AMD:s APU-enhet Ryzen 7 4700G har nu läckt ut på internet ännu en gång. Nu handlar det dock inte om några prestandasiffror utan de klockfrekvenser enheten lyckats pressas till utan hjälp av exotisk kylning som flytande kväve eller dylikt.

AMD:s APU-enhet Ryzen 7 4700G har ännu inte hittat sin väg ut till butikshyllor. Däremot har enheten dykt upp flera gånger under de senaste månaderna. Till exempel när det kördes genom det integrerade prestandatestet i speltiteln Ashes of the Singularity.

Nu har enheten dykt upp igen och nu handlar det inte om nya prestandasiffror. Enligt en skärmdump från mjukvaran CPU-Z ska enheten ha lyckats överklockas till 4,75 gigahertz (GHz) över samtliga kärnor processorn huserar. Skärmdumpen visar även hur vi kan förvänta oss åtta processorkärnor och 16 trådar. Detta tillsammans med fyra megabyte L2 cache och åtta megabyte L3 cache. Betydligt mindre cacheminne än sitt åttakärniga syskon Ryzen 7 3800X, däremot kommer Ryzen 7 4700G med en monolitisk design och inga ”chiplets”.

Tidigare läckor har pekat mot att enhetens slutgiltiga klockfrekvenser kommer ligga på 3,6 GHz standardfrekvens och 4,45 GHz turbofrekvens. Detta tillsammans med ett TDP-värde på 65 watt. Dock har dessa klockfrekvenser kunnat skruvas upp en hel del enligt ovanstående skärmdump. Huserad i ett moderkort i form av ett Asrock B550 Taichi kunde enheten nå 4,75 GHz på samtliga kärnor vid 1,425 volt.

Värt att påpeka är att denna överklockning med stor sannolikhet inte utförts tillsammans med någon typ av exotisk kylning. Troligtvis rör det sig om en traditionell luftkylare, alternativt en sluten eller öppen vattenkylningslösning. Detta då ovanstående skärmdump visar processorn utan högre belastning och temperaturen som rapporterades låg på 41 grader. Just att skärmdumpen inte är tagen under belastning är det även värt att påpeka att enhetens stabilitet inte nödvändigtvis är optimal med denna överklockning.

Facebook-användaren ITCooker som först delade inlägget från databasen för CPU-Z hävdar även att processorn kunde nå 4,9 GHz på en ensam kärna. Detta tillsammans med en 2,2 GHz klockfrekvens för dess ”Infinity Fabric”.

Vi vet ännu inte riktigt när AMD planerar att sjösätta Ryzen 7 4700G eller vad dess butikspris kommer att bli. Däremot kan vi stirra på inlägget i databasen för CPU-Z till dess att mer officiell information redogörs.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid