Prestandaresultat för AMD:s ryktade grafikprocessor ”Vega 20” har nu dykt upp i databasen för testsviten 3DMark 11.

AMD lanserade under fjolåret grafikarkitekturen Vega. Den första modellen som lanserades bar namnet Vega Frontier Edition och baserades kring grafikprocessorn Vega 10.

AMD har under en tid ryktats förbereda en uppdaterad version av Vega 10. Den nya iterationen sägs gå under namnet Vega 20 och ska bygga på 7 nanometers (nm) tillverkningsteknik medans den första generationen byggde på 14 nm. Således är det inte en helt ny arkitektur, utan en uppfräschning av den existerande. Likt det AMD gjort på processorfronten med Ryzen 2000-serien.

Under förra veckan bekräftade AMD via Twitter att man mycket riktigt har grafikprocessorer baserade på 7 nm som för närvarande testas i AMD:s lokaler. Det som AMD visade upp var mer specifikt ett Radeon Instinct beräkningskort, inte en RX-modell ämnad för konsumenter.

Nu hävdar hemsidan Videocardz att prestandasiffror för ”Vega 20” i form av testresultat i testsviten 3DMark 11 har läckt ut. Det framgår inte om det rör sig om ett av de tidigare nämnda Radeon Instict-korten, eller om en modell ur en annan serie.

Testerna ska ha utförts med ett system utrustad med en AMD Ryzen 7 1700 processor och resultaten jämförs med Vega Frontier Edition:

Vega 20

Den prototyp som testades har en lägre klockfrekvens än Frontier Edition på själva grafikprocessorn. Värt att ha i åtanke är dock att detta handlar om en prototyp så klockfrekvenserna är inte nödvändigtvis satta i sten. Testsviter hade även problem med att korrekt visa klockfrekvensen hos Vega Frontier Edition innan dess lansering, så det kan även bero på dålig kompatibilitet med mjukvaran.

”Vega 20” har ett par anmärkningsvärda skillnader jämfört med Vega Frontier Edition. Vi ser att prototypen utrustats med hela 32 gigabyte (GB) HBM2-minne, vilket är det dubbla jämfört med Frontier Edition. Prototypen har även en högre klockfrekvens på minnet, 1 250 megahertz (MHz) (640 GB/s) jämfört med 945 MHz (483 GB/s).

Denna ”Vega 20” prototyp genererade generellt lägre poäng än sitt äldre syskon. Däremot om man jämför prestanda per klockfrekvens så verkar det som att den nya grafikprocessorn kan komma att slå Frontier Edition på fingrarna. Det vill säga om de slutgiltiga klockfrekvenserna hamnar på omkring samma nivå.

Bra att ha till hands när man analyserar dessa siffror är en nypa salt. Dessa testresultat har inte bekräftats av AMD och det handlar även om en prototyp och inte en slutgiltig produkt. Det går även inte att säga hur eller om detta kan ge en fingervisning till prestandan vi kan komma att se ur en uppfräschad version av RX Vega. Vid skrivande stund finns det inga bekräftade uppgifter på en ny upplaga av Vega-baserade RX-modeller.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid