Nvidia var först ut på marknaden med en fyrkärniga ARM-processor för surfplattor och smartphones. Nu siktar företaget på att lansera en budgetinriktad fyrkärnig plattform som med utvecklingsnamnet Kai ska användas i kraftfulla surfplattor med en prislapp under 2000 kronor.

Nvidia avslöjade arbetet med Kai-plattformen under ett årligt möte med aktieägare under förra veckan. Man pratade om en ny strategi för satsningen på Android där man vill se fyrkärniga surfplattor med Android 4.0 Ice Cream Sandwich utvecklade och sålda med en prislapp på 199 dollar, vilket i svensk handel borde bli en bit under 2 000 kronor inklusive moms.

Kai enligt Nvidia bygga mycket på den ”hemliga sås” som finns i Tegra 3 för att skapa en kraftfull men energisnål budgetplattform. Om detta betyder att Kai bygger på en identisk Tegra 3-krets som den vi ser på marknaden idag – troligtvis med lägre klockfrekvenser – eller om det är en vidareutveckling är däremot inte helt klart.

kai2

Med tanke på att de nuvarande fyrkärniga surfplattorna på marknaden med Tegra 3 under skalet ofta kostar det dubbla mot de priser Nvidia nu talar om så kommer vi onekligen se hur man snålar in på andra komponenter i plattorna. Men med en regelrätt satsning på kraftfulla surfplattor i detta attraktiva prissegment hoppas vi på både utökat sortiment och generellt bättre kvalitet.

Nvidia Kai är inte bara en fyrkärnig processor utan även en referensplattform för tablettillverkare att bygga runt. Enligt Nvidia ska partners och tillverkare redan börjat utveckla Tegra 3-surfplattor som baseras på den nya Kai-plattformen och de första enheterna kan finnas på marknaden redan i år. Vilket bland annat skulle kunna ge nytt bränsle för de tidigare rykten som talats om en Google Nexus surfplatta med en prislapp på just 199 dollar.

Källa: The Verge


Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Swedish BerserkAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Förhoppningsvis med minskad tillverkningsteknik

Svensken
Medlem
Svensken

Låter riktigt bra detta. Google Nexus surfplattan måste komma snart! 🙂