Prissättningen för grafikkort är i dagsläget kaotisk och en ny studie visar att även högpresterande flerkärniga processorer kan komma att bli lika eftertraktade av personer på jakt efter kryptovaluta.

Grafikkortsmarknaden har vänts upp- och ner det senaste året.
Kryptovalutor som Ethereum och Monero har sett ett gigantisk uppsving i popularitet, vilket har lett till att priserna på grafikkort har stigit avsevärt.

En ny undersökning utförd av HardOCP pekar dock mot att även kraftfulla flerkärniga processorer ligger i riskzonen för att köpas upp av personer som vill ge sig på att tjäna pengar genom utvinnande av kryptovalutor.

Under 2017 lanserade AMD sin processorserie Threadripper som i HardOCP:s undersökning visar sig vara ytterst kapabel för utvinnandet av kryptovalutor. Så pass effektiv att processorerna kan betala för sig själva på under ett års tid. Tillsammans med ett kapabelt grafikkort så går det ännu snabbare.

I undersökningen var det Monero som man jagade med hjälp av CryptoNight-algoritmen. Baserat på Moneros värde och systemets prestanda så skulle ett system med en ensam Threadripper 1950X knåda ihop tillräckligt mycket Monero för att täcka priset för processorn på cirka 1,5 år.

HardOCP noterade att ett system med en Threadripper 1950X kan nå upp till 1 483 Hash/s med systemets totala strömförbrukning runt 245 Watt. Tillsammans med ett GTX 1080 från Nvidia nådde systemet hela 2 005 Hash/s med en total strömförbrukning på 335 Watt.

Anledningen till Threadrippers styrka i utvinning av kryptovalutor

AMD har själva påpekat hur väl Threadripper fungerar för utvinning av kryptovalutor. AMD:s Damien Triolet förklarar att det inte har att göra med att processorerna är snabbare än grafikkort för arbetsuppgiften, utan att arkitekturen passar mycket väl ihop med CryptoNight-baserad belastning.

Triolet påpekar att CryptoNight använder sig av 2 megabyte (MB) L3 cache för varje processortråd som används. Då Threadripper-processorer kommer utrustade med 32 MB L3 cache kan 15 av Threadrippers processortrådar användas samtidigt. Vilket resulterar i en liknande prestanda som RX Vega kan uppnå när det kommer till utvinning av till exempel Monero.

“CPUs could be acceptable for mining if they could handle very few threads, very fast, and that’s exactly what Threadripper is able to do,” Triolet says. “The reason for that is that Threadripper comes with 32MB of L3 Cache, and it can keep the dataset in cache, which speeds up cryptomining by a lot.”

“With 32MB on Threadripper we can run 15 threads very fast, and for CryptoNight that could allow Threadripper to get almost the same ballpark as RX Vega. Vega can go higher, but then you have to tweak memory and stuff like that. But, if you’re not tweaking Vega, Threadripper can be within the same ballpark, and it will be much faster than a 1080 Ti for example in CryptoNight.”

“What we want to do for the end user is that they consider mining on the side.” Triolet says. “I mean not building a semi-professional mining rig but just building their usual high-end system with TR, one GPU, they can still make a nice profit on the side then, and almost pay for that platform over a year.” – Damien Triolet via PCgamesn

Å andra sidan går det att använda flera grafikkort i samma system, vilket resulterar i högre mining-prestanda än en ensam processor.

Det är dock intressant att se hur en processor med en sådan prislapp kan betala för sig själv på en relativt kort tid. Grafikkort kommer förmodligen att vara mer attraktiva för utvinning av kryptovalutor i slutändan, men prissättningen och tillgängligheten av just grafikkort har ställt marknaden på högkant just nu.

HardOCP:s undersökning var inte heller menad att påpeka hur man kan tjäna pengar på en ensam Threadripper 1950X, utan mer hur man kan få tillbaka pengarna som man investerar i processorn.

Värt att påpeka är att kryptovalutor är en högst instabil investering. Värdena på dessa kan skifta drastiskt under korta tider. Det beror även på vad för elavtal man har samt att svårigheten att utvinna etablerade kryptovalutor ständigt ökar. HardOCP:s undersökning bör därför ses mer som en fingervisning om hur pass effektiva processorer kan vara för utvinning av kryptovalutor än en faktisk guide.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
6 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MorkulfreddeKorvenOve Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
fredde
Gäst
fredde

Kryptovalutor är olagliga, privatpersoner får inte trycka pengar, kryptovalutor skall förbjudas och kommer att förbjudas.
Tulpanlökar var en gång i historien en ny valuta, lär av historien kryptovalutor är inte värda ett öre.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Tulpanmanin

Ove
Gäst
Ove

Om de är olagliga så borde de redan vara förbjudna eller?
Ps: Rättshaveristvarning på ditt inlägg :-p

fredde
Gäst
fredde

Land efter land förbjuder kryptovalutor.
Ingen valuta får tillverkas av privatpersoner, Ingen får trycka papperspengar med skrivaren, att trycka kryptovalutor är lika olagligt. Dom som är för kryptovalutor är onda giriga egoister.

Morkul
Medlem
Morkul

Jag får inte trycka någon annans valuta, det är förfalskning. Skulle jag dock skapa min egen valuta så har jag bestämmande rätt över den.

Finns ingen lag som säger att jag inte får skapa egen valuta oavsett om det är digital eller mynt baserad. Finns faktiskt flera valutor här i Sverige som är skapade av privatpersoner och går att använda i vissa affärer.

fredde
Gäst
fredde

Du får inte skapa en valuta och sälja den det är omoraliskt och brottslig. Ingen privatperson får tillverka pengar det säger sig självt.
Syftet med kryptovalutor är att stjäla andra personers pengar, tjuven trycker en kryptovaluta och säljer den till andra som blir av med sina riktiga pengar.
Om kryptovalutan trycktes av riksbanken så skulle det vara lagligt, men när privatpersoner trycker valutan är det olagligt. riksbanken kanske skapar en e krona.

Morkul
Medlem
Morkul

Omoraliskt? Det är din personliga syn på det hela, en som jag inte håller med om.

Olagligt, definitivt inte.
Här är bland annat information från skatteverket:
https://www.skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/andratillgangar/virtuellavalutor.4.15532c7b1442f256bae11b60.html

Skulle vara roligt att se en källa på varför det skulle vara olagligt.

Korven
Gäst
Korven

Källor på det?