Gårdagens dom om The Pirate Bay:s svenska domänadresser har fått flera att protestera. Den före detta talesmannen för The Pirate Bay, Peter Sunde, protesterar på sitt eget sätt. Han skriver i ett öppet brev till Lantmäteriet att Nordeas fysiska adresser bör tas bort från myndighetens register eftersom banken hjälper kriminell verksamhet.

I går föll domen om The Pirate Bay:s svenska domänadresser i Stockholms tingsrätt. Domen gav staten rätt att överta ägandet av två .se-domäner, piratebay.se och thepiratebay.se. Motiveringen var att dessa två domäner fungerade som brottshjälpmedel och att de därför ska tas i beslag av staten. För att protestera mot domen har en av grundarna bakom The Pirate Bay, Peter Sunde, publicerat ett brev som gör det klart att även Nordea borde bli av med sina adresser. Bankens fysiska adresser bör tas bort från Lantmäteriets register, föreslår Peter Sunde.

Kan ha finansierat terrorism

I det två hundra ord långa brev som publicerats av Peter Sunde påpekar han att Finansinspektionen nyligen kommit fram till att Nordea inte haft tillräckligt starka regler kring pengatvätt och att det därför funnits stor risk för penningtvätt genom banken. I ett nyhetsinlägg som Peter Sunde länkar till skriver Finansinspektionen att ”den som har velat tvätta pengar eller finansiera terrorism med stor sannolikhet har kunnat göra det utan att Nordea haft möjlighet att upptäcka det.”. Peter Sunde fortsätter med att skriva att Nordeas fysiska adresser borde få publiceringsförbud eftersom banken tillåtet kriminell verksamhet att pågå och att den nya domen som involverar The Pirate Bay visar att adresser kan ses som brottshjälpmedel. Han avslutar sitt brev med att skriva att domen som involverade The Pirate Bay:s adresser baserades på en gammal dom som inte längre är relevant och att det därför inte bör ha någon betydelse om Nordea ändrar sina regler kring penningtvätt.

Peter Sundes brev kommer troligen inte resultera i att Lantmäteriet tar bort bankens adresser men fungerar som ett sätt för honom att använda Nordea som ett exempel för att protestera gårdagens dom.

TPB_brev_hela

Källa: Twitter (@brokep), Finansinspektionen

Bild: Wikimedia Commons (Notwist)

Läs mer:

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
LoppanHRackhamDenRödeMorkulMichael Z Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Hahaha, kort, koncist och välskrivet, och ett starkt statement! 🙂Men undrar om Sunde blir lika glad om han faktiskt skulle lyckas med detta, och resultatet används som grund för att backa upp behovet av ökad massövervakning. Då kanske han skjutit sej själv i foten.Själv skulle jag bli sjukt glad över det, då jag tror att massövervakning är det enda sättet att förhindra en fortsatt eskalering av moralitetshaveriet hos en stor del av befolkningen. Det är med små men bestämda steg som moraliteten förfaller när man gång på gång väljer att ge efter för banditernas klagosång. Jag vill se informationen flöda.… Läs hela »

Michael Z
Gäst
Michael Z

Jag gjorde en liknande anmälan idag

Morkul
Medlem
Morkul

Dock kan man faktiskt ställa sig frågande varför Nordea ska få behålla sin internet adress nordea.se.

RackhamDenRöde
Gäst
RackhamDenRöde

Ja, mer myndighetsövervakning åt folket! Vi kan inte få nog!

Medlem
Clarence Hogland

Meh, behöver inte oroa oss över att bankerna skulle kunna leda till massövervakning.
Bankerna skulle bokstavligen kunna rada upp alla sina anställda och på order gå in och skita i Riksdagen en efter en. Staten skulle fortfarande betala städnings notan.

LoppanH
Medlem
LoppanH

Troligen sker inget men i dagens myndighets Sverige sker ju sanslösa beslut på löpande band så en omöjlighet är det väl inte.