Microsofts första kumulativa uppdatering till Windows 11 ser ut att förvärra de problem med latens hos cacheminne som Ryzen-processorer redan lider av.

Under förra veckan framkom det att AMD:s Ryzen-processorer och Windows 11 inte riktigt var en perfekt matchning. Detta då något i kombinationen ökade latensen hos processorerna L3 cache. Något som enligt AMD kan leda till en prestandaförlust på upp till 15 procent i vissa typer av spel.

Sedan AMD och Microsoft upptäckte problemet har Microsoft lanserat den första kumulativa uppdateringen för sitt nya operativsystem. Tyvärr verkar det som att denna uppdatering kan leda till ytterligare försämrad prestanda hos Ryzen. Enligt hemsidan Techpowerup ska latensen hos L3 cacheminnet i deras Ryzen 7 2700X vanligtvis ligga på omkring 10 ns. Den nya uppdateringen ska dock resultera i en latens på 31,9 ns. Innan uppdateringen installerades låg denna siffra på cirka 17 ns.

Uppdateringen ser således ut att kunna resultera i märkbart försämrad prestanda jämfört med vad Windows 11 i kombination med Ryzen tidigare erbjudit. AMD har redan bekräftat att man arbetar på en uppdatering som förhoppningsvis ska lösa problemet. Däremot kommer denna inte att publiceras förrän den 21 oktober. Även Microsoft har sagt att en uppdatering för latensproblemet ska lanseras den 19 oktober.

Situationen ser således ut att ha blivit värre innan den (förhoppningsvis) blir bättre. Hur pass AMD och Microsoft lyckas åtgärda problemet med sina kommande uppdateringar återstår att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
pege63
pege63
2 Årtal sedan

Det skall tydligen vara fixat med den senaste uppdateringen Windows 11 Build 22000.282 (KB5006746).