cortana

En av de stora nyheterna i Windows 10 blir tillskottet av Cortana, det röststyrningssystem om introducerades först till mobilplattformen Windows Phone. Nu har en tidig testversion av mjukvaran demonsterats i Technical Preview av Windows 10, om än i något oslipat format.

Röststyrning i konsumentelektronik blir mer och mer avancerad och har redan fått ett bra fotfäste på den mobila marknaden. Microsofts egen röststyrningsteknik som konkurrerar med Google Now och Apple Siri heter Cortana, som fått sitt namn efter den välbekanta AI:n i Halo-spelen.

Cortana har redan introducerats till den mobila marknaden, men i och med Windows 10 som lanseras nästa år förväntas tekniken även hitta till PC-sidan. Winbeta har kommit över en tidig testversion till Windows 10 Technical Preview, där flera av röststyrningsfinesserna demonstreras.

I och med att det är en tidig version är det mycket funktionalitet som fortfarande är buggig, halvklar eller saknas helt. En del funktionalitet kräver nämligen att Cortana ansluts till Microsofts databaser, vilket kommer ske närmare en konsumentlansering nästa år. Exempelvis är kalenderfunktionen fortfarande inte klar och det går inte heller att “småprata” med Cortana ännu, utan utbudet kommandon som fungerar är fortfarande ganska strikt.

Med det sagt så ger förhandstitten trots allt en viss inblick i hur Cortana kommer fungera till Windows 10. Systemet kan redan nu lägga in påminnelser, ringa upp kontakter via Skype, kontrollera musik och ta anteckningar. Även gränssnittet kommer dock finslipas ytterligare innan Cortana kan lämnas över i konsumenternas händer.

Vad vill våra läsare se för funktionalitet i Cortana, och är röststyrning till PC något du kommer använda?

Källa: Winbeta


Relaterade artiklar

DELA

Leave a Reply

Var först med att kommentera!

Notifiera vid
avatar
wpDiscuz