Samsung har många blickar riktade mot sig som världens idag största leverantör av smartphones, och den punkt tillverkaren har fått mest kritik för på senare tid är designen. Som konsekvens har företagets chef för mobildesign nu avgått från sin roll och lämnat över stafettstaven.

Det råder ingen tvekan om att Samsung har lyckats bra med sina mobiltelefoner. Enheterna har sålt som smör världen över, och flaggskeppen ur Galaxy-serien har hjälpt till att fastställa Android som det marknadsledande operativsystemet för smartphones, så till den grad att Android närmast har blivit synonymt med Samsung i många kretsar.

Galaxy S5 säljer under förväntan

Den senaste modellen, Galaxy S5, har dock inte fått riktigt samma varma mottagande som sina föregångare. Telefonen säljer, men inte i den grad Samsung hade hoppats. En av anledningarna ska vara just designen, då konsumenterna i allt större grad har vant sig vid mer gedigna telefoner från exempelvis HTC, Sony eller Nokia, och den den lite mjukare plasten hos Galaxy-serien helt enkelt har fallit ur modet.

Samsung satsade på vatten- och dammtätt skal till Galaxy S5, men satsningen tycks inte ha räckt.

Och medan telefonerna har sålt bra världen över, med omkring 86 miljoner enheter bara under fjärde kvartalet 2013, så har vinstmarginalen inte heller varit vad Samsung hoppats på. Företaget lägger enorma summor på marknadsföring. Förra månaden tvingades Samsung sänka priset på Galaxy S5 i hemlandet Korea, inte långt efter den ursprungliga lanseringen.

Nytt designledarskap

Bland annat av den anledningen har Samsungs chef för mobildesign, Chang Dong-hoon, nu avgått. Istället kommer Lee Min-hyouk, Changs vice designchef, nu ta över stafettpinnen. Chang kommer dock inte lämna företaget, utan kommer finnas kvar och övervaka mobilproduktionen, men utan sin tidigare chefsroll.

Kanske den mest intressanta innebörden av Changs avgång för konsumenter är att det tyder på att Samsung är medvetna om efterfrågan på en uppdaterad design. Av allt att döma kan vi komma att se lite mer vågade uppdateringar i Samsungs sortiment framöver, även om det återstår att se precis hur radikala förändringarna kommer att bli.

Vad hoppas våra läsare på att få se från Samsung framöver?

Källa: Reuters via Techcrunch


Relaterade artiklar

Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
nebbe
nebbe
9 Årtal sedan

Var igår på väg för att hämta en Samsung S5 men ångrade mig i sista sekunden och tog en Sony Z2 istället jag hade en Samsung S3 innan och tyckte det var som att köpa samma mobil en gång till Samsung måste göra något drastiskt åt designen man börjar bli lite trött på den det verkar ju som att dom gått i Iphonefällan och inte bryr sig så mycket om designen vilket är synd i mitt tycke !!

Tempel
Tempel
9 Årtal sedan

Det enda jag stör mig på min S5a är att man tagit bort menyknappen, eller ja, man får långtrycka på den för att få fram menyer. Annars är det en extremt bra telefon, vattentät, ingen bloat och skärmen är ett stort steg framåt, jämfört med tex Note 3 så smiskar den noten big time. Men det är inne att inte gilla Samsung och har varit ett tag… Jag ser inget som helst egenvärde i att ändra designen. En mobil är i dag ett nyttoverktyg och ergonomi går före design i alla lägen för sådana saker, för min del hade den… Läs hela »

adolf512
adolf512
9 Årtal sedan

Detta var på tiden! jag har alltid ogillat samsung pga detta.

Naturligtvis är det trevligt med en vatteltålig mobil så man slipper att bli nekad reperation ”pga fuktskada” men jag personligen tycker faktiskt bra byggkvalité är ännu vintigare.

Marquzz
Marquzz
9 Årtal sedan

Tycker att Samsung S5 ser helt ok ut och jag verkar vara en av de få som faktiskt gillar lite mjukare plast på en telefon. Tycker inte Alu och liknande ger några fördelar överhuvudtaget. Men det är väl så när man blir äldre, man tänker mer praktiskt 😉 Däremot tycker jag att S5:an var lite väl lik S4:an som i sin tur är lite väl lik S3:an. Tror inte gemene man bryr sig så mycket om insidan, utan de vill att telefonen ska se ny ut. Jag har en S3:a idag och är mycket nöjd, den har fungerat klanderfritt i… Läs hela »

Waxinator
Waxinator
9 Årtal sedan

Mobilen är i princip en programvara med skärm som interface. Så länge jag kan uppdatera programvaran med ny funktionalitet, så struntar jag i skalets design. Jag har en S3 som jag är helt nöjd med och ser alltså ingen nytta med att byta den bara för att skalet ändras. Jag förstår alltså varför Samsungs föregående års kraftiga försäljning sjunker… de som redan köpt är nöjda med vad de har.

Krivel
Krivel
9 Årtal sedan

Sänk priset till 4500:- så ska vi få se på sålda telefoner!

Emokisse
Emokisse
9 Årtal sedan

[quote name=”Tempel”]Det enda jag stör mig på min S5a är att man tagit bort menyknappen, eller ja, man får långtrycka på den för att få fram menyer. Annars är det en extremt bra telefon, vattentät, ingen bloat och skärmen är ett stort steg framåt, jämfört med tex Note 3 så smiskar den noten big time. Men det är inne att inte gilla Samsung och har varit ett tag… Jag ser inget som helst egenvärde i att ändra designen. En mobil är i dag ett nyttoverktyg och ergonomi går före design i alla lägen för sådana saker, för min del hade… Läs hela »