Enligt kinesiska Commercial Times kommer TSMC att stå för tillverkningen av Nvidias nästa GPU-arkitektur Volta och det med 12-nanometersteknik.

Precis lagom efter lanseringen av Nvidia GTX 1080 Ti och innan AMD Vega presenterats så kommer nu nyheter om Nvidias nästa GPU-generation. Taiwanesiska TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) sägs vara de som kommer att stå för tillverkningen av Nvidias nästa generations GPU-arkitektur.

Uppgifterna kommer från kinesiska Digitimes som inte delger någon mer information om specifikationer eller när vi kan komma att förvänta oss en lansering av Volta. Det man däremmot konstaterar är alltså att Volta ska tillverkas med 12-nm finfet-teknik. Det verkar samtidigt vara något oklart om det faktiskt handlar om en helt ny tillverkningsteknik. Det skulle kunna vara en finslipad modell av TSMC:s 16-nanometersteknik som redan idag används vid tillverkningen av Nvidias Pascal-arkitektur. Likt det faktum att Global Foundries 14nm-teknik är snarlik det som TSMC idag kallar 16nm.

Nvidia Volta tros stödja GDDR6 och HBM2

Nvidia VoltaVolta kommer även att dyka upp tillsammans med Nvidias Xavier-chip som utvecklas för användning i självkörande bilar. Xavier skulle från början tillverkas på 16-nanometersteknik, men kommer nu att tillverkas på samma teknik som Volta.

Volta väntas lanseras under 2018 och sägs då komma med bland annat stöd för GDDR6 samt HBM2-minne. Arkitekturen ska även leverera förbättringar i prestanda per watt, något som inte minst den nya tillverkningstekniken lär främja.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

4
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
3 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MorkulBengt-Arne Johansson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Enligt utsagor så ska det handla om 4’e generationen av TSMC:s 16-nanometersteknik som är något mer kompakt (läs ta mindre plats) varvid dom valt att kalla det för just 12-nanometer även om det troligen är närmare 14-nanometer.
14-nanometer låter ju inte riktigt lika häftigt som 12-nanometer idag i marknadsföring 🙂

Är nog flera decennier sedan som det var ett sant/riktigt mått 😉

Morkul
Medlem
Morkul

Efter att ha plöjt ner 150 miljoner dollar i en uppdatering av en av sina fabriker så ska ju TSMC enligt planen påbörja testproduktion av 7nm SoCs i april. Så helt otroligt att det är 14nm GPUs är det inte. Dessutom kanske en krympning till 10nm till innan nästa år (också enligt vad som ska vara böjligt enligt TSMC).

Betänk att Samsung redan har 10nm SoCs igång i liten skala som håller på att byggas ut och har redan gjort tester på 7nm.

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Ja Samsung har 10nm i produktion, men med vilket utfall 😉
Det ska visst vara nära noll och inget, något som knappt ens kan ge prestige poäng.

Men kan inte annat än lyckönska TSMC med deras önskan om 7nm, man får hoppas att dom klarar planerna även om det ser dystert ut…

http://wccftech.com/tsmc-samsung-10nm-yield/
https://www.xda-developers.com/report-unsatisfactory-yield-rates-for-10nm-finfet-process-pushing-back-smartphone-schedules/
http://www.patentlyapple.com/patently-apple/2016/12/tsmc-experiencing-initial-low-yield-problems-with-their-new-10nm-processor-which-could-delay-the-2017-ipad-pro.html

Nätet är fullt av dessa artiklar…

Morkul
Medlem
Morkul

Enligt Samsung själva är dock tonen en helt annan:

https://news.samsung.com/global/samsung-electronics-on-track-for-10nm-finfet-process-technology-production-ramp-up

”Samsung Electronics, a world leader in advanced semiconductor technology, announced today that its production ramp-up of the 10-nanometer (nm) FinFET process technology is on track with steady high yield to meet customer needs on schedule.”

Vidar går att läsa_

”Samsung has shipped more than 70,000 silicon wafers of its first-generation 10nm LPE (Low Power Early) to date. The company began the industry’s first mass production of 10LPE last October.”

Detta och lite annat släpptes tidigare idag.