Small preview image


Prestanda-SM har under de senaste dagarna lagt i en ny växel där vi sett flera nya deltagare visa upp sina bravader, medan tidigare deltagare uppdaterat sina resultat. Den riktiga slutspurten lär inte ske förrän under de sista skälvande timmarna, men redan nu ser vi hur tävlingen blir hårdare och mer spännande än någonsin. Vi har passat på att ta oss en pratstund med den välkände överklockarprofilen Jon ”elmor” Sandström som tidigare har bland annat en seger i Pris/Prestanda på sitt CV och som under längre tid varit i ledning av Pris/Prestanda även i år.



Vi var intresserade av vad Jon hade att säga om årets mästerskap och speciellt hans syn på spänningsmodifikationer och valet av plattform. 


NH: Hej Jon, Du har ett gediget förflutet i Prestanda-SM med flera topplaceringar, däribland en vinst just i Pris/Prestanda år 2006. Vad har dina planer och mål för årets mästerskap varit?


Jon: Hej! Planerna för i år har varit precis som förrut att slåss om topplaceringarna. Det gick ju inte riktigt som tänkt förra året så hoppas väl att det går lite bättre i år.


NH: Som resultatlistan ser ut idag har du blivit nedputtad från förstaplatsen under de senaste dagarna, vad är dina möjligheter att ta tillbaka förstaplatsen och återupprepa din vinst från 2006?


Jon: I vanlig SMPC-anda så är inget klart förrens absolut sista minuterna 😉 Låt oss säga att det inte är mina slutgiltiga resultat som ligger uppe.


NH: En av de större förändringarna i årets Prestanda-SM är att vi tillåter fysiska modifikationer inom Pris/Prestanda. Hur ser du på denna förändring och är det något du själv dragit nytta av?

Jon: Jag tycker givetvis att det är en fördel då det gynnar mig som är van vid att modifiera hårdvara för att pressa den ytterligare och det blir även precis som det sagts innan enklare för er att utesluta fusk. Med det sagt så: Ja, jag har dragit nytta av det.



Elmors blyertsmoddade grafikkort, enkelt och billigt



NH: Vi fick nyligen reda på att fjolårsvinnaren Marcus Hultin bestämt sig för att dra sig ur tävlingen på grund av tidsbrist, det system han publicerat resultat med var inte det han egentligen tänkt köra och det fanns därför inga verifieringar att stärka det med. Har du testat olika systemkombinationer eller hade du redan från början bestämt dig för din uppsättning?


Jon: Först och främst så är det givetvis synd att en av duktigaste kandidaterna försvinner ur tävlingen, det är alltid kul med bra motstånd. Jag hade flera olika konfigurationer jag funderade på, sedan räknade jag teoretiskt på hur hög poäng man skulle kunna få med dem och valde sedan ut den som passade bäst. Efter att jag beställt hem de grejerna så har jag inte ändrat konfigurationen.


NH: Tidigare i veckan tog vi upp det faktum att AMD lyser med sin frånvaro även under årets mästerskap. Har AMD funnits med i tankarna för dig inför SMPC2008, vi tänker då mest på den nya Phenom II-plattformen, eller har Intel fortfarande ett tydligt övertag även när det handlar om överklockning av budgetsystem?

Jon: En av konfigurationerna jag funderade på inför SMPC var just med en Phenom II 920 och var en het kandidat på grund av fördelen i 3DMark06. I slutändan visade sig dock att den tappade alldeles för mycket på grund av det långsamma SuperPi 1M resultatet. För budgetriggar är det nog nog Intel som gäller för tillfället om man ska överklocka.


Vi tackar Jon för att han tog sig tid att svara på våra frågor och önskar honom lycka till i den fortsatta tävlingen.


Både Pris/Prestanda och Procentuell överklockning kan redan stoltsera med flera riktigt imponerande resultat och i Procentuell Överklockning är det fortfarande fjolårsvinnaren Andreas som håller i tyglarna med sin mäktiga överklockning på 192%.


Inom Pris/Prestanda har en ny bekantskap i årets tävling visat upp sig, och det med basta. Anders ”blossa” Persson har roffat åt sig förstaplatsen med en ruggigt imponerande poäng på 68 329. Nästan 4000 poäng före exs på andraplatsen.


Från att 60 000 poäng såg knepigt ut har vi nu alltså börjat närma oss 70 000 poäng. Anders grymma slutresultat byggs upp av ett riktigt fint SuperPi-resultat som spetsats med ett ännu grymmare 3DMark06-resultat som ingen annan är i närheten av än så länge.



Anders imponerande 3DMark06 resultat


Nyckeln till detta resultatet verkar vara två stycken Radeon HD 4830-grafikkort i en CrossFire-uppsättning.


Vi ser fram emot ett sista spännande dygn i Prestanda-SM så håll ögonen öppna efter flera rapporter från tävlingen!


Läs mer i vår artikel :: Prestanda-SM 2008, roliga, enklare och fler vinnare!

:: Svenska Mästerskapet i datorprestanda 2008 – Tävlingssida
:: Diskutera i forumet

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments