IBM har tidigare gjort stora framsteg inom artificiella neuralnätverk, processorer och kretsar som simulerar nervkopplingar i hjärnan, och nu presenterar företaget sin hittills mest avancerade neuralprocessor. Kretsen kallas Truenorth och kan simulera upp till 256 miljoner synapser.

Det finns flera anledningar att vilja simulera hur en biologisk hjärna fungerar. Till att börja med hjälper det oss förstå hur komplexa nervsystem i människor och andra djur fungerar, med stora fördelar inom medicin och naturvetenskap. Men det bidrar även till stora framsteg inom artificiell intelligens, då simulerade neuralnätverk kan vara betydligt mer effektiva för vissa sysslor än traditionella processorer.

Upp till 256 miljoner virtuella synapser

IBM är en av de aktörer som satsat hårdast på simulerade nervsystem, bland annat genom att ta fram ny hårdvara som energieffektivt kan simulera aktiviteten hos miljontals synapser och neuroner. Företagets senaste och hittills kraftfullaste alster har fått kodnamnet Truenorth, en krets innehållandes 5,4 miljarder transistorer fördelat över 4 096 neurosynaptiska kärnor. Kretsen är en del av IBM:s Synapse-projekt, med målet att bygga en komplett utvecklingsplattform med nervsystem som utgångspunkt.

Hårdvaran är kraftfull och effektiv nog att simulera upp till en miljon neuroner och 256 miljoner synapser. Det är fortfarande en försvinnande liten del av de närmare 1011 synapser som finns i en mänsklig hjärna, men samtidigt ett enormt framsteg för simulerande nervsystem. I jämförelse hade IBM:s skarpaste neurosynaptiska processor år 2011 endast en kärna, som drog närmare 100 gånger mer ström än en enskild kärna i Truenorth.

Flera Truenorth-processorer kan sammanlänkas i ett närverk för att konstruera ännu mer avancerade nervsystem, och projektet har bland annat lockat till sig finansiering från den amerikanska försvarsmakten, som bidragit med 54 miljoner dollar. IBM har planerat att lägga närmare 3 miljarder dollar på framtida kretsutveckling och forskning framöver, vilket bland annat kommer leda till nya, ännu kraftfullare processorer av samma typ som Truenorth.

Via: Hexus


Relaterade artiklar

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Kim Sandberg Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Kim Sandberg
Medlem

Skulle man kunna tänka sig att i framtiden operera in sådan i hjärnan för att ”byta ut” skadade delar eller för att boosta sitt eget minne i sann Sci-Fi anda? #cyborg #its #awesome