Organisationen bakom wifi lanserar i dag en ny teknik som låter wifi-nätverk skicka små meddelanden till telefoner och datorer, redan innan enheterna kopplats upp till nätverket. Tanken är att trådlösa nätverk ska kunna berätta vilka funktioner och egenskaper de erbjuder för att göra det lättare för användare att välja nätverk och hitta rätt information.

Wi-Fi Alliance är namnet på organisationen bakom wifi-standarden som de allra flesta mobila användare stöter på varje dag. Organisationen introducerar i dag en ny teknik vid namn Wi-Fi Aware. Tekniken presenterades först för ett halvår sedan men lanseras i dag med ett flertal tillverkare redo att lansera sina produkter som har stöd för tekniken.

Wi-Fi Aware är en trådlös kommunikationsteknik som till skillnad från vanligt wifi kan skicka meddelanden till enheter, innan enheterna kopplats upp till nätverket. Den enhet som tar emot meddelandet kan välja vad den vill göra med meddelandet och därmed filtrera informationen som når användaren. Tanken är att tekniken ska göra mobila enheter medvetna om vad olika trådlösa nätverk i dess närhet har att erbjuda. Ett nätverk på ett café skulle exempelvis kunna skicka ut erbjudanden som kan tas emot av mobiltelefoner i närheten som har prenumererat på sådan typ av information. Informationen som skickas över Wi-Fi Aware är alltså liten och är bara tänkt att ge användare information om nätverk, innan de kopplar upp sig till det. All annan kommunikation sker sedan via wifi, eftersom wifi är bättre på att hantera data i stora mängder.

Få meddelanden om trådlösa nätverk med ”gratis Internet”

En annan stor fördel med Wi-Fi Aware är att nätverk kan sprida information om deras användarvilkor eller eventuella kostnader för uppkoppling till Internet så att mobiltelefoner kan meddela användare när de passerar ett nätverk som ger gratis åtkomst till Internet. Meddelandet skulle dyka upp i en app eftersom tanken är att användare själva ska installera appar som ger dem tillgång till de användningsområden av Wi-Fi Aware som de är intresserade av.

Det finns flera potentiella problem med tekniken. För det första skulle den kunna öka energikonsumtionen för mobila produkter och för det andra skulle den kunna innebära ett stort säkerhetsproblem. Wi-Fi Alliance påstår att tekniken är energisnål men skriver inget om teknikens säkerhetsaspekter. Det finns inga bevis för att tekniken skulle ha några öppna säkerhetsproblem men det låter som om det finns risk för att meddelanden som skickas till omedvetna användare kan resultera i problem.

Fyra tillverkare har certifierade modeller

Wi-Fi Alliance har börjat certifiera hårdvara som har stöd för Wi-Fi Aware. Produkter från Intel, Broadcom, Realtek och Marwell har redan certifierats för att använda tekniken. Det kommer givetvis ta ett bra tag innan vi ser tekniken spridas till konsumenter men vi skulle inte bli förvånade om flera produkter når marknaden under nästa år.

Källa: Wi-Fi Alliance, Wi-Fi Alliance (2)

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
pa1983svartlock Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jesper Rasmusson
Medlem
Jesper Rasmusson

Detta är ju bara en ridå för att ytterligare kunna tvinga på folk reklam.
Dom säger att det ska användas till att informera om vad deras trådlösa nät erbjuder.
I verkligheten kommer varenda butik utnyttja detta system för att skicka reklam och erbjudande till människor så fort dom går förbi butiken.
Sad but true.

pa1983
Medlem
pa1983

Jo kan bara hålla med föregående talar.
Har aldrig upplevt ett behov av sådan funktionalitet artikeln beskriver så inget jag kommer sakna att mina enheter inte stödjer.

Medlem
Arne Berg

Saknas bara att dom skickar drm också. En ny slags spam till sin telefon med andra ord.