Small preview image

Under nästa år kommer både AMD och Intel att lansera de första sexkärniga processorerna för konsumentmarknaden. AMD arbetar för närvarande på sin modell som går under utvecklingsnamnet Thuban. Men faktum är att AMD erbjudit sexkärniga processorer under nästan sex månader redan, i deras serversortiment. Istanbul är AMDs första sexkärniga Opteron CPU och kommer vara grunden för Thuban när den lanseras nästa år.



X-bit Labs har man passat på att simulera en desktopversion av AMDs sexkärniga processor genom att köra den igenom en mängd konsumentinriktade tester som spel och 3D-rendering. Allt för att se vad de två extra kärnorna verkligen kan göra för nytta på desktopmarknaden.


Även om Socket F-plattformen har sina begränsningar, speciellt dess långsamma DDR2-minne, kan vi se att Istanbuls två extra kärnor vid flera tillfällen ger ett lyft i prestanda. I flertrådade applikationer får Phenom II X4 965 se sig omsprungen trots snabbare minne och en 800MHz högre klockfrekvens.


AMDs sexkärniga processorarkitektur verkar även mycket strömeffektiv vilket är en viktig detalj för Phenom II-arkitekturen. Sex kärnor verkar som väntat inte vara något för gamern men vi får se hur marknaden ser ut under andra kvartalet 2010 då både AMD och Intel förväntas lansera sina nya CPUer.


Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments