Seagate klarade sig inte helt oskadda från översvämningar i Thailand som lamslagit stora delar av hårddiskindustrin. Men trots detta så gör Seagate ett kvartal som slår analytikernas förväntningar, men deras vd säger att de hade kunnat öka priserna mer än vad de har gjort.

Seagate väntas ha skeppat totalt 43 miljoner hårddiskar under fjärde kvartalet i år, vid slutet av december. Seagates intäkter för kvartalet väntas ligga på 2,8 miljarder dollar istället för de 2,64 miljarder dollar som analytikerna förutspått. Men enligt Seagates vd hade företaget kunnat öka priserna mer än vad man gjort, och istället för att utnyttja situationen sett strategiskt framåt.

OEM-tillverkarna är idag närmast desperata att få tag på hårddiskar. Seagate erbjuder idag hårddiskar som ligger på endast 20 procent över vad de gjorde innan översvämningarna förutsatt att de skriver på ett kontrakt på 1 till 3 år att ha Seagate som leverantör. Enligt företagets vd Steve Luczo, hade man utan problem kunnat öka priserna med 40 procent och ändå få sina hårddiskar sålda på grund av den brist som råder.

Istället för att öka priserna och dra in mer pengar än vad man hade kunnat, tänker Seagate ta tillfället i akt när Western Digital är i underläge att vinna över fler klienter till företaget. Men Seagate är inte helt odrabbade, medan ingen av deras fabriker påverkades så gjorde många av deras underleverantörer det. Även Seagate kommer få tomma lager framöver och produktionsstopp. Bara under det här kvartalet efterfrågas 180 miljoner hårddiskar men underskottet beräknas ligga på hela 60 till 80 miljoner.


Ingen av Seagates fabriker drabbades av översvämningarna i Thailand

Samtidigt som samtliga hårddisk-tillverkare fortsätter att prioritera OEM-marknaden så fortsätter bristen att råda på komponentmarknaden. Inköpspriserna för hårddiskar ska ligga på allt mellan 10 till 60 procent, men då distributionskanalerna och återförsäljarna inte vet när nästa leverans kommer trissar de upp priserna mot nya höjder. Seagate hoppas att läget ska normaliseras mot slutet av 2012, men som det ser ut idag kan bristen fortsätta ändå in i 2013.

Slutet av året och 2012 ser inte ut som en bra tid att handla hårddiskar, men som läget är idag får man helt enkelt bita i det sura äpplet. Vad vi hoppas kan bli positivt i det hela är att fler konsumenter anpassar sig till SSD-enheter men framförallt att OEM-tillverkarna bygger in de i större insträckning i sitt utbud av datorer.

Källa: Bloomberg

Relaterade artiklar:

Annons

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
BogeyJacob HugossonRedhawkBirksthis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Alexander Anderson
Medlem
Alexander Anderson

så storisktigt att tvinga på OEM’arna 1-3 årskontrakt. Aja de kunde varit större svin så man får väll vara nöjd.

Birks
Medlem
Birks

Känner för att bojkotta Segate för detta tilltag, alla höjningar de genomför drabbar i slutändan oss konsumenter.

Sebbe
Medlem
Sebbe

[quote name=”Kogster”]så storisktigt att tvinga på OEM’arna 1-3 årskontrakt. Aja de kunde varit större svin så man får väll vara nöjd.[/quote] Men hur tänker du nu? Sådana kontrakt brukar inte gälla några stycken hårddiskar precis. Tror inte att Seagate skriver ett kontrakt med mig för att jag vill ha 20TB i min dator precis. Det kan dom nog hosta fram på en kafferast. (Förmodligen har dom råd att sponsra mig med hårddiskar resten av livet.) I detta fall rör det sig nog om hur många tusen hårddiskar i månaden och då vill man nog ha ett avtal på 1-3 år… Läs hela »

Medlem
Marre

[quote name=”Birks”]Känner för att bojkotta Segate för detta tilltag, alla höjningar de genomför drabbar i slutändan oss konsumenter.[/quote] ?De höjer inte priset så mycket som de skulle kunna och du är missnöjd… Nja, förstår det till viss del. För snart, när priserna går ner igen, så kommer seagate att tälja guld i ett par år.För OEM:erna skulle det kunna ses som en försäkringspremie – att de faktiskt får tag på diskar överhuvudtaget utan att hoppas på spot-marknaden med groteska överpriser alt bli stående helt utan. Det skulle bli ännu dyrare för dem -> ännu dyrare för slutkonsument (dig).Smart sätt för… Läs hela »

Birks
Medlem
Birks

[quote name=”Marre”][quote name=”Birks”]Känner för att bojkotta Segate för detta tilltag, alla höjningar de genomför drabbar i slutändan oss konsumenter.[/quote] ?De höjer inte priset så mycket som de skulle kunna och du är missnöjd… Nja, förstår det till viss del. För snart, när priserna går ner igen, så kommer seagate att tälja guld i ett par år.För OEM:erna skulle det kunna ses som en försäkringspremie – att de faktiskt får tag på diskar överhuvudtaget utan att hoppas på spot-marknaden med groteska överpriser alt bli stående helt utan. Det skulle bli ännu dyrare för dem -> ännu dyrare för slutkonsument (dig).Smart sätt… Läs hela »

Redhawk
Medlem
Redhawk

[quote name=”Birks”]De billiga snik diskarna jag köper och kör i raid har ökat nästan 400% i pris, klart jag är missnöjd..[/quote]

Så du menar att du köper dina diskar direkt från Seagate? Tror du borde rikta din missnöjdhet mot detaljhandeln.

Det enda som framgår av artikeln är att Seagates säljer sina hårddiskar 20% dyrare nu än innan katastrofen. Finns ingen information om svenska grossistpriser.

this
Medlem
this

Det är väl klart att Seagate kommer att utnyttja situationen eftersom man kommer att drabbas själv under 2012 eftersom underleverantörerna är drabbade.

Birks
Medlem
Birks

[quote name=”Redhawk”][quote name=”Birks”]De billiga snik diskarna jag köper och kör i raid har ökat nästan 400% i pris, klart jag är missnöjd..[/quote]

Så du menar att du köper dina diskar direkt från Seagate? Tror du borde rikta din missnöjdhet mot detaljhandeln.

Det enda som framgår av artikeln är att Seagates säljer sina hårddiskar 20% dyrare nu än innan katastrofen. Finns ingen information om svenska grossistpriser.[/quote]
om du läser nyheten igen så ser du att 20% gäller OEM tillverkare som tecknar 1-3 års avtal, för övriga grossister gäller helt andra priser.

Redhawk
Medlem
Redhawk

[quote name=”Birks”]om du läser nyheten igen så ser du att 20% gäller OEM tillverkare som tecknar 1-3 års avtal, för övriga grossister gäller helt andra priser.[/quote]

Ja, det är ju precis det jag skriver och det känns fel att gnälla på Seagate när man inte får reda på vad grossistpriserna är. Vet i och för sig inte om det du skriver beror på egna antaganden eller annan fakta och då ber jag om ursäkt.

Bogey
Medlem
Bogey

[quote name=”smartidiot89″]Som det ser ut idag är det grossiterna som tar ut så här höga priser. Vi finner det svårt att tro att det är för att ”jävlas”. Däremot vet vi att dem inte har en aning om när nästa leverans av hårddiskar kan anlända. ***Tillgång och Efterfrågan styr priserna.***[/quote] Nja… Problemet med en liten marknad, typ Sverige, är att det ofta blir för få aktörerer som skall dela kakan. Att en viss typ av samarbete mellan dessa sker (som är olaglig) händer alltför ofta, för att ge bara ett par exempel, såhar våra bensinbolag haft nedslag utav ekopolis som… Läs hela »