Nvidia DGX-1 är en superdator som med åtta stycken Tesla P100-grafikkort levererar prestanda motsvarande 250 stycken x86-servrar.

Nvidia presenterar i samband med lanseringen av sitt mäktiga Tesla P100-grafikkort sin första serverlösning med nya Pascal-arkitekturen. Systemet som levererars i en 3U-server presenteras som en superdator i kompaktförpackning där Nvidia parar inte mindre än åtta stycken Tesla P100-grafikkort med två stycken kraftfulla Intel Xeon-processorer.

Med hjälp av sitt nya datagränssnitt Nvlink som sammankopplar grafikkretsar och CPU i ett internt höghastighetsnät levererar DGX-1 en beräkningskapacitet på 170 teraflops vid halv precision (FP16). Det ska enligt Nvidia själva motsvara prestandan i 250 stycken traditionella x86-servrar vid deep learning beräkningar. En något trubbig jämförelse men siffrorna för Nvidias superdator i kompaktformat går onekligen inte av för hackor.

128GB HBM2-minne och 7TB SSD-lagring

Varje Tesla P100 GPU är utrustad med 16 gigabyte HBM2-minne för totalt 128 gigabyte grafikminne, som matchas av dubbla Xeon-processorer, 7 terabyte SSD-lagring samt dubbla 10 gigabit ethernet anslutning och ett quad infiniband 100 gigabit nätverk.

Nvidia DGX-1 har en total bandbredd på 768 gigabyte per sekund och ska i sitt U3-format dra upp till 3 200 watt där grafikkorten står för 300 watt vardera.

Artificiell intelligens på schemat

Nvidia har lagt ett stort fokus på superdatorer och beräkningskraft med sin Pascal-arkitektur och är det något man inriktar sig extra på så är det artificiell intelligens och så kallad ”deep learning”. Nvidias Pascal-arkitektur är särskilt effektiv på denna form av datahantering där kretsar och system inte bara utför arbeten utan även lär sig av de uppgifter och situationer de ställs inför. Något Nvidia bland annat använder friskt i sina Tegra Drive-lösningar för självkörande bilar.

”The NVIDIA® DGX-1™ is the world’s first purpose-built system for deep learning with fully integrated hardware and software that can be deployed quickly and easily. Its revolutionary performance significantly accelerates training time, making the NVIDIA DGX-1 the world’s first deep learning supercomputer in a box.” skriver Nvidia på sin webbplats.

Det krävs enorma beräkningskrafter för att arbeta med djuplärande och AI något Nvidia tacklar både med sin nya superdator DGX-1 men även med mjukvarusviter för att arbeta med och designa djupa neurala nätverk (DNNs).

Missa inte: Nvidia Tesla P100 presenteras – Upp till 1,5 GHz boost och HBM2

Nvidia DGX-1 är inte bara mäkta kraftfull utan även mäkta påkostad. Superdatorn kostar motsvarande drygt 1 miljon kronor och kommer att börja skeppas i slutet av året.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid