AMD arbetar nu med att bredda sitt utbud av prestandamodeller på grafikkortsmarknaden. Som vi kunde avslöja tidigare i veckan kan vi snart vänta oss Radeon HD 6950-kort med 1GB grafikminne, nu bekräftas det att även Radeon HD 6970 kommer att lanseras med 1GB grafikminne, med en rejäl prissänkning som tack för besväret.

När Radeon HD 6900-familjen lanserades i december förra året satsade AMD på 2GB grafikminne för båda sina familjemedlemmar. Även om priserna på GDDR5-minne sjunkit det senaste året är det en långt ifrån obetydlig kostnad som även sätter större krav på kretskort och strömförsörjning när tillverkare tvingas använda 2 Gigabit minneskretsar för att nå sin större minnesbuffert.

Med ny konkurrens från NVIDIA i form av GeForce GTX 560 Ti som lanseras nästa vecka den 25 januari har AMD beslutat sig för att göra sig redo för ett oundvikligt priskrig. Något man gör genom att halvera minnesmängden på sina kort från 2GB till 1GB.

6970hynix

Genom billigare 1 Gigabit GDDR5-kretsar ska AMD kunna sänka priset på Radeon HD 6970 med närmare 100 USD, vilket motsvarar en prissänkning på drygt 26%. Även om den något mindre minnesbufferten kommer att göra viss skillnad i spel är det en ganska säker uppskattning att man inte kommer tappa lika mycket i prestanda. I de flesta spel med den vanliga upplösningen 1920×1080 pixlar lär skillnaderna vara försumbara som mest, även om vi kan se större skillnader i högre upplösningar och i Eyefinity-konfigurationer.

AMD Radeon HD 6970 1GB ska börja säljas i mitten av februari och med samma antal streamprocessorer 1 536 st. och identiska klockfrekvenser som på 2GB-modellerna ska prislappen landa på runt 2 600 kronor inklusive moms.

Källa: Xbit-labs.com

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments