För att lagra viktig information för kommande generationer behövs lagring som kan stå emot slitage med tiden. Varken hårddiskar eller flashlagring duger när det rör sig om hundratals år, men nu har en grupp forskare tagit fram en teknik som kan lagra hundratals terabyte data som kan hålla teoretiskt i över 10 miljarder år.

Det finns oerhörda mängder data och information som behöver sparas till kommande generationer, allt ifrån böcker till forskningsresultat, men det finns få typer av lagring som klarar av att lagra viktig data längre än ett par årtionden. I SSD-enheter och minneskort lagras data som spänning i logiska portar, vilket avtar med tiden om lagringen lämnas utan strömtillförsel. I magnetband och hårddiskar används små magnetiska domäner, som är känsliga för stötar och elektromagnetiska störningar.

För att lagra data som behöver överleva riktigt länge letar forskare istället efter lösningar som påminner mer om exempelvis CD- och DVD-skivor, som fysiska ”gropar” som kan läsas av med hjälp av laserljus. För snart tre år sedan presenterade en forskningsgrupp från University of Southampton en ny lagringsteknik som använder sig av laserkodning i kvartsglas – vi skrev en nyhet om lagringstekniken när den var ett äldre stadie, och idag har den mognat markant med bättre hållbarhet och praktiska tester.

Upp till 360 TB data i 13,8 miljarder år

I en ny rapport beskriver forskarlaget att lagringstekniken, som kallas för 5D-lagring, har nått tillräcklig lagringsdensitet för att rymma upp till 360 terabyte data på en enda skiva. Förutsatt att skivan inte utsätts för för höga temperaturer ska informationen sedan kunna hållas intakt i uppåt 13,8 miljarder år – ungefär lika länge som universums nuvarande ålder. Skivorna klarar temperaturer upp till 1 000 grader Celsius, men har bäst hållbarhet vid eller under 190 grader.

Informationen lagras i skivor av kvartskristall, och ristas in som punkter i glaset med en laser. Med ”5D-lagring” menas att informationen dels kodas med var på skivan punkterna ligger i tre dimensioner, och dels baserat på ljusstrålarnas intensitet och polaritet, som utgör ytterligare två dimensioner. I polariserat ljus oscillerar ljusvågorna parallellt med varandra, så genom att ge de olika punkterna i glaset olika polaritet kan man filtrera bort eller släppa igenom ljus med hjälp av ett polariseringsfilter. Skivorna kan sedan läsas av med hjälp av ett mikroskop.

quartz disk

För att demonstrera tekniken har forksarna skapat små skivor där de lagrat texter som de universella mänskliga rättigheterna, Newtons ”Opticka” och bibeln. Just dessa tar inte upp särskilt mycket plats, men tar upp väldigt lite utrymme på skivan och påvisar att konceptet fungerar.

Det här är inte teknik tänkt för konsumenter, och vi kan antagligen inte räkna med en uppföljare till Blu Ray baserad på 5D-lagring inom den närmaste tiden. Däremot är den här typen av teknik ett stort framsteg för arkiv, museum och bibliotek, för att lagra historia och kulturarv i hundratals eller tusentals år framåt – eller åtminstone så länge som det finns människor som vet hur man läser av skivorna.

Källa: University of Southampton

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
ilg@dd
ilg@dd
8 Årtal sedan

Ganska ointressant, jag har IDE-diskar (Fungerande) som är kanske 10 år och obrukbara p.g.a ett utdött gränssnitt.