Medan mycket fokus under IFA ligger på hemelektronik i form av fristående prylar så slår Samsung ett slag för kraftfull PC-hårdvara och visar upp ett system utöver det vanliga. Höllenmaschine 5 innehåller två separata system med minst sagt rejäl skillnad i strömförbrukning.

Det är i samarbete med tyska IDG som Samsung byggt ihop ett datorsystem de kallar Höllenmaschine 5, eller Hell Machine 5, och målet är i det stora hela att kunna visa upp ett så vasst system som tänkbart möjligt – och i samma chassi klämma in ett separat mini-ITX-system mer eller mindre för att man kan.

Datorn i fråga är byggd i ett kraftigt modifierat Xeilence Interceptor Pro-chassi, och två separata system huserar på varsin nivå av lådan.

Högst upp finner vi vad Samsung kallar för Höllensysteme, eller Hell System. Här finner vi ett Maximus VI Extreme med en Intel Core i7-4770K överklockad till 4,6 gigahertz och tillsammans med 32 gigabyte DDR3-minne i form av fyra stycken 8-gigabytesmoduler som körs i 2 800 megahertz.

hellsystem

Man fläskar sedan på ytterligare med totalt tre stycken GTX Titan från Asus, med 6 gigabyte GDDR5-minne per kort. Lagringen sker på åtta stycken SSD-enheter i form av företagets egen 840 Pro-modell med 512 gigabyte per styck, ansluta till en RAID-krets från LSI för en total överföringshastighet på 4,3 gigabyte per sekund. Tillsammans med dessa finns det sex stycken NAS HDD från Seagate på 4 terabyte per styck.

Samtidigt har man passat på att trycka in ljudkortet Asus Xonar Phobeus, en bluray-brännare, 1 500 watt nätaggregat från Enermax och en komplett vattenkylning med en reservoar täckt med 3D-utskrivna dödskallar. Dessa, tillsammans med röda ljusslingor och chassits modifierade övergripande design och den trevliga elräkning som lär följa, är vad som motiverar namnvalet för systemet.

ecosystem

Tittar vi i utrymmet ovanför dessa monsterkomponenter hittar vi ett separat system, kallat Ecosystem, i form av ett Asus XS-A i mini-ITX-format tillsammans med en AMD A4-5000 ur Kabini-familjen, 16 gigabyte interminne som körs i 1 600 megahertz. Här sköts lagringen av en ensam Samsung 840 Evo på 750 gigabyte.

De båda systemen driver en 27-tums Samsung-skärm, mer specifikt av modellen Syncmaster LS27A850D, samt en 55-tums smart TV.

Det är inte svårt att ifrågasätta nyttan med bygget, inte minst då det totala värdet går upp mot 20 000 euro, eller runt 200 000 kronor. Men det är helt klart en kul och något komisk demonstration för vad man kan trycka in i en dator i dag, och hur kontrasterade ett monstersystem och ett litet mini-ITX-system faktiskt är.


Relaterade nyheter

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
xhelionxkrethEmanuelk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Emanuelk
Gäst
Emanuelk

Inte så impad..

Men bygg denna plattform och skicka hem till mig så ska jag överväga.

kreth
Gäst
kreth

4tb ssd inte helt fel

Darko
Medlem
Darko

Kul..jag hade inte klagat om jag hade fått en sådan..