En ny version av Raspberry Pi introduceras med prestanda motsvarande en billig dator. En ny processor med fyra kärnor och dubblerat arbetsminne sägs göra den sex gånger snabbare än sin föregångare. Priset är fortfarande 35 dollar.

Den lilla datorn Raspberry Pi har sålts i miljontals exemplar på grund av sin storlek och sitt pris. Dess användningsområde har dock begränsats av sin låga prestanda. Raspberry Pi 2 Model B presenteras i dag sägs lösa detta problem. Den nya modellen har en ny processor med fyra ARM Cortex A7-kärnor klockade till 900 megahertz. Mängden arbetsminne har dubblerats från 512 megabyte till 1 gigabyte. De två stora nyheterna sägs ge den lilla datorn upp till sex gånger högre prestanda för samma pris som föregångaren. Pi Foundation säger att man ser sin nya modell som en hyfsat bra dator för ett lågt pris.

Trots den nya modellens ökade prestanda behåller den föregångarens storlek. Anledningen sägs vara att tillbehör för äldre modeller ska passa till den nya. Av denna anledning har inte heller antalet tillgängliga portar ändrats sedan Model B+ som lanserades i somras.

  Raspberry Pi Model B Raspberry Pi 2 Model B
SOC Broadcom BCM2835
CPU: 1 x ARM1176JZF-S, 700 MHz
GPU: Videocore IV
Broadcom BCM2836
CPU: 4 x ARM Cortex-A7, 900 MHz
GPU: Videocore IV
Minne 512 MB 1 GB
Anslutningar 2 x USB 2.0
HDMI
Ethernet
3,5 mm audio
GPIO
4 x USB 2.0
HDMI
Ethernet
3,5 mm audio
GPIO
Mått 85,6 x 56 mm 85,6 x 56 mm

Pi Foundation har inga officiella planer på att introducera en ny version av Model A+. Förra årets modell sägs täcka den billigare delen av marknaden medan den nya Model B tar hand om den dyrare. Raspberry Pi 2 Model B finns tillgänglig med start i dag och säljs för 35 dollar. Likt tidigare modeller tillverkas också den nya modellen i Storbritannien, med undantag för ett fåtal modeller som produceras i Kina.

Källa: Realsd via Techcrunch


Relaterade artiklar


Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
whakdrizzitS0urcerr0RPerry81 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Perry81
Gäst
Perry81

Antar att ni menar 4x USB 2 på version 2? Står bara 2x usb i jämförelsetabbellen.

Goda nyheter annars, kört XBMC på en Pi version 1 och det fungerar men är lite slött, så med den här nya lär det bli riktigt bra!

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Vart riktigt orolig att den inte hade SD-kortsenhet. Sen såg ja att den satt undertill. Phew..

drizzit
Medlem
drizzit

Som ovan, mycket intressant som htpc ska bli spännande att se lite tester då den på pappret borde räcka och bli över för tex openelec. 🙂

whak
Medlem
whak

Jag tycker den verkar riktigt lovande, så nästa vecka blir det att inhandla en sådan.