Många datorentusiaster har föredragit  ”B-Die”-kretsar från Samsung när det har kommit till de kretsar som ska utgöra internminnesmodulerna. Däremot har Samsung nu upphört med tillverkningen av den populära kretstypen.

Många datorentusiaster som jagar de allra högsta frekvenserna eller de lägsta latenserna när det kommer till internminne har förmodligen hört talas om ”Samsung B-Die”.Den specifika kretstypen för minnesmoduler Samsung utrustat internminnesmoduler med har ett gott rykte hos överklockare och var något många rekommenderade användare av första generationens Ryzen-processorer från AMD. Detta då AMD:s ”Infinity Fabric” är direkt kopplat till frekvenserna hos systemets internminne.

Trots sin status och popularitet ser nu Samsung B-Die ut att vara ett minne blott. I företagets senaste produktguide har de allra flesta B-Die modulerna med åtta gigabytes kapacitet nått ”End of Life”-status. Detta medans produktionen av så kallade ”A-Die” och ”M-Die”-kretsar fortskrider.

Samsung klargör inte i sin produktguide varför tillverkningen av de populära B-Die kretsarna har avslutats. Spekulationer menar att det kan vara en del av tillverkarens övergång från DDR4 till DDR5-tillverkning som börjar kännas av. Detta är dock ingenting som är bekräftat av Samsung själva.

Samsungs A-Die har några fördelar jämfört med den nu saknade B-Die varianten. Detta inkluderar bland annat högre kretsdensitet och för programmerare sägs A-typen vara lättare att arbeta med. Huruvida Samsung kan anpassa dessa kretsar för att efterlikna de B-kretsar som inom kort kommer blir ordentligt svåra att lägga vantarna på återstår att se.

Tidigare nämnda M-Die är den typ som till en början var tänkt att ge konsumentmarknaden minnesmoduler med kapacitet på 32 gigabyte. Dessa har dock snappats upp illa kvickt av datacenter och liknande kunder.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid