Det amerikanska myndigheten Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) har nu belönat ett forskningslag lett av NVIDIA med hela 25 miljoner dollar för att utveckla GPU-tekniker som kan användas i så kallade exascale superdatorer.

DARPA menar att man befinner sig i en smärre kris sett till den datorkraft som finns tillgänglig, jämfört med den datorkraft som behövs idag. Svaret ska vara superdatorer som är runt 1 000 gånger kraftfullare än de vi har idag och med en triljon beräkningar per sekund kallas dessa för exascale datorer (exa = 1018
= en triljon).

Verkrygen för att nå denna enorma beräkningskraft tror man finns i våra grafikkretsar och därför har DARPA nu gett ett anslag på motsvarande 178 miljoner kronor till deras Ubiquitous High Performance Computing (UHPC) projekt vars mål är att utveckla den GPU-teknik som behövs för att nå exa-prestanda.

”This recognizes NVIDIA’s substantial investments in the field of parallel processing and highlights GPU Computing’s position as one of the most promising paths to exascale computing,” sa Bill Dally, NVIDIA chefsforskare och Senior Vice President för forskning, och gruppens ansvarige övervakare

Forskningslaget som leds av grafikkretstillverkaren NVIDIA infattar även flera andra tunga företag och organisationer som Cray och Oak Ridge National Laboratory. Även flera amerikanska universitet är inblandade i utvecklingen av både hård- och mjukvara.

superdator

De första prototyperna av exa-superdatorer väntas stå klara under 2018 och utöver det forskningslag som NVIDIA nu arbetar med ska UHPC-programmet även omfatta tre liknande kontrakt där bland annat Intel sägs vara iblandade.

Att Intel har all anledning att fortsätta sin satsning på Larrabee och MIC-arkitekturen blir allt mer uppenbart.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments