s Tegra 2 systemprocessor för sina nya plattor och som väntat är operativsystemet gestaltat av Android 3.0, även känt som Honeycomb. Googles tabletoptimerade operativsystem har fått lite extra kärlek från Sony själva med stöd för musik och videotjänsten Qriocity samt den Android-specifika PlayStation Suite-applikationer för den som vill spela klassiska tv-spelstitlar på sin surfplatta. Något som alltså inte är unikt för smartphonen Sony Ericsson Xperia Play. Andra gemensamma funktioner är stöd för WiFi och WAN (3G/4G) samt DLNA.

s12

Sony S1 är den mer tradtionella surfplattan av de två nykomplingarna och dess 9,4-tums skärm samt Tegra 2 processor ska enligt Sony vara extra smidig att använda genom sin unika formfaktor där tyngdpunkten ligger i plattans ovankant. Något som ska göra det lättare att använda plattan på ett plant utrymme eller låta den greppas som en bokrygg för läsning i porträttläge.

”Sony Tablet” ger en underhållningsupplevelse där användare kan njuta av moln-baserade tjänster på språng när som helst. Vi siktar på att skapa en ny livsstil genom att integrera konsumenthårdvara med innehåll och nätverk, sade Kunimasa Suzuki, Corporate Executive, SVP, och vice VD för Consumer Products & Services Group.

En intressant funktion i S1 är att Sony även slängt in en IR-sändare i surfplattan. Denna är tänkt att användas för att styra Sony-tillverkad hemelektronik som exempelvis tillverkarens TV-apparater i BRAVIA-serien.

s22

Sony S2 är den första surfplattan på marknaden som fokuserar på två mindre skärmar i en så kallad snäckskalsdesign. Surfplattan som mer liknar ett glasögonfodral än en tablet i stängt läge har två stycken 5,5-tums skärmar som med varsin upplösning på 1 024 x 480 pixlar ska använda sig av ett skräddarsytt användargränssnitt för att nyttja den unika skärmkonfigurationen på bästa sätt. Bland annat kan man titta på ett videoklipp på ena skärmen medan man samtidigt författar ett e-mail på den andra.

Sony har ännu inte avslöjat några priser eller exakta lanseringsdatum för sina nya surfplattor, men troligtvis väntas de finnas på marknaden under hösten.

sonys

s1

s2

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
hymerJacob HugossonshaglordUlf Widlundfackamato Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Jättefina tycker jag! Kul att Sony vågat tänka utanför den ”klassiska” surfplatta designen!

fackamato
Medlem

Ir-sändare! Detta kombinerat med XBMC remote kanske kan bli en riktig fjärrkontrolls-ersättare i hemmet? Den lär bli snordyr, men fram med recensionerna!

hymer
Medlem
hymer

surfplattor = smartphones. Aldrig mer en surfplatta för min del.

Ulf Widlund
Medlem

Som komplement till min Sony-TV och Sony-receiver blir jag väldigt nyfiken på en sådan platta. Har på gott och ont alltmer närmat mig Sonys produkter. Det som är bra med företaget är att de gör det mesta man kan behöva och ofta rätt bra, bara man ser till att välja russinen ur kakan. Behöver alltså inte sitta med något från Onkyo och något annat från typ Sharp.

Undrar samtidigt om inte konceptet slår undan benen på kommande nya PSP:n från Sony.

Micke
Medlem
Micke

[quote name=”hymer”]surfplattor = smartphones. Aldrig mer en surfplatta för min del.[/quote]

Håller med. Antingen blir det en ultrakompakt laptop/netbook (där användning som surfplatta kan vara tillägg t ex) och en smartphone på max 4,3″.

Intressant vore en enhet med både ARM och x86-cpu som kan köra både Android och Windows. ARM som är överlägset x86 på strömsnålhet och lättdrivenhet (Film/Surf) och på andra sidan x86 att falla tillbaka på när det är dags för obegränsat nyttjande med allt vad bakåtkompatibilitet heter.

Jacob Hugosson
Medlem

Surfplattor kan ses som överdrivet stora smartphones, men marknaden för dessa stora och portabla touchskärmar är rätt stor som bevisat.

Dock skulle jag själv aldrig kunna äga en surfplatta om det inte fanns ett tillhörande tangentbord i stil med ASUS Eee Pad Transformer.

hymer
Medlem
hymer

Jag lipar varje gång jag ser min ipad som ligger och samlar damm och tänker på vad den kostade och att den blivit använda max 15 gånger. Dåligaste köpet jag gjort i hela mitt liv. Ska se om man inte kan installera den i bilen eller nått.