Ny dag, nya rykten om kommande produkter, denna gång är det AMD:s processorarkitektur Zen 2 som i ett foruminlägg hävdas få upp till 15% högre IPC och antalet processorkärnor per CCX-kluster sägs ökas till åtta.

I år såg vi lanseringen av AMD:s andra generations Ryzen-processorer. Dessa bygger på samma grund som fjolårets modeller, men tillverkas på 12 nanometers (nm) teknik medans den första generationen bygger på 14 nm. Alltså inte en ny arkitektur i sig, mer en förfining av fjolårets design.

Nästa nya arkitektur vi får se från AMD kallas ”Zen 2”. Processorer baserade på denna kommer att bygga på 7 nm tillverkningsteknik och nu har ett nytt rykte om vad vi kan komma att se från Zen 2 börjat cirkulera.

Ett numera borttaget foruminlägg hos Chiphell ska enligt Techpowerup mena att Zen 2-arkitekturen kommer att se omkring 10 till 15 procent ökat antal instruktioner per klockcykel (IPC). Detta är något som AMD har legat på efterkälken med jämfört med sin rival Intel. En ökning med omkring 15 procent skulle lägga AMD:s processorer på omkring samma nivå som Intels Kaby Lake-processorer.

Foruminlägget påstår även att AMD planerar att öka antalet processorkärnor per CCX-kluster. Detta skulle i teorin öppna upp för Ryzen-processorer utrustade med upp till 16 processorkärnor för AMD:s mainstream sockel AM4. Hittills har AMD:s toppmodeller för sockel AM4, Ryzen 7 1700, 1700X, 1800X samt 2700X, kommit med totalt åtta processorkärnor. Med ett dubblerat antal kärnor kan AMD komma att säkra en vinst i ”kärnornas krig” efter att rivalen Intel lanserat sin första 8-kärniga processor för en mainstream sockel.

Denna information bör dock tas med en nypa salt. Att den kommande arkitekturen är känd som Zen 2 och att den ska bygga på 7 nm tillverkningsteknik är mer eller mindre allt som AMD själva har bekräftat i dagsläget. Hur det kommer att se ut specifikationsmässigt för de kommande processormodellerna från ”det röda laget” återstår helt enkelt att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid